event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
De meeste werknemers hebben elk jaar een evaluatiegesprek met hun baas of leidinggevende. Dit is belangrijk om zo goed mogelijk je talenten te benutten in het bedrijf en de samenwerking met je werkgever te verbeteren. Toch vinden veel mensen een functioneringsgesprek lastig, vooral als er problemen ter sprake moeten komen.
Enkele tips voor hoe je dit kan aanpakken.
Preparation is key! Stel een lijst op van de gesprekspunten waarover je het wilt hebben, inclusief de issues. Licht elk punt toe met wat kernwoorden zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan tijdens het gesprek. Misschien vraagt je baas om vooraf je lijstje door te sturen. Je hoeft je hier niet voor te schamen, op voorwaarde dat je het beleefd formuleert. Tenslotte is het gesprek er om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen en is het belangrijk dat problemen uitgeklaard worden. Beter zo dan het op te kroppen!
Een evaluatiegesprek is geen gevecht. Een strijdvaardige houding, te hoge eisen of kinderachtig gedrag zijn uit den boze. Blijf rustig en vriendelijk zodat het een constructieve dialoog wordt. Als je een probleem aankaart, stel dan een oplossing voor. Benoem ook de dingen die wél goed gaan en de successen die jullie het voorbije jaar samen hebben bereikt. Geef je gesprekspartner de kans om jou van antwoord te dienen. Met een constructieve, respectvolle houding van beide kanten komen jullie het snelst tot een oplossing of compromis.
Als je ergens kritiek op uit, is het belangrijk dat je dit staaft met feiten en concrete situaties. Niet met veronderstellingen of theorieën. Alleen zo kan je gesprekspartner zich verdedigen en de situatie verbeteren.
Een evaluatiegesprek vereist eerlijkheid. Je mag zaken aankaarten waar je niet tevreden over bent bij je leidinggevende of werkgever. Maar het is even belangrijk dat je uitkomt voor je eigen zwakke plekken en mislukkingen. Als je met een kritische blik naar jezelf kijkt, zullen je verzuchtingen en wensen meer effect hebben op je leidinggevende..
Een evaluatiegesprek is het uitgelezen moment om je arbeidsvoorwaarden te verbeteren, zeker als de evaluatie positief is. Velen vinden het moeilijk om opslag, promotie, opleiding, telewerk, extralegale voordelen etc. ter sprake te brengen. Durf te vragen en leg duidelijk uit waarom en welke voordelen het voor je afdeling kan meebrengen. Een ‘neen’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen… Wees ook niet bang om te onderhandelen. Als een loonsverhoging er niet in zit, zijn er nog altijd andere manier om beloond te worden. Ook hier geldt: wees constructief en stel jezelf open voor andere oplossingen dan hetgeen je zelf in gedachten hebt.
Sluit het functioneringsgesprek af met heldere afspraken. Leg ze schriftelijk vast, eventueel met een handtekening van beide partijen eronder. Het is een stimulans om de gemaakte afspraken na te komen. Plan na een paar maand een nieuw gesprek in om na te gaan of de aangekaarte issues ook echt van de baan zijn en er verbetering is gekomen.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Evaluatie
Wat is de 360 gradenfeedbackmethode?
1 min. leestijd
Evaluatie
Evaluatiegesprek voorbereiden: zo start je zonder stress
2 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Het ABC van kantoorjargon: deze termen ken je best voor je aan de slag gaat
4 min. leestijd
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.