event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Over België wordt weleens gezegd dat het een land is met een hoge belastingdruk. Maar hoeveel belasting betaal je op je loon? En betaal je belasting op extralegale voordelen? Wij helpen je alvast op weg om jouw belastingen te berekenen.
Je zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat jouw brutoloon niet gelijk is aan jouw nettoloon. Maar welke impact hebben die belastingen precies op wat je netto overhoudt van je loon? En hebben ze ook een invloed op je jaarlijkse vakantiegeld of die welverdiende bonus? We geven je een woordje uitleg.
Je brutoloon is niet gelijk aan het loon dat je maandelijks op je rekening ziet verschijnen. Er is namelijk een verschil tussen je netto - en brutoloon. Je brutoloon is jouw loon voor er de bijdrage voor sociale zekerheid is afgehouden. Jouw werkgever mag deze bijdrage rechtstreeks van je brutoloon afhouden, zodat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken.
Je brutoloon is je salaris waar sociale bijdragen of belastingen werden afgehouden. Die sociale bijdrage of RSZ-bijdrage wordt gebruikt om mensen die door ziekte niet meer kunnen werken, werklozen en mensen die met pensioen zijn een vervangingsinkomen te geven, en om de kinderbijslag en de verzekering voor gezondheidszorgen te financieren.
Het bedrag dat je bijdraagt is een vast percentage van je brutoloon, namelijk 13,07 procent. Wat je overhoudt van je brutosalaris na de afhouding van de RSZ, noemt men het belastbaar loon. En dit behoort tot het belastbare inkomen.
Van het belastbaar loon worden belastingen of een bedrijfsvoorheffing en een bijzondere sociale bijdrage afgehouden. De bedrijfsvoorheffing wordt berekend in schijven: het percentage (tussen 25 en 50 procent) stijgt dus naarmate je inkomen hoger ligt.
Bij die berekening wordt ook rekening gehouden met de gezinslast. De bijzondere sociale bijdrage is afhankelijk van het jaarlijkse gezinsinkomen. Het bedrag kan sterk variëren naargelang je gezinssituatie en het inkomen van je echtgenoot of echtgenote.
Als bediende krijg je van je werkgever enkel en dubbel vakantiegeld. Het enkel vakantiegeld is je normale loon, dat je werkgever blijft uitbetalen wanneer je vakantie neemt.
Het dubbel vakantiegeld is een extra vergoeding die wordt uitbetaald tussen 2 mei en 30 juni van het jaar waarin je de vakantie opneemt. Het wordt berekend op basis van je prestaties van het jaar voordien en bedraagt 92 procent van je brutomaandloon. Daarop betaal je een bepaald percentage belastingen of bedrijfsvoorheffing. Dat varieert tussen 19,7 en 47,44 procent, afhankelijk van de hoogte van je brutojaarsalaris en het aantal kinderen dat je ten laste hebt.
Hoe graag we ook willen zeggen dat jouw welverdiende bonus of extralegale voordelen vrijgesteld van belastingen, het is jammer genoeg niet zo. De fiscus beschouwt extralegale voordelen zoals een smartphone, firmawagen,… als loon dat dus onderworpen is aan belastingen. De extralegale voordelen worden dus gezien als een belasting op loon.
Wat je betaalt, hangt af van de aard van het voordeel. Het is dus geen voordeel van alle aard. We sommen de verschillende voordelen even op.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.