Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een professioneel cv opstellen als freelancer

Een professioneel cv is een must om freelance opdrachten binnen te halen. Het is jouw visitekaartje waarmee je je onderscheidt van andere freelancers en zelfstandige ondernemers. Naast de standaardinformatie zoals persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaring moet je op enkele zaken letten om je cv te optimaliseren.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Hoe maak je een goed cv als freelancer: 6 tips

Als freelancer is je cv een marketingtool om opdrachten te scoren. Aangezien je wil dat een bedrijf jou inschakelt voor een opdracht, mag het gerust wat ‘verkopende’ content bevatten. Maak duidelijk welke meerwaarde jij kan bieden. Op deze zaken moet je als freelancer extra letten bij het opstellen van je cv:

1. Vat je vaardigheden samen

Veel opdrachtgevers willen snel kunnen zien of jij een goede match bent voor hun opdracht. Zorg dat ze makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Dit kan je doen door je cv te starten met een beknopte samenvatting van je ervaringen, je vaardigheden en de sectoren waarin je vooral actief bent. Zo krijgt een opdrachtgever meteen een duidelijk beeld van jouw expertise.

2. Maak je beschikbaarheid duidelijk

Bedrijven die op zoek zijn naar een freelancer hebben vaak een concreet project voor ogen met een bepaalde timing. Het is belangrijk dat je je beschikbaarheid opgeeft. Maak duidelijk vanaf wanneer je beschikbaar bent en hoeveel uren/dagen per week.

3. Bezorg voorbeelden van je werk

Laat je ervaringen en talenten in de praktijk zien, bv. door eerder gemaakt werk mee te sturen met je CV of te verwijzen naar een website waarop je je werk verzamelt.

4. Pas je cv aan aan de opdracht

Als freelancer is je cv langer dan bij iemand die in loondienst werkt. Je moet voldoende informatie geven om een opdrachtgever te overtuigen voor jou te kiezen. Maar maak het niet té lang. Denk na over wat interessant is voor het bedrijf waar je solliciteert. Zorg voor een basis cv dat je lichtjes kan aanpassen volgens de opdracht. Zo kan je je skills en ervaringen in de verf zetten waarmee je het meest kans maakt om de opdracht binnen te halen.

Voorbeeld: ik ben copywriter en doe ook projectopvolging rond marketing en communicatie. Ik heb 2 versies van mijn cv: één versie gericht op mijn ervaringen als copywriter en één waarin ik focus op mijn kennis inzake marketing, communicatie en projectopvolging.

5. Vergeet je soft skills niet

Naast praktische en technische kennis zijn soft skills van groot belang. Ze weerspiegelen je persoonlijkheid en kunnen doorslaggevend zijn om een opdracht binnen te halen. Soft skills waaraan opdrachtgevers veel waarde hechten zijn communicatieve vaardigheden, aanpassingsvermogen, bereidheid om te leren en samenwerking.

6. Zorg voor een goede layout

De inhoud van je freelance cv is cruciaal maar het oog wil ook wat. Heb je je eigen website of een bepaalde huisstijl? Trek die stijl door in je cv, zo kom je extra professioneel over. Nog een tip: sla je cv op als Pdf, dan ben je zeker dat er geen tekst of beeld meer kan verspringen.

Onmisbare onderdelen in een goed cv

Of je nu freelancer bent of zoekt naar een job in loondienst, de algemene opbouw van een cv is voor iedereen hetzelfde. Deze onderdelen mogen niet ontbreken:

  • Persoonlijke gegevens:
    • Naam, adres, telefoon, e-mail
    • Geboortedatum
    • Link naar je eigen website (als je die hebt)
    • Link naar je zakelijke social media accounts (Linkedin, Twitter)
    • Rijbewijs
  • Werkervaringen:
    • Periode, bedrijf, functie, beknopte omschrijving van het takenpakket
    • Je hoeft niet alle klanten op te sommen waarvoor je al gewerkt hebt. Anders wordt het een zeer lang cv. Focus op de werkervaringen die het meest relevant zijn voor een opdracht (cf. tip 4). Voor een volledig overzicht van je ervaringen en klanten kan je verwijzen naar je website. Check zeker met je klanten of ze akkoord gaan dat je hen vermeldt op je cv of je website.
  • Opleidingen, bijscholingen en cursussen
  • Digitale skills: softwarepakketten, besturingssystemen
  • Taalvaardigheid
  • Hobby’s: focus op relevante zaken, die een meerwaarde kunnen hebben voor de opdracht. Bv. ik lees graag en veel, dit vind ik een voordeel als copywriter omdat het goed is voor mijn taalvaardigheid en writing skills.

Nog een laatste tip: maak je freelance cv niet te lang. Het maximum is 3 à 4 A4’tjes. Streef naar een duidelijke opbouw, gebruik heldere taal en zorg dat er geen schrijffouten in staan. Veel succes bij het binnenhalen van nieuwe feelance opdrachten!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur