event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Vrijheid, creativiteit, flexibiliteit: werken als freelancer heeft veel voordelen. Je moet er echter ook enkele risico’s bij nemen. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk dat je de nodige verzekeringen afsluit. Welke verzekeringen zijn verplicht als zelfstandige, en welke aan te raden? Een overzicht.
Als je door een ongeval of (langdurige) ziekte niet meer kan werken, heb je geen inkomen. Tegen dit risico kan je je indekken met een verzekering gewaarborgd inkomen. Je ontvangt elke maand een uitkering bovenop het bedrag dat je via de sociale zekerheid krijgt. Zo kom je niet in financiële problemen.
Hou wel rekening met een wachttijd. Dit betekent dat je pas een uitkering krijgt na een bepaalde periode (doorgaans 30 dagen) na het vaststellen van de arbeidsongeschiktheid.
Ben je op zoek naar een nieuwe opdracht? Neem zeker een kijkje tussen onze vacatures.
Moet je opgenomen worden in het ziekenhuis? Dan betaalt het ziekenfonds een deel van de ziekenhuisfactuur. Een hospitalisatieverzekering dekt de resterende medische kosten. Wie in loondienst werkt, krijgt vaak een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel. Als freelancer doe je er goed aan om er zelf één af te sluiten. Je hóópt natuurlijk dat je niet in het ziekenhuis belandt, maar you never know…
Werk je in je eigen bedrijfspand? Dan is het aan te raden een brandverzekering af te sluiten tegen schade door brand, storm, sneeuw, water of glasbreuk. Ook als je voornamelijk thuiswerkt, is het verstandig om een brandverzekering af te sluiten. Dit is niet wettelijk verplicht, tenzij het opgenomen is in je huurcontract.
Net zoals een privéwagen moet ook een bedrijfswagen verzekerd zijn. Als je een ongeluk hebt, dekt de autoverzekering de schade berokkend aan derden of aan jezelf.
Heb je medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht om een verzekering tegen arbeidsongevallen af te sluiten voor hen. Doe je dit niet en geraakt een van hen betrokken in een arbeidsongeval? Dan betaal je naast de medische kosten een boete.
Stel: je rijdt tijdens je werkuren tegen de wagen van een klant, met een deuk als gevolg. Of er breekt brand uit in jouw bedrijfsgebouw, waardoor een klant schade oploopt. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid helpt je om de materiële schade te vergoeden.
De verzekering beroepsaansprakelijkheid beschermt je tegen de financiële gevolgen van (onopzettelijke)fouten die je maakt. Denk aan een architect die aansprakelijk gesteld wordt door de opdrachtgever omdat een gebouw dat hij ontworpen heeft gebreken vertoont.
Er moet wel een oorzakelijk verband zijn tussen de fout en de schade die hiervan het gevolg is. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor bepaalde sectoren zoals advocaten, architecten, artsen, boekhouders, reisbureaus en vastgoedmakelaars. Voor mezelf als copywriter is het niet verplicht maar ik heb wel zo’n verzekering. Je weet nooit dat er een conflict ontstaat met een klant, dan ben ik liever goed ingedekt.
Stel dat het tot een serieus geschil of zelfs een rechtszaak komt met een klant, dan dekt een rechtsbijstandverzekering de juridische kosten die hieraan verbonden zijn.
Het is misschien nog ver van je bed, maar je begint je best nu al voor te bereiden op je pensioen. Via je sociale bijdragen bouw je een wettelijk pensioen op. Maar als je zorgeloos wil genieten van je ‘oude dag’, zorg je best voor een extraatje. Naast een individueel pensioenspaarplan bij een bank kan je als zelfstandige kiezen voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Dit kan je eventueel aanvullen met een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen of Individuele Pensioentoezegging.
Heb je vragen over verzekeringen als freelancer? Dan raad ik je aan om langs te gaan bij een bank of verzekeraar. Zij helpen je graag verder om de nodige verzekeringen af te sluiten. Zo kan je je goed beschermd en zorgeloos ‘smijten’ in je freelance carrière!
Op zoek naar meer tips voor freelancers? Neem een kijkje op onze website!
Lees ook: Hoe bouw je pensioen op als freelancer?
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
Freelance werken
Een freelance contract opstellen: waarom en wat staat erin?
3 min. leestijd
Contractvormen
Tijd voor een nieuwe job? Vertrouw op de begeleiding van een uitzendkantoor!
3 min. leestijd
Freelance werken
Hoe bepaal je je tarief als freelancer?
3 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.