event
4 types collega’s die iedereen herkent
Je familie heb je niet voor het kiezen. Hetzelfde geldt voor je collega’s. Loopt er een vervelend exemplaar rond op jouw werk? Kijk dan na of hij in een van de volgende categorieën thuishoort. En pak zijn gedrag aan met deze tips.
1. De negatieveling
“Dit project is gedoemd om te mislukken.” “Daarop krijgen we nooit de verwachte respons.” Zucht. De negatieveling is niet bepaald het zonnetje in huis. Hij vindt altijd wel iets om over te klagen, maar stelt nooit een oplossing voor.
Zo ga je ermee om
Haal je voordeel uit de kritische blik van je collega. Zal een project volgens hem nooit lukken? Schrijf zijn oordeel dan niet zomaar af. Vraag door: waarom niet? Wat is volgens hem het probleem? Gegronde argumenten geven je nieuwe inzichten. Wees ook niet bang om hem naar een oplossing te laten zoeken.
2. Het competitiebeest
Het competitiebeest wil de beste zijn en gaat daarvoor over lijken. Zijn carrièrepad? Een eenrichtingsstraat naar de top. Hij aarzelt niet om je hulp in te roepen als dat hém vooruithelpt. Maar vraag je hem om een wederdienst? Dan is hij in geen velden of wegen te bespeuren. In extreme gevallen probeert hij je te saboteren of de eer op te strijken van jouw werk.
Let op: wat gezonde competitiedrang is niet verkeerd. Het is zelfs een voordeel in vakgebieden als sales. En het stimuleert andere collega’s om hun beste beentje voor te zetten. Het wordt pas een probleem als je collega zichzelf vóór het team plaatst.
Zo ga je ermee om
De kans is groot dat je collega onzeker is. Toon hem daarom dat je hem niet tegenwerkt, maar er samen tegenaan wilt gaan. Blijf wel op je hoede: bewaar bewijs van je werk om te vermijden dat je collega met de pluimen gaat lopen. Verlies je ook niet in de competitiestrijd. Doe gewoon je best en laat je niet ontmoedigen door zijn winnaarsmentaliteit.
3. De roddelaar
De roddelaar wroet tot hij alles van naaldje tot draadje weet. Hij vist naar je privéleven en sappige verhalen, en deinst er niet voor terug om alles door te vertellen. Zijn werkwijze is geraffineerd: een paar onschuldige vragen onder het mom van bezorgde interesse. Stort jij je hart bij hem uit? Dan is de volgende dag iedereen op de hoogte.
Zo ga je ermee om
Let op je woorden bij deze persoon. Laat je niet verleiden tot geroddel en blijf zo neutraal mogelijk. Weet je collega niet van ophouden? Trek je dan beleefd terug uit het gesprek. Zeg dat je het er liever niet over hebt. Of doe alsof je geen mening hebt over het onderwerp.
4. De luilak
Herinner jij je die ene medestudent nog die geen klap uitvoerde voor jullie schoolproject? Slecht nieuws: de luilak is daar de volwassen versie van. Hij verzint excuses om onder elke taak uit te komen. Lukt dat niet? Dan schuift hij het werk zoveel mogelijk af op een ander. Bijvoorbeeld door je hulp te vragen … en vervolgens het hele project aan jou over te laten.
Zo ga je ermee om
Het is jouw taak om op tijd klaar te zijn met je eigen werk. Dat gaat niet als je eerst nog iemand anders uit de brand moet helpen. Leg je collega daarom onder vier ogen uit welke delen van het project jij voor je rekening neemt. Maak hem duidelijk dat je eerst die stukken moet afwerken voor je hem kunt helpen.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Collega's
Een frisse wind op de werkvloer: de voordelen van Gen Z
4 min. leestijd
Collega's
Spontaan solliciteren: nuttig of niet?
3 min. leestijd
Collega's
Zo ga je om met collega’s van verschillende generaties
3 min. leestijd
Samenwerken
Nieuwe collega’s warm verwelkomen? Denk aan deze onboardingtips!
3 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Verbindend communiceren: assertiever communiceren kan je leren
event