event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Dit jaar vieren Moslims wereldwijd de Ramadan van 10 maart tot 9 april. Aangezien er zo’n 800.000 Moslims wonen in België is de kans groot dat er ook op jouw werkvloer collega’s zijn die de traditie volgen. En daar kan ook jij als fijne collega je steentje aan bijdragen.
Met deze tips steun jij je coworker in een mooie periode van geven en reflecteren.
Ramadan is de naam voor de negende maand van de Islamitische kalender en wordt wereldwijd door Moslims gevierd als een periode van vasten, bidden, reflecteren en een sterk communitygevoel. Wie aan de Ramadan deelneemt, eet en drinkt die maand niet tussen zonsopgang en zonsondergang, doet aan liefdadigheid en neemt deel aan gebedssessies.
Een zeer mooie, maar niet altijd vanzelfsprekende periode, dus. Daarom is het natuurlijk fijn als dat gevoel van naastenliefde en samenhorigheid ook op de werkvloer centraal staat tijdens de Ramadan.
Ook onze collega’s Rihab, Lamia, Salsa en Douha nemen deel aan de traditie, en wel om deze redenen:
Mensen zijn vaak nieuwsgierig als ze te horen krijgen dat een collega meedoet aan de Ramadan. Dat kan zeker positief zijn, want door vragen te stellen kan je meer te weten komen over wat de traditie juist is en waarom dit zo’n bijzondere periode is voor je Islamitische collega’s.
Vragen die echter totaal naast de kwestie zijn, kunnen ook voor frustratie zorgen. Zo krijgen Moslims vaak inhoudsloze vragen over het feit dat ze geen water mogen drinken tijdens de dag (‘Mag je dan ook je tanden niet poetsen?’). Ook polsen of ze soms niet ‘valsspelen’ draagt helemaal niets bij aan jou of hun ervaring. Wees dus respectvol en stel vragen die er toe doen.
Lees ook: Cultuurverschillen op de werkvloer
Soms voelen collega’s zich ongemakkelijk om te eten in het bijzijn van medewerkers die de Ramadan volgen. Dat is niet nodig. Voor Moslims is vasten tijdens de Ramadan geen straf of verplichting, maar net iets wat ze vieren. Het is een gewoonte waar ze heel bewust voor kiezen.
De Ramadan staat in het teken van liefdadigheid en samenhorigheid. Als je daar als fijne collega ook aan wil bijdragen, is een open communicatie in het team de eerste stap. Als iedereen goed op de hoogte is van wie er deelneemt, wat de impact kan zijn en hoe iedereen daar op een goede manier mee kan omgaan, dan zijn er minder misverstanden en ook meer begrip voor elkaar.
Wees ook flexibel waar het kan. Werk je met glijtijden? Dan kan het voor vastende collega’s interessant zijn om vroeger te kunnen beginnen werken. Vermijd ook vergaderingen met eten of drinken en kies liever een keertje voor een wandelvergadering of een digitale meeting.
Is er op jullie werkvloer een mogelijkheid om thuis te werken? Dan kan dat voor collega’s die de Ramadan volgen fijner zijn. Vooral in het begin en aan het einde kan het best intens worden. Je lichaam moet zich aanpassen en dat gaat weleens gepaard met hoofdpijn, flauwtes of prikkelbaarheid. Je collega heeft mogelijks ook iets meer tijd nodig voor zichzelf en zal een verstoord slaapritme hebben. Dan kan het comfort van een thuiskantoor best wat soelaas brengen.
Onze collega’s Rihab, Lamia, Salsa en Douha zijn unaniem: het is superfijn als je werkgever of je team aandacht heeft voor hun traditie. Wens je collega’s dus zeker een fijne start en een feestelijk einde van de Ramadan. Dat wordt écht geapprecieerd.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Persoonlijke ontwikkeling
Tips voor het stellen van heldere doelen in het nieuwe jaar
3 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Het ABC van kantoorjargon: deze termen ken je best voor je aan de slag gaat
4 min. leestijd
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.