event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Het eindejaar nadert. Alweer een jaar hard gewerkt, en dat verdient ongetwijfeld een beloning. Voor heel wat werknemers komt dat extraatje in de vorm van een eindejaarspremie. Maar heeft elke medewerker recht op zo’n dertiende maand? En welk bedrag met je concreet verwachten?
Of jouw werkgever verplicht is om een eindejaarspremie uit te betalen is afhankelijk van de sector waarin je werkt. Het is dus geen algemene wettelijke verplichting. Je werkgever moet je alleen een premie betalen als dat opgelegd is in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van jouw sector.
Behoor je niet tot zo’n sector? Niet getreurd, dat betekent niet per sé dat je geen premie krijgt. Een eindejaarspremie kan ook opgenomen zijn in je arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement van je organisatie. Bovendien kiezen heel wat werkgevers er zelf voor om een dertiende maand te betalen.
Vaste werknemers, uitzendkrachten of kersverse teamleden: krijgt echt iedere medewerker in een organisatie een eindejaarspremie? Daar is geen eenduidig antwoord op. In bepaalde gevallen zijn er bijvoorbeeld specifieke voorwaarden waar een medewerker aan moet voldoen. Toch zijn er bepaalde regels die voor de meeste sectoren gelden als het aankomt op…
Als uitzendkracht heb je ook recht op een eindejaarspremie. In tegenstelling tot vaste werknemers wordt die niet door je werkgever, maar door het Sociaal Fonds voor uitzendkrachten betaald.
Als kersverse werknemer heb je meestal niet meteen recht op een eindejaarspremie. Het is opnieuw de cao die bepaalt hoe lang je al in dienst moet zijn. Vaak gaat het om een periode van minstens drie tot zes maanden.
De regel stelt dat je aanspraak maakt op een eindejaarspremie als je werkt. Toch worden tijdelijke werkloosheid, ouderschapsrust of een ziekteperiode van minder dan drie maanden meestal gelijkgesteld. Je ontvangt dan dus gewoon je eindejaarspremie.
Ben je langer afwezig of neem je tijdskrediet, dan zal je eindejaarspremie lager zijn of worden herberekend. De zogezegde dertiende maand wordt pro rata betaald. Dat betekent dat enkel de gewerkte maanden meetellen in de berekening.
Dien jij zelf je ontslag in? Dan ontvang je geen eindejaarspremie, tenzij de cao dit expliciet anders vermeldt. Word je ontslagen door je werkgever? Dan krijg je sowieso een deel van je eindejaarspremie. Hoeveel die dan bedraagt, is afhankelijk van de periode dat je tewerkgesteld was.
Hoewel de eindejaarspremie in de volksmond ook de dertiende maand wordt genoemd, is de premie niet altijd gelijk aan een volwaardig maandloon. Vaak gaat het om een percentage van je brutoloon. Bovendien wordt deze premie zwaarder belast. Zelfs wanneer je toch recht hebt op een volwaardige dertiende maand, zal het nettobedrag dat je eraan overhoudt lager zijn dan bij je ‘normale’ verloning.
Wil jij weten hoeveel je netto overhoudt aan je eindejaarspremie? Bereken het snel en gemakkelijk met onze tool.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.