Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Bedrijfswagen, bedrijfsfiets of openbaar vervoer: hoe kan ik me verplaatsen als freelancer?

Als freelancer verplaats je je vaak naar klanten en opdrachten. Een bedrijfswagen, bedrijfsfiets of het openbaar vervoer: wat zijn de voordelen van elk vervoermiddel en waarmee moet je rekening houden? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Bedrijfswagen

  • Ben je veel op de baan voor het werk? Dan is het interessant om een bedrijfswagen te kopen. Hou naast de aankoopprijs, die je kan financieren met een autolening of via leasing, rekening met de onderhoudskosten.
  • Je kan ook een firmawagen renten, waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt. Je bent dan niet de eigenaar van de auto, maar hoeft ook niet wakker te liggen van de waardevermindering en het onderhoud.
  • De kosten voor je bedrijfswagen (bv. afschrijvingen/maandelijkse facturen, onderhoud, brandstof, verzekering, verkeersbelasting) zijn fiscaal aftrekbaar. De aftrekbaarheid is afhankelijk van de CO2-uitstoot en het type brandstof. Zorg dat het privégebruik van de wagen op een realistische manier weerspiegeld wordt in de kosten die je inbrengt.
  • De btw voor een bedrijfswagen is aftrekbaar op basis van het werkelijk beroepsmatig gebruik, met een maximum van 50%.
  • Elektrisch rijden wordt de norm. Nieuwe elektrische voertuigen besteld tot eind 2026 zijn 100% aftrekbaar, daarna daalt het fiscaal voordeel per jaar. Vanaf 1 juli 2023 daalt de aftrekbaarheid van een hybride voertuigen en brandstofwagens tot 0% aftrekbaarheid in 2028. Het is dus interessant om te kiezen voor een elektrische bedrijfswagen, ook voor het milieu. Het prijskaartje om elektrisch te rijden is momenteel hoog en dat houdt velen tegen, wat te begrijpen is. Er wordt wel verwacht dat de autoprijzen zullen dalen aangezien alle automerken inzetten op elektrificatie.
  • Als je maar af en toe een wagen nodig hebt voor werkafspraken en geen eigen auto wilt kopen of leasen, is autodelen het overwegen waard. Je kan dit doen via een organisatie zoals Cambio of Poppy. Een deelwagen wordt behandeld als ‘normale’ bedrijfswagen op vlak van aftrekbaarheid. Een andere optie is een taxi nemen. Je zou het misschien niet denken, maar als je maar af en toe de wagen neemt, kan dit voordeliger uitkomen dan je eigen auto kopen.

Bedrijfsfiets

  • Een bedrijfsfiets is goedkoper en milieuvriendelijker dan een bedrijfswagen. Fietsen is bovendien gezond.
  • Als je als zelfstandige een (elektrische) fiets koopt of least voor werkverplaatsingen, is hij 100% fiscaal aftrekbaar. Ook de kosten mag je volledig aftrekken, bv. fietshelm, fietsverzekering, herstellingen en onderhoud.
  • De btw die je betaalt op de aankoop van je fiets en de kosten, mag je voor 100% aftrekken.
  • Privéverplaatsingen zijn niet aftrekbaar. Dus als je een vierde van de tijd privéritjes doet met je fiets, mag je max. 75% van de kosten en btw inbrengen. Woon-werkverkeer beschouwt de fiscus ook als privéverplaatsing.
  • Net als bij een bedrijfswagen mag je de aankoop van een bedrijfsfiets niet meteen volledig aftrekken: je schrijft de tweewieler af over minstens 3 jaar.

Openbaar vervoer

  • Het openbaar vervoer is betaalbaar, ecologisch en je geraakt ermee op veel plekken. Bovendien kan je de tijd in de trein benutten om te werken. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de dienstregeling. Als je veel het openbaar vervoer gebruikt als ondernemer, komt een abonnement vaak voordeliger uit.
  • Het deel van de reiskosten dat je opdrachtgever niet vergoedt, is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je de reiskosten (excl. BTW) mag aftrekken van je winst. De btw mag je verrekenen met je btw-aangifte.
  • De kosten voor woon-werkverkeer zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten. Je kan ook kiezen voor een all-in kostenforfait per kilometer, met een maximum van 100 kilometer per enkele rit.

Met deze info heb je een zicht op de verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen als freelancer en de bijhorende fiscale gevolgen. Denk na over je eigen mobiliteitsgedrag en bespreek het bij voorkeur met je boekhouder. Zo maak je de best mogelijke keuze voor je verplaatsingen als freelancer.

Op zoek naar nieuwe opdrachten? Ontdek hoe de My Bright Plus-app jou kan helpen!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur