Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Nieuwe collega’s warm verwelkomen? Denk aan deze onboardingtips!

Geluk op de werkvloer zit ‘m niet zozeer in die extra bonus of een grote bedrijfswagen, maar wel in dat ijzersterke gevoel van één team, één professionele familie te zijn.

Bright Plus

3 min. leestijd

Een goede match betekent dat de talenten en de persoonlijkheden van individuele medewerkers aansluiten bij de stijl, de vereisten en de doelen van de andere collega’s. Als je als team aandacht hebt voor deze fit, draagt het voor iedereen bij tot de jobtevredenheid, de samenhorigheid en de betrokkenheid op het werk.

Door hen een warm welkom te bezorgen, start jullie samenwerking op z’n best. Gelukkig kan jij als collega ook heel wat ondernemen om het teamgevoel al vanaf de eerste werkdag op te krikken. We zetten enkele praktische tips op een rij.

Maak tijd voor een informeel welkomstmoment

Met de start van elke nieuwe collega ziet jullie team er vanaf heden anders uit. Dat is spannend, maar brengt ook heel wat kansen met zich mee. Om deze kansen optimaal te benutten, moet je ervoor zorgen dat je nieuwe teamlid zich snel helemaal welkom voelt.

Bezorg nog voor de opstart een leuk kaartje om hem of haar welkom te heten of stuur een fijn berichtje via LinkedIn. Versier vervolgens de bureau bij aankomst en start de eerste werkdag steevast met een ontbijtje met het team. Op die manier nemen jullie de tijd om elkaar op een toffe manier wat beter te leren kennen en zal de samenwerking vervolgens ook heel wat vlotter verlopen.  

Ondersteun je collega met de nodige praktische informatie

Een nieuwe medewerker heeft heel wat werkmateriaal en informatie nodig om goed van start te kunnen gaan. Ook jij kan hiermee helpen. Maak daarom een lijstje met de zaken die nuttig zijn om te weten tijdens die spannende eerste dagen. Denk hierbij aan wachtwoorden, kledingvoorschriften of parkeerrichtlijnen maar ook aan de gebruiken en bedrijfscultuur die er heerst.

Maak deze informatie vervolgens vlot beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan volgende zaken:

  • Voorzie een bundel met algemene informatie over het bedrijf: wat doen we, wat is onze missie en visie? Waar staan we voor? Wie doet wat binnen de organisatie?
  • Voorzie een rondleiding door het gebouw: waar zijn de keuken, het toilet, de nooduitgangen, de werkplaats van collega’s? Waar en wanneer wordt er geluncht?
  • Zijn er bepaalde voorzorgmaatregelen of beschermkledij nodig? Zorg er dan voor dat die aanwezig zijn en dat alles duidelijk wordt uitgelegd.

Stel je kandidaat als verantwoordelijke voor de introductie en opvolging

Voor de nieuweling is alles en iedereen onbekend in het bedrijf. Daarom is het goed dat er één vaste medewerker is die verantwoordelijk is voor de onboarding en de integratie van je kersverse medewerker. Die zal immers met heel wat vragen zitten. De drempel om deze te stellen is kleiner als er een direct aanspreekpunt is, een peter of meter die de medewerker onder de vleugels neemt. Stel jezelf kandidaat om die rol in te nemen.

Als onboarding-verantwoordelijke is het aan jou om je nieuwe co-worker voor te stellen aan de collega’s, hem of haar mee te nemen voor de lunch en over het algemeen te zorgen voor een warm onthaal. Dat zal ook de band tussen jou en je nieuwe collega alleen maar ten goede komen.

Geef feedback

Feedback is breakfast for champions en ook jouw nieuwe collega heeft hier baat bij. Vanaf dag één zal constructieve feedback ervoor zorgen dat de nieuwe collega kan groeien, vaardigheden kan ontwikkelen en gemotiveerd is om nog beter te presteren. Dat is goed voor hem of haar, maar ook voor jou en de rest van jullie team. Want als collega’s kunnen jullie elkaar met opbouwende feedback namelijk in twee richtingen versterken.

Verlies ook positieve feedback niet uit het oog. Denk hierbij aan een schouderklopje of een welgemeende dankjewel. Vier samen de waardevolle momenten en kleine successen om de motivatie en werkplezier naar een hoger niveau te tillen.

Wil je nog meer tips om vlot samen te werken? Neem een kijkje tussen onze blogs.