event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Wat is een groepsverzekering, waarom is dit voordeel zo interessant en wat zijn de opties als je van werk verandert? Wij leggen je uit hoe het zit met je groepsverzekering bij ontslag, maar ook de belastingen hierop.
De groepsverzekering is minder bekend dan extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen of maaltijdcheques. Maar daarom niet minder interessant. De groepsverzekering biedt je als werknemer tal van voordelen. Zo kan het dienen als aanvullend pensioenkapitaal.
Maar waar moet je op letten als je werkgever je een groepsverzekering aanbiedt? En wat zijn je opties als je van werk verandert? Op deze en andere vragen geven wij hier een antwoord.
Een groepsverzekering is eigenlijk een vorm van uitgesteld loon. Het bedrag waar je recht op hebt, krijg je pas op het moment dat je met pensioen gaat. Het is een soort aanvullend pensioen, bovenop je wettelijk pensioen.
Dat is meteen ook de reden waarom het voordeel van een groepsverzekering wat minder bekend is. Toch voel je de impact van een groepsverzekering soms wél rechtstreeks in je portemonnee. Betaal je zelf een deel van de premies, dan mag je dat bedrag bijvoorbeeld meteen van je belastingen aftrekken. Door jouw persoonlijke bijdragen wordt het zo dan ook een fiscaal voordeel, doordat het fiscaal aftrekbaar is.
Veel groepsverzekeringen bieden bovendien extra garanties, die je kan opvragen bij de HR-afdeling op je werk. Hier zijn enkele extra voordelen die aangesloten werknemers kunnen krijgen.
Een groepsverzekering wordt altijd afgesloten voor een groep van werknemers, bepaald volgens objectieve criteria. Er bestaat dus niet zoiets als een ‘individuele’ groepsverzekering.
Toch zie je naast de klassieke groepsverzekeringen, waarbij de werkgever bepaalt wat de verzekering inhoudt, steeds vaker flexibele formules opduiken. Die laten je toe om in te spelen op wat voor jou op dat moment belangrijk is. Plan je een gezinsuitbreiding, dan is een hospitalisatieverzekering en een overlijdensdekking wellicht interessant. Terwijl je als vijftigplusser misschien je pensioenspaarpot wil aanvullen.
Je werkgever stort periodiek een premie voor jou in de groepsverzekering voor jou en je collega’s. Die premie is een vast bedrag voor alle werknemers of een vast percentage van je loon. Soms betaalt je werkgever de premie volledig zelf, soms betaal je zelf een stukje van het bedrag – meestal niet meer dan een derde van de premie.
Wat je zelf betaalt, kan je bovendien meteen fiscaal inbrengen. De premie belandt vervolgens in jouw persoonlijke spaarpot, die intresten opbrengt tot je met pensioen gaat. Op dat moment worden het gespaarde bedrag plus de intresten op je rekening gestort.
Maar hoe zit het dan juist met de groepsverzekering bij een ontslag?
Verander je van werk, dan heb je de volgende opties:
Heb jij geen idee hoeveel pensioen je kan verwachten? Dan kan je via My Pension al jouw pensioengerelateerde zaken terug vinden. Dit gaat van je wettelijke pensioenleeftijd, een exacte pensioendatum en je aanvullend pensioen.
Wil jij ook graag weten wat de gangbare lonen en extralegale voordelen zijn voor gelijkaardige profielen binnen jouw sector? Bereken het makkelijk via onze salaristool.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.