Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe maak je een business plan als freelancer?

Wanneer je start als freelancer, moet je over heel wat zaken nadenken. Wat is je aanbod en wie is je doelgroep? Welke kosten maak je en hoe ga je geld verdienen? Een business plan opstellen is niet verplicht als freelancer, maar helpt je wel om na te denken over de haalbaarheid van je plannen. We zetten een aantal tips op een rijtje.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Een ondernemingsplan is niet verplicht voor een freelancer, tenzij je financiering nodig hebt om je bedrijf op te starten. Een business plan is sowieso wel waardevol omdat het je verplicht na te denken over de haalbaarheid van je ondernemersdroom. Er kruipt tijd en energie in het opstellen van zo’n plan, maar het zorgt ervoor dat je een duidelijk pad voor ogen hebt. Zo start je goed voorbereid en met een gerust gemoed aan je traject als freelancer.

Wat zet je in je ondernemingsplan?

Neem je tijd om je ondernemingsplan op te stellen. Zorg dat alle belangrijke informatie erin staat. Wees zo concreet mogelijk maar maak het niet té uitgebreid. Dit moet in je business plan staan:

  • Korte voorstelling van je onderneming en de persoon erachter.
  • Omschrijving van je product(en) of dienst(en).
  • Je missie en visie.
  • Marktanalyse: wie zijn je klanten, leveranciers en concurrenten?
  • SWOT-analyse: overzicht van de sterktes (strengths), zwaktes (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats) voor je onderneming.
  • Je strategie, die je opstelt volgens de SWOT-analyse. Benut je sterke punten en speel in op kansen, terwijl je werkt aan je zwaktes en uitdagingen probeert om te zetten in opportuniteiten.
  • Je marketingplan: waar zitten je klanten en via welke kanalen kan je hen bereiken? Denk aan je website, social media, blogartikels, nieuwsbrieven, printmedia, billboards, events, sampling,… Er zijn veel mogelijkheden, dus zorg dat je je focus behoudt. Zeker als starter is het beter om kleiner te beginnen en geleidelijk aan je marketinginspanningen uit te breiden.
  • Eventuele partnerships, bijvoorbeeld met een webdesigner voor je website of een boekhouder om je cijfers op orde te houden.
  • Je financieel plan: maak een overzicht van je maandelijke kosten (bv. computer, huur van een bedrijfsruimte of coworking, wagen of fiets, verzekeringen,…) en inkomsten (verwachte omzet). Hierin zet je ook je uurtariefen hoeveel uren je per maand denkt te zullen factureren. Denk ook na hoe je gaat omgaan met fluctuerende inkomsten, want daar krijgt een freelancer al eens mee te maken. Zo’n financieel overzicht is de basis voor een financieel gezond bedrijf.

Tips voor een sterk businessplan

Vraag feedback

Ook al kan je een businessplan perfect in je eentje opstellen, toch is het goed om hulp in te schakelen. Zit je met een cijfermatige vraag? Ga aankloppen bij je boekhouder. Op LinkedIn en sociale media vind je verschillende freelancersnetwerken die je met plezier helpen als je met een vraag of probleem zit. Je kan ook een professionele ondernemerscoach onder de arm nemen, al moet je daar wat geld voor over hebben. Aarzel ook niet om aan je familie of vrienden te vragen om je plan te bekijken en feedback te geven, zelfs als zij geen ondernemers zijn. De onbevangen blik van een buitenstaander kan waardevolle inzichten opleveren.

Wees realistisch en eerlijk

Optimistisch en positief zijn is belangrijk, maar zorg dat je niet té enthousiast bent. Al je doelstellingen realiseren binnen het jaar? Dat is vrij onwaarschijnlijk. Stel een realistisch en eerlijk ondernemingsplan op, gericht op de lange termijn. Je hoeft dit overigens niet te maken op één dag. Neem je tijd en weet dat je het altijd kan bijsturen. Heb je iets verkeerd ingeschat of werkt er iets niet in je plan? Dan pas je het gewoon aan.

Nu kan je aan de slag om jouw ondernemerdroom heel concreet te maken. Veel succes met je freelance carrière!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur