event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Het leven is de afgelopen jaren flink duurder geworden. En dan moet de duurste aller maanden nog komen: december. Gelukkig ontvang je dan als werknemer ook een presentje, je 13de maand!
Maar heb je recht op een eindejaarspremie? En wat mag je dan precies verwachten? In dit artikel geven wij een antwoord op die vragen.
Niet iedereen krijgt een eindejaarspremie. Dit hangt namelijk af van de werkgever. Sommige werkgevers keren dergelijke bijzondere beloningen niet uit. Je werkgever is immers niet verplicht om je een 13e maand uit te keren.
Maar in sommige cao’s zijn er wel afspraken gemaakt over een eindejaarspremie. Benieuwd hoe het bij jou zit? Check dan bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wat jij in december mag verwachten. Geef je paritair comité in en zoek op ‘eindejaarspremie’.
Wijkt je werkgever af van de afspraken in de cao? Dan is het wettelijk verplicht beschreven te staan in een cao binnen het bedrijf, in het arbeidsreglement of in de individuele arbeidsovereenkomst. En de afwijking mag jou niet benadelen.
Keert je werkgever een 13de maand uit? Dan heeft iedere werknemer er recht op, ook die met een tijdelijk contract. Maar de uitkering kan wel verbonden zijn aan bepaalde voorwaarden.
Werd je zelf ontslagen? Dan moet je werkgever je een deel van de premie uitbetalen, ook als de sectorale cao dat niet uitdrukkelijk vermeldt.
Je bruto(maand)loon ligt aan de basis van je eindejaarspremie. In de meeste sectoren is de premie gelijk aan een volledig brutomaandloon, maar soms ontvang je slechts een percentage van je loon.
Bovendien betaal je op je eindejaarspremie extra belastingen, waardoor je er netto minder aan overhoudt. Je 13de maand is dus een welkome financiële ruggensteun. Om verrassingen te voorkomen, kan je met onze online tool makkelijk berekenen welk bedrag je in december ontvangt.
In een aantal sectoren regelt het Fonds voor Bestaanszekerheid de betaling van de eindejaarspremie. Dat geldt bijvoorbeeld voor uitzendkrachten.
Heb je recht op een premie? Dan ontvang je een document dat je indient bij je vakbond of bij het Sociaal Fonds. Die stort het geld dan op je rekening. In andere gevallen doet je werkgever dat.
Wat als jij denkt dat je recht hebt op een eindejaarspremie, maar die toch niet wordt betaald? Dan kun je verhaal zoeken bij de vakbond of bij de Hulpkas.
Ben jij benieuwd hoeveel jouw eindejaarspremie bedraagt? Bereken jouw eindejaarspremie via onze tool!
Zoek je info over andere extralegale voordelen? Lees dan zeker volgende artikels.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.