Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière

Slecht slapen heeft veel meer invloed op je werk dan je zou denken. Wil je écht beter presteren tijdens de dag? Gebruik dan liever deze 5 tips die je helpen om je goede nachtrust te bewaken.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

De kwaliteit van je slaap kan het verschil maken tussen een productieve dag op kantoor of een werkdag vol frustraties en gemiste kansen. Slaap is immers dé resetknop voor je brein. Tijdens je slaap verwerk je de informatie van de dag voordien, vernieuw je je energie en geef je je lichaam de tijd om fysiek en mentaal te herstellen. Dit zijn een paar belangrijke manieren waarop slaap je werk beïnvloedt:

Concentratie en focus

Een goede nachtrust maakt het makkelijker om scherp en alert te blijven. Te weinig slaap kan je aandachtsspanne met maar liefst 50% verkorten. Het is moeilijk om gefocust te blijven op die complexe taak als je de nacht ervoor maar een paar uur hebt geslapen.

Besluitvorming

Moeheid heeft een directe impact op je beoordelingsvermogen. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort je vermogen om goede beslissingen te nemen aanzienlijk vermindert. Je gaat vaker overhaaste of verkeerde beslissingen nemen.

Creativiteit en probleemoplossend vermogen

Tijdens de REM-slaap (of de droomfase) verwerkt je brein nieuwe informatie en maakt het onverwachte connecties. Dat stimuleert het creatief denken en je probleemoplossend vermogen. Gebrek aan slaap zorgt er dus voor dat je minder creatief bent en minder snel tot oplossingen komt.

Emotionele stabiliteit

Na een slechte nacht ben je vaak prikkelbaarder en bots je sneller op conflicten met collega’s of moeilijkheden in het samenwerken.

En wat met chronisch slaaptekort?

Meestal zal één slechte nacht niet meteen rampzalige gevolgen hebben, terwijl een chronisch slaaptekort dan weer heel ernstige problemen kan veroorzaken. Denk maar aan:

  • Burn-out: Slaaptekort verhoogt het stressniveau en vermindert je vermogen om met druk om te gaan, wat op lange termijn tot burn-out kan leiden.
  • Verminderde productiviteit: Onderzoek toont aan dat werknemers met chronisch slaaptekort 30 % minder productief zijn.
  • Gezondheidsproblemen: Naast je werkprestaties kan slaaptekort je fysieke gezondheid aantasten, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes.

5 tips voor een betere nachtrust

Gelukkig is er heel wat dat je kunt doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, zoals ook deze 5 praktische tips:

1. Creëer een vaste slaaproutine

Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond hetzelfde uur weer op, ook in het weekend. Dit helpt je lichaam om in een vast ritme te komen en verbetert de kwaliteit van je slaap aanzienlijk.

2. Beperk schermtijd voor het slapengaan

Het blauwe licht van je telefoon, tablet of laptop verstoort de productie van melatonine, het hormoon dat je helpt om in slaap te vallen. Probeer daarom minstens een uur voor het slapengaan je schermen aan de kant te leggen. Waarom niet gewoon de night shift aanzetten en verder scrollen, vraag je dan? De night shift-functie aanzetten vanaf een bepaald uur in de avond is zeker beter voor je ogen en je hoofd, maar zelfs in die modus blijven je hersenen te geprikkeld om daarna rustig in slaap te dommelen. Lezen of mediteren zijn dus betere alternatieven voor bedtijd.

3. Let op je voeding

Ook wat je eet en drinkt in de dag heeft een impact op je lichaam ’s nachts. Vermijd daarom cafeïne en zware maaltijden vlak voor het slapengaan. Cafeïne kan je urenlang wakker houden, en een zware maaltijd kan je lichaam te veel energie geven wanneer je juist wilt ontspannen.

4. Zorg voor een rustgevende slaapomgeving

Maak van je slaapkamer een oase van rust: een donkere, stille en koele kamer helpt je lichaam om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Investeren in een goed matras en comfortabele kussens kan ook wonderen doen.

5. Beweeg voldoende

Een betere nachtrust begint gek genoeg al in de dag. Eigenlijk zijn dag en nacht niet van elkaar lost te koppelen en spreken we daarom ook over de waak-slaapcyclus. Zo bevordert regelmatige lichaamsbeweging in de dag een diepe slaap in de nacht, vooral als je in de ochtend of middag beweegt.

Probeer echter zware trainingen vlak voor het slapengaan te vermijden, want die kunnen je juist wakker houden.

Heb je alleen voor bedtijd tijd om te bewegen? Doe dan liever een rustgevende yogaflow of ontspannende stretching.

Ben je op zoek naar meer tips om jouw welzijn te verbeteren? Neem een kijkje tussen onze blogs.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur