event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Zeker als startende freelancer is het niet zo makkelijk om nieuwe opdrachten te vinden. Wanneer je een tijdje bezig bent, bouw je een netwerk op van klanten en opdrachtgevers. Als zij tevreden zijn, contacteren ze je opnieuw of geven ze je naam door aan andere bedrijven. Zo krijg je veel nieuwe freelance jobs binnen, wat fijn is.
Zo’n netwerk moet je natuurlijk wel opbouwen. Het is niet zo dat de opdrachten binnenstromen vanaf dag één. Mensen vragen mij vaak hoe ik dit aanpak. Ik heb er geen ‘magische formule’ voor. Ik heb het vooral zelf geleerd tijdens mijn carrière als freelancer. Ik deel graag mijn tips, dingen die voor mij goed werken:
Als freelancer moet je over een portie lef en durf beschikken. Je moet bereid zijn om soms het deksel tegen je neus te krijgen. Is er een bedrijf waarvoor je heel graag wil werken, bijvoorbeeld omdat het aanleunt bij je interesses? Trek je stoute schoenen aan en neem contact op met de zaakvoerder, de personeelsverantwoordelijke of iemand anders die er werkt. Laat je interesse en enthousiasme blijken, wie weet is dit het begin van een samenwerking! En wordt het niks, dan hoef je achteraf geen spijt te hebben dat je het niet hebt geprobeerd. Het is ook mogelijk dat het bedrijf jou op dit moment niet kan inschakelen maar misschien op een later moment wel. Met wat geluk houden ze je gegevens bij en komt er een opdracht uit voort. Ik spreek uit ervaring!
Om opdrachten binnen te halen, vragen bedrijven vaak naar voorbeelden van je werk. Dat is begrijpelijk: ze willen zeker zijn dat ze met een bekwame freelancer in zee gaan. Leg daarom een portfolio aan met goede voorbeelden van je werk. In mijn geval zijn dat artikels en teksten die ik schreef voor mijn klanten. Ik heb er al heel wat op m’n palmares staan dus ik maakte een selectie van werk waarop ik trots ben. Ik stuur dit altijd door per mail maar je kan je portfolio ook op je website zetten. Dit geeft een goede indruk en het creëert vertrouwen bij geïnteresseerde bedrijven. Een bijkomend voordeel van een ‘ready made’ portfolio is dat het je veel werk bespaart wanneer een bedrijf ernaar vraagt. En we weten allemaal dat tijd kostbaar is hé!
Een bedrijf bellen of mailen is de meest persoonlijke manier om in contact te komen. Maar als je nog niet zo lang gestart bent als freelancer, voel je je hier misschien niet zo goed bij. Dan is LinkedIn een uitstekende manier om bedrijven te benaderen waarmee je wil samenwerken. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om te vertrouwen op de kracht van LinkedIn om een stevig netwerk uit te bouwen. Dit heeft me al veel leuke opdrachten opgeleverd! Enkele tips:
Naast je professionele netwerk is het belangrijk om je persoonlijke netwerk te informeren over je freelancer activiteiten. Leg aan je familie en vrienden uit wat je doet en waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Zo kunnen ze jouw gegevens doorspelen aan hun kennissen en hieruit kunnen opdrachten voortvloeien. Het is toegestaan om op het volgende familiefeest reclame te maken voor jouw ‘business’!
Natuurlijk wil je het liefst schrijven over dingen die je liggen. Het is zeker goed om je specialisatie af te bakenen. Maar hou er rekening mee dat het niet altijd 100% jouw ding kan zijn. Schrijven over complexe technische materie: daar pas ik voor omdat ik er niet genoeg over weet en het boeit me niet echt. Maar ik schrijf wel over andere onderwerpen die ik anders niet zelf zou ‘onderzoeken’. Op die manier leer ik bij en dat vind ik leuk. Soms wordt mijn interesse gewekt en ga ik er achteraf zelf over bijleren. Het overkwam me onlangs toen ik voor een magazine een artikel schreef over kunstveilingen. Ik wist hier weinig van maar ik vond het boeiend en leuk om ermee bezig te zijn en ik ben me er nu verder in aan het verdiepen.
Om nieuwe opdrachten binnen te halen, kan je samenwerken met gespecialiseerde tussenpartijen zoals Bright Plus Outsourcing Solutions, die freelancers ‘koppelen’ aan bedrijven die op zoek zijn naar een bepaald profiel. Het voordeel van zo’n tussenpartij is dat je gebruik kan maken van hun netwerk, waardoor je soms de kans krijgt om voor grote(re) merken te werken. Ze sturen je opsdrachten door en staan in voor de praktische opvolging en de administratie (bv. budgetten afstemmen, feedbackrondes etc). Dat bespaart je als freelancer werk.
Er bestaan daarnaast veel online platformen waarop je je als freelancer kan registreren om opdrachten binnen te halen (al dan niet tegen betaling). Denk aan de My Bright Plus App, waar je aangeeft wanneer en naar welke freelance opdrachten je op zoek bent. Je ontvangt job alerts op maat van jouw skills, beschikbaarheid, regio en tarief en je wordt correct en tijdig betaald. Superhandig!
Hopelijk heb je iets aan mijn tips en helpen ze jou om boeiende nieuwe opdrachten binnen te halen in je carrière als freelancer. Veel succes!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
Freelance werken
Een freelance contract opstellen: waarom en wat staat erin?
3 min. leestijd
Contractvormen
Tijd voor een nieuwe job? Vertrouw op de begeleiding van een uitzendkantoor!
3 min. leestijd
Freelance werken
Hoe bepaal je je tarief als freelancer?
3 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.