event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Als freelancer werk je voor verschillende opdrachtgevers. Voor je een samenwerking aangaat, is het belangrijk om goede afspraken te maken en die bij voorkeur vast te leggen in een contract. Hoe doe je dat en wat moet erin staan? Dat lees je hier.
Sluit je een samenwerkingsovereenkomst af met een opdrachtgever? Stel een schriftelijk contract op waarin de afspraken, rechten en plichten duidelijk worden vastgelegd. Zo weten alle partijen wat er van hen verwacht wordt en vermijd je discussies achteraf. Goede afspraken maken goede vrienden!
Of het nu een A4’tje is of een heus naslagwerk, een schriftelijke samenwerkingsovereenkomst bevat bij voorkeur de volgende elementen:
Hier vermeld je welke partijen samen de overeenkomst aangaan, met hun belangrijkste gegevens: naam en adres, bedrijfsgegevens, ondernemingsnummers...
Welke diensten ga je leveren aan de opdrachtgever? Wat valt wel en niet onder de opdracht? Zorg voor een concrete en volledige opsomming.
Welk prijskaartje hangt vast aan jouw diensten als freelancer? Vermeld hoeveel de vergoeding bedraagt, hoe je die berekent (uurprijs of projectprijs) en wat er allemaal inbegrepen is, bijvoorbeeld vervoerskosten en andere onkosten.
Denk aan uitzonderingen, zoals extra kosten als er meer werk is dan verwacht. Verduidelijk ook hoe je zal factureren. Wanneer gebeurt de facturatie (bv. wekelijks, maandelijks), wat is de betalingstermijn en werk je met een voorschot?
Lees ook: Hoe bepaal je je tarief als freelancer?
Wanneer gaat het contract van start en wat is de duurtijd? Je kan een overeenkomst afsluiten van bepaalde of onbepaalde duur. Elke partij kan het contract opzeggen mits een opzegtermijn van een vooraf afgesproken periode.
Afhankelijk van het soort opdracht, kan het goed zijn om enkele aanvullende voorwaarden aan het contract toe te voegen:
Iedereen akkoord? Dan moeten er twee exemplaren van de overeenkomst ondertekend worden: één voor jou en één voor de opdrachtgever. Voor je tekent, is het goed om het contract te laten nalezen door een juridisch expert. Zo kan je met een gerust hart je handtekening zetten en de samenwerking aangaan.
Dit hangt ervan af hoe de samenwerking eruitziet. Werk je volledig van thuis uit of in een coworking? Dan is een schriftelijke overeenkomst in principe niet nodig. Wanneer je bij je opdrachtgever ter plaatse werkt, ben je wel verplicht om een contract af te sluiten waarin duidelijk vermeld staat dat je aan de slag bent als freelancer voor de onderneming en wat jouw opdracht inhoudt.
Wanneer er sociale inspectie komt, zal men namelijk nagaan wie er allemaal tewerkgesteld is. Werk jij in het bedrijf zonder schriftelijk document, dan zal men ervan uitgaan dat jij in het zwart werkt. Sluit dus zeker een contract af om dit te vermijden.
Natuurlijk kan je ook altijd aan de slag via een tussenpartij zoals Bright Plus. Van contract tot facturatie en uitbetaling, Bright Plus regelt het allemaal. Jij kan rekenen op een zorgeloze opstart en betaling van jouw facturen. Zo bespaar jij kostbare tijd en blijft jouw aandacht op jouw project. Benieuwd wat freelancer via Bright Plus voor jou betekent? Neem een kijkje op de website.
Lees ook: Hoe bouw je pensioen op als freelancer?
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Waarom sterke klantrelaties cruciaal zijn voor freelancers
2 min. leestijd
Freelance werken
8 essentiële vaardigheden voor een freelancer
2 min. leestijd
Freelance werken
Hoe maak je een business plan als freelancer?
2 min. leestijd
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.