Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

De beste studierichtingen om werk te vinden

Weet je nog niet goed wat je wil gaan studeren? Ga eens na welke studierichtingen en diploma’s goed in de markt liggen bij bedrijven die medewerkers aanwerven. Zo kan je misschien makkelijker je keuze maken!

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Hoger diploma = heel belangrijk

Sowieso is het goed om een hoger diploma te hebben, of het nu van de hogeschool of van de universiteit is. Daarvan moet ik je wellicht niet overtuigen. Vroeger konden mensen zich nog op basis van hun intelligentie, inzet en ervaring opwerken. Denk maar aan je eigen ouders of grootouders. Vandaag is dat vrijwel onmogelijk geworden, al bestaan er natuurlijk uitzonderingen. Met een hoger diploma hogeschool of universiteit vind je doorgaans makkelijker werk en verdien je ook meer. Nu alleen nog de juiste keuze maken…

Populaire studierichtingen

De VDAB publiceert elk jaar een Schoolverlatersrapport, met onder andere de richtingen die goed in de markt liggen bij werkgevers. Met deze opleidingen vinden studenten volgens het rapport binnen het jaar na hun afstuderen werk:

Professionele bachelor top-10

  1. Houttechnologie
  2. Informatiemanagement en multimedia
  3. Medische beeldvorming
  4. Orthopedie
  5. Verpleegkunde
  6. Logopedie en audiologie
  7. Energietechnologie
  8. Vroedkunde
  9. Vastgoed
  10. Toegepaste informatica

Master top-10

  1. Ingenieurswetenschappen: architectuur
  2. Verpleegkunde en vroedkunde
  3. Ingenieurswetenschappen: bouwkunde
  4. Ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen
  5. Management en beleid van de gezondheidszorg
  6. Industriële wetenschappen: energie
  7. Tandheelkunde
  8. Ingenieurswetenschappen: biomedische ingenieurstechniek
  9. Stedenbouw en ruimtelijke planning
  10. Statistiek

Knelpuntberoepen

Uit een rondvraag bij bedrijven blijkt dat ze vooral afgestudeerden met een diploma rechten en toegepaste economische wetenschappen graag zien komen. Als je bovendien een paar jaar gestudeerd hebt aan een (gerenommeerde) buitenlandse hogeschool of universiteit, heb je een extra streepje voor. Natuurlijk zijn er ook de ‘eeuwige knelpuntberoepen’ in de informatica-, zorg- en technologische sector. Aan die profielen is een schrijnend tekort op de arbeidsmarkt dus een dergelijke studie helpt je zeker snel aan een boeiende job.

De ‘beste’ studiekeuze?

Natuurlijk weerspiegelt deze lijst niet volledig de realiteit en is enige nuance wel op z’n plaats. Sommige opleidingen met een ‘goeie reputatie’ leiden niet altijd tot een leuke, goedbetaalde job. Andere jobs, zoals commerciële functies, zijn niet echt verbonden aan een bepaald diploma terwijl het wél veel gezochte profielen zijn. Laat je dus zeker niet te veel leiden door de lijst. Het is volgens mij nog altijd het belangrijkste dat je een studierichting kiest die je zelf heel graag wil doen. Je moet tenslotte een aantal jaren op de schoolbanken doorbrengen en hard werken en studeren. Dan is het toch een pak aangenamer als het vakgebied je echt interesseert…

Ik koos indertijd voor een studie Germaanse Talen omdat ik enorm hou van taal en literatuur. Dit is inderdaad een zeer algemeen diploma, niet voor één specifieke job, maar ik vond binnen de maand na mijn afstuderen werk. Ik werkte lange tijd in de reclame- en communicatiesector voor ik zelfstandig copywriter werd. Dus je ziet, ik volgde vooral mijn ‘gut feeling’ bij mijn studiekeuze en het is heel goed uitgedraaid ?

Ga jij binnenkort naar de hogeschool of universiteit? Welke richting kies je? Laat het gerust weten, ik ben er wel benieuwd naar!

Liefs, Josefien

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur