event
Meet & Greet Roeselare 4 december
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Starten als zelfstandige: spannend! Hoe maak je nu de juiste keuze tussen hoofdberoep of bijberoep? Het belangrijkste verschil zit in de sociale rechten die je opbouwt en de sociale bijdragen die je betaalt. Wij leggen het voor je uit!
Heb je geen andere beroepsactiviteit naast je zelfstandige activiteit? Dan heb je het statuut van zelfstandige in hoofdberoep. Ook als je naast je zelfstandige activiteit minder dan 50% werkt als werknemer in de privésector of als ambtenaar (of minder dan 60% als vastbenoemde leerkracht), ben je zelfstandige in hoofdberoep.
Het voordeel van zelfstandige in hoofdberoep is dat je sociale rechten opbouwt door per kwartaal sociale bijdragen te betalen. Hierdoor heb je een vangnet als je medische kosten hebt, niet kan werken door ziekte of ongeval, met pensioen gaat, een kindje krijgt, mantelzorg biedt… Het bedrag van de sociale bijdrage die je dient te betalen als zelfstandige in hoofdberoep, hangt af van je inkomen. Het is verstandig om je hierbij te laten adviseren door een boekhouder.
Het nadeel van een hoofdberoep is dat je inkomen volledig afhangt van je eigen resultaten. Je hebt geen andere job om op terug te vallen als het minder goed gaat met je zelfstandige activiteit. Werken als zelfstandige in hoofdberoep brengt risico’s met zich mee, maar laat je daar niet door afschrikken. Je kan je beschermen door je goed te verzekeren.
Tegenover die ‘kwetsbaarheid’ en onzekerheid staat wel vrijheid. Als zelfstandige in hoofdberoep ben je je eigen baas, kies je zelf waar en wanneer je werkt en welke opdrachten je aanneemt, en heb je alle tijd om volop met je zaak bezig te zijn. Dat is veel waard!
Lees ook: Zo ben je als freelancer goed verzekerd
Als zelfstandige in bijberoep werk je minstens 50% als werknemer in de privésector of als ambtenaar (of minder dan 60% als vastbenoemde leerkracht). Je hebt dus nog een vaste job naast je zelfstandige activiteit.
Werken als zelfstandige in bijberoep heeft veel voordelen. Je verdient iets extra en neemt minder risico’s. Want als het minder goed gaat, kan je nog steeds terugvallen op je inkomen uit je hoofdberoep. Dat geeft je een zekere gemoedsrust. Daarnaast kan je je beroepskosten aftrekken van de belastingen, en je betaalt pas sociale bijdragen als je inkomsten hoger liggen dan een bepaald bedrag. Verdien je jaarlijks minder dan 1.815,41 euro met je bijberoep, dan hoef je geen bijdragen te betalen. Anders betaal je driemaandelijks de minimumbijdrage van 95,88 euro.
Het statuut van zelfstandige in bijberoep heeft ook enkele nadelen. Als je sociale bijdragen betaalt, krijg je geen extra sociale rechten in ruil (want die bouw je op via je hoofdberoep). En aangezien je extra inkomsten verdient bovenop je loon, val je als eenmanszaak wellicht in een hogere belastingschijf. Een vennootschap kan een oplossing zijn, maar daar komen dan weer meer kosten en verplichtingen bij kijken. Nog een mogelijk nadeel: een bijberoep vergt veel tijd. Als je overdag aan het werk bent bij je werkgever, betekent het dat je in principe enkel ’s avonds en in het weekend voor je bijberoep kan werken. Hou hier rekening mee en maak afspraken met je partner/gezin.
Ook belangrijk: je bijberoep mag niet concurreren met je hoofdberoep bij je werkgever. Start je als marketingconsulent in bijberoep, terwijl je werkt als marketeer? Dan zal je werkgever hier wellicht niet zo gelukkig mee zijn. Bespreek dit zeker samen voor je je bijberoep opstart.
Lopen de zaken goed en verdien je als freelancer in bijberoep per jaar meer dan 14.658,44 euro? Dan betaal je evenveel sociale bijdragen als iemand in hoofdberoep. Hierdoor krijg je dezelfde sociale rechten, maar tegelijk is de kans groot dat je in een hogere belastingschijf valt en meer belastingen moet betalen. Inkomsten uit je bijberoep worden immers meteen zwaarder belast, terwijl het inkomen uit je hoofdberoep niet noodzakelijk tot meer belastingen leidt.
Het is in dat geval misschien tijd om de sprong te maken van bijberoep naar hoofdberoep. Andere tips voor wie eraan denkt om van zelfstandigenstatuut te veranderen, lees je hier. Veel succes!
Op zoek naar boeiende freelance opdrachten? Je vindt ze eenvoudig via de My Bright Plus App!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Waarom sterke klantrelaties cruciaal zijn voor freelancers
2 min. leestijd
Freelance werken
8 essentiële vaardigheden voor een freelancer
2 min. leestijd
Freelance werken
Hoe maak je een business plan als freelancer?
2 min. leestijd
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Kortrijk
event
event
Kortrijk
event
Kortrijk
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.