event
Net aan de slag? Zo leer jij je loon goed budgetteren
Je eerste loon staat op je rekening en een week later zijn je centen alweer op. Herkenbaar? Dan ben je vast niet de enige. Het is leuk om geld te verdienen en nog leuker om het uit te geven. Maar als je echt wil dat je geld gaat doen wat jij ermee wil bereiken, zal je moeten leren budgetteren. Zo haal je het meeste uit je loon.
Budgetteren is niet besparen
Je eerste loon wordt op je rekening gestort en dan moet je het meteen beginnen oppotten? Nee hoor, dat is helemaal niet waar budgetteren om draait. Budgetteren is niet hetzelfde als besparen. Wie budgetteert, krijgt gewoon een beter zicht op wat er elke maand binnenkomt en buitengaat. Met dat inzicht kan je vervolgens de juiste keuzes maken voor jezelf. Het beknot je uitgaven dus niet, het maakt ze gewoon beter en inzichtelijk.
In 3 stappen leren budgetteren
Budgetteren hoeft helemaal niet complex te zijn. Al in drie eenvoudige stappen krijg jij grip op je geldzaken.
1. Bepaal wat jij met je geld wil bereiken.
Schrijf voor jezelf op wat je echt wil bereiken met je geld. Welke aankopen op korte en lange termijn zouden jou een vrij gevoel geven? Wat maakt jou gelukkig in je leven en hoe kan jij je geld daarvoor inzetten? Welke dromen heb jij en hoe kan geld daar een rol in spelen?
2. Maak een overzicht van al je vaste en variabele kosten.
Welke kosten heb je elke maand? Welke kosten heb je jaarlijks? Welke onverwachte kosten moet je in rekening brengen? Welke bedragen voorzie jij voor boodschappen, kledij, uitstapjes…? Door een goed beeld te hebben over wat er elke maand buitengaat, weet je precies hoeveel er moet binnenkomen en hoeveel je op het einde over of tekort hebt.
3. Maak een overzicht van al je inkomsten.
Denk daarbij niet alleen aan je loon, maar ook aan andere bedragen die je ontvangt, zoals je vakantiegeld, kindergeld, zakgeld van je grootouders… Maak vervolgens de balans van je inkomsten en uitgaven. Schiet er nog wat over? Dan kan je daarmee aan de slag. Kom je tekort? Dan heb je nu een heel goed overzicht over welke kosten je kan beperken en waar je geld beter naartoe zou gaan.
Focus op jezelf
Soms lijkt het alsof iedereen om je heen in het geld zwemt. Ze kopen dure kleren, maken verre reizen en gaan elk weekend op restaurant. Door te focussen op de schone schijn van de buren of de gefilterde foto’s van die influencer op Instagram kom jij echter geen stap dichter bij een leven zonder geldstress. Op jezelf en je eigen budget focussen is dus de boodschap.
Wat heb jij en wat wil jij met dat geld kunnen doen? Welke zaken maken jou echt gelukkig? Waar wil jij je budget aan uitgeven en hoe ga jij ervoor zorgen dat dit ook lukt?
Durf over geld te praten
De laatste tijd heeft iedereen het over de hoge energieprijzen en hoe duur het leven wel geworden is. En toch is praten over geld voor de meeste mensen nog steeds taboe. Nochtans kunnen we heel veel van elkaar leren en hoeven we daarvoor niet eens over concrete bedragen te spreken.
Misschien is het zelfs beter dat je niet weet wat je collega’s, vrienden of familie juist verdienen, maar dat betekent niet dat je niet op een andere manier over geld kan praten. Start eens een geldgesprek door gewoon te vragen: ‘hoe doe jij dat eigenlijk met je budget?’
Lees ook: Praten over je loon, een goed idee?
Koop geen spullen om leegtes op te vullen
Een nieuw gadget of kledingstuk kopen geeft je vaak een gelukzalig gevoel. Helaas is dat gevoel meestal maar van korte duur en kan het andere leegtes in je leven niet opvullen. Merk jij dat de pakjes zich vaak ongeopend opstapelen in je kast? Dan koop jij vermoedelijk spullen om wat anders op te vullen.
Sta liever even stil bij wat jou echt gelukkiger zou maken en ga eens na of je geld daar geen betere bijdrage aan kan leveren. Misschien kan je een etentje organiseren voor je vrienden of geld sparen voor die verre reis waar je al jaren van droomt.
Maak onverwachte kosten verwacht
Een van de dingen waar we als mensen maar moeilijk mee om kunnen is onwetendheid en onzekerheid. Krijg jij ook zoveel stress van onverwachte kosten? Zorg dan dat je ze op voorhand al verwacht maakt. Ga na wat je nu al kan doen om je financieel zelfverzekerder te voelen. Welke overbodige uitgaven kan je al schrappen? Welk deel van je geld kan je opzijzetten voor een buffer? Welke grote kosten kan je nu al zichtbaar maken in je kostenoverzicht?
Maak sparen interessant
Niet iedereen is van nature even spaarzaam. Als sparen niet in je genen zit, kan sparen om te sparen heel saai klinken. Zonder goede incentives houd je het dan maar moeilijk vol. Daarom is het belangrijk om een aantal concrete spaardoelen voorop te stellen. Misschien wil jij binnen enkele jaren een eigen huis kopen of droom je van een wereldreis. Je zal zo heel wat gemotiveerder zijn om de nodige centen bij elkaar te sparen!
Wil je graag weten of je wel genoeg verdient? Maak gebruik van onze gratis salaristool.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Events en trainingen op de agenda
event
Verbindend communiceren: assertiever communiceren kan je leren
event