event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Je voelt het vast in je portemonnee: de brandstofprijzen swingen de pan uit. En dat is nog maar één reden waarom een mobiliteitsbudget in je loonpakket een bijzonder interessant voordeel is. Ontdek snel wat het inhoudt, of jij er ook recht op hebt en wat je er allemaal mee kan doen.
Als werknemer bestaat je loonpakket naast je brutoloon vaak uit een aantal extralegale voordelen. Het mobiliteitsbudget is zo’n mogelijk voordeel. Het is een bedrag dat jouw werkgever je kan toekennen als alternatief voor een traditionele bedrijfswagen. Het budget dat je ontvangt, mag je vervolgens zelf verdelen over een aantal duurzame, meer milieuvriendelijke vervoersalternatieven.
De bedrijfswagen inruilen voor dit duurzamere alternatief heeft zowel voor jou als voor de maatschappij een aantal grote voordelen. Zo kies je met het mobiliteitsbudget zelf op welke manier jij je het liefst naar het werk verplaatst en heb je de vrijheid om je budget te besteden zoals jij het wil. Daarenboven draag je op die manier ook bij aan een milieuvriendelijkere samenleving en aan het mobiliteitsprobleem in ons land. Hoe minder (bedrijfs)wagens op de baan, hoe minder file.
Lees ook: Wat krijgen we boven op ons loon?
Je hebt recht op een mobiliteitsbudget als je als werknemer een bedrijfswagen hebt of hiervoor in aanmerking komt. Dat hangt af van je personeelscategorie of van het bedrijfswagenbeleid van de onderneming waarvoor je werkt. Je kan er dan vrij voor kiezen om je recht op een bedrijfswagen in te ruilen voor het mobiliteitsbudget.
Mobiliteitsbudget in the pocket? Dan kan jij dit bedrag op een aantal verschillende manieren besteden. Je mag het budget vrij verdelen zoals je dat zelf wil en kan dus meerderde opties met elkaar combineren.
Je kan je budget gebruiken om je huidige bedrijfswagen in te ruilen voor een milieuvriendelijker model. Je kan dan kiezen voor een elektrische wagen, een hybride wagen die voldoet aan de afstandsvoorwaarde of een ‘gewone’ wagen die voldoet aan een bepaalde CO2-voorwaarde.
Let wel: vanaf 2026 verstrengen de regels en vallen enkel nog wagens zonder CO2-uitstoot nog onder de categorie milieuvriendelijke wagens.
Er zijn natuurlijk meer duurzame manieren om je te verplaatsen dan met een milieuvriendelijke wagen. Zo kan jij je mobiliteitsbudget ook besteden aan abonnementen voor het openbaar vervoer voor jezelf en voor je gezinsleden, aan georganiseerd gemeenschappelijk vervoer, aan deeloplossingen zoals carpooling en autosharing en aan zachte mobiliteit, zoals bijvoorbeeld het huren, leasen of kopen van een (elektrische) fiets of bromfiets en de bijhorende uitrusting en onderhoudskosten.
Sinds 2022 zijn daar bovendien nog enkele andere mogelijkheden aan toegevoegd. Zo mag je voortaan je budget ook gebruiken voor bepaalde financieringskosten, zoals een fietslening; voor parkeerkosten of voor de kosten van een niet-verplichte uitrusting die je veiligheid of zichtbaarheid in het verkeer verbeteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een fietshelm of een fluorescerende jas.
Woon je in een straal van 10 kilometer van je werkplek? Dan kan je er ook voor kiezen om je mobiliteitsbudget te gebruiken voor het betalen van de huur of de hypothecaire lening van je woning.
Heb je jouw mobiliteitsbudget niet volledig opgesoupeerd in het jaar dat je het ontving? Dan wordt het overblijvende saldo met je loon mee uitbetaald.
Let wel: hoe minder er overblijft, hoe beter voor jouw portemonnee. De overheid heft namelijk een hoge bijzondere bijdrage op dit bedrag. Op die manier wil men verzekeren dat je het budget wel degelijk gebruikt om je mobiliteit te vergroenen en niet om een extra zakcentje te verdienen. Laat je het bedrag uitbetalen, dan ontvang je dus in totaal veel minder geld dan wanneer je het besteedt aan je mobiliteit.
Wil jij meer weten over loon en voordelen? Neem dana zeker een kijkje tussen onze andere artikels!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.