event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Wanneer je start als freelancer, moet je over heel wat zaken nadenken. Wat is je aanbod en wie is je doelgroep? Welke kosten maak je en hoe ga je geld verdienen? Een business plan opstellen is niet verplicht als freelancer, maar helpt je wel om na te denken over de haalbaarheid van je plannen. We zetten een aantal tips op een rijtje.
Een ondernemingsplan is niet verplicht voor een freelancer, tenzij je financiering nodig hebt om je bedrijf op te starten. Een business plan is sowieso wel waardevol omdat het je verplicht na te denken over de haalbaarheid van je ondernemersdroom. Er kruipt tijd en energie in het opstellen van zo’n plan, maar het zorgt ervoor dat je een duidelijk pad voor ogen hebt. Zo start je goed voorbereid en met een gerust gemoed aan je traject als freelancer.
Neem je tijd om je ondernemingsplan op te stellen. Zorg dat alle belangrijke informatie erin staat. Wees zo concreet mogelijk maar maak het niet té uitgebreid. Dit moet in je business plan staan:
Ook al kan je een businessplan perfect in je eentje opstellen, toch is het goed om hulp in te schakelen. Zit je met een cijfermatige vraag? Ga aankloppen bij je boekhouder. Op LinkedIn en sociale media vind je verschillende freelancersnetwerken die je met plezier helpen als je met een vraag of probleem zit. Je kan ook een professionele ondernemerscoach onder de arm nemen, al moet je daar wat geld voor over hebben. Aarzel ook niet om aan je familie of vrienden te vragen om je plan te bekijken en feedback te geven, zelfs als zij geen ondernemers zijn. De onbevangen blik van een buitenstaander kan waardevolle inzichten opleveren.
Lees ook: 11 tips voor beginnende freelancers
Optimistisch en positief zijn is belangrijk, maar zorg dat je niet té enthousiast bent. Al je doelstellingen realiseren binnen het jaar? Dat is vrij onwaarschijnlijk. Stel een realistisch en eerlijk ondernemingsplan op, gericht op de lange termijn. Je hoeft dit overigens niet te maken op één dag. Neem je tijd en weet dat je het altijd kan bijsturen. Heb je iets verkeerd ingeschat of werkt er iets niet in je plan? Dan pas je het gewoon aan.
Nu kan je aan de slag om jouw ondernemerdroom heel concreet te maken. Veel succes met je freelance carrière!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Waarom sterke klantrelaties cruciaal zijn voor freelancers
2 min. leestijd
Freelance werken
8 essentiële vaardigheden voor een freelancer
2 min. leestijd
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
Freelance werken
Een freelance contract opstellen: waarom en wat staat erin?
3 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.