event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Weten wat je waard bent, is de eerste stap als je succesvol wil onderhandelen over een hoger loon. Maar je kan je op meerdere manieren voorbereiden op dat geldpraatje tijdens je sollicitatie of evaluatiemoment. Met deze tips betaalt jouw werkgever je straks het salaris dat je ook echt verdient.
Een loonsverhoging komt meestal niet uit de lucht gevallen. Het is een weerspiegeling van hoe blij je werkgever is om jou in het team te hebben, omdat je meer dan gemiddeld in de weegschaal legt of je de verwachtingen hebt overstegen.
Heb je het gevoel dat jij aan die voorwaarden voldoet? Lijst dan voor je onderhandelingsgesprek al je kwaliteiten, vaardigheden en behaalde resultaten op, zodat je ze letterlijk en figuurlijk op tafel kan leggen tijdens het onderhandelen en jij je werkgever precies kan aantonen waarom je een hoger salaris verdient.
Lees ook: Praten over je loon, een goed idee?
Je bent er dus van overtuigd dat je een hoger loon verdient. Maar hoeveel meer is genoeg? Hoewel je natuurlijk niet altijd kan krijgen wat je wil (daarom heet het ook ‘onderhandelen’), helpt het wel om voor jezelf een goed zicht te hebben op wat je met je loon wil kunnen doen. Maak een ruwe berekening van je kosten en wat je met je salaris wil kunnen betalen en hou dat cijfer tijdens je loongesprek in je achterhoofd.
Wat je in de ideale wereld wil verdienen en wat ook echt realistisch is, is niet altijd hetzelfde. Daarom is het nuttig om je oor eens te luisteren te leggen bij professionals die dezelfde job als jij beoefenen. Wat verdienen zij?
Dat kan je doen door zowel je professionele als je persoonlijke netwerk aan te spreken, maar ook met de hulp van de salaristool van Bright Plus. Dat is een handige loonsimulator die niet alleen berekent wat jij met jouw ervaring en opleiding hoort te verdienen in je job, maar ook wat de verschillen zijn als je diezelfde baan bijvoorbeeld in een andere sector of regio zou beoefenen. Zo zit je binnenkort met een onderbouwd voorstel aan de tafel en stel je geen te hoge, maar ook geen te lage looneisen.
Als jij om opslag vraagt, denk je natuurlijk in nettotermen. Je wil meer centen zien op je bankrekening aan het einde van de maand, nadat je je sociale zekerheid van 13 % hebt afgedragen en je ook je belastingen hebt betaald. Voor jou moet die loonsverhoging dus hoog genoeg zijn om daarna nog een flinke duit over te houden. Je werkgever rekent daarentegen in brutocijfers, want jouw brutoloon kost je baas immers nog eens één derde ervan extra. Hou dus met beide zaken rekening als je een realistisch bedrag op tafel legt.
Als je een hoger loon wil verdienen, zal jij dat gesprek moeten initiëren, maar laat de eerste stap in de concrete onderhandelingen liever aan je baas. Als die namelijk het eerste voorstel doet, weet je dat hij of zij jouw vraag om opslag ernstig overweegt. Vraagt je werkgever je toch om een bedrag te noemen? Dan mag je natuurlijk tonen dat je weet wat je waard bent. Geef echter altijd een antwoord dat marge laat, door een bedrag tussen X en Y te suggereren. Zo heb je verder in het gesprek nog speelruimte.
Meer middelen aan het einde van de maand. Dat is uiteraard jouw doel als je gaat onderhandelen over een hoger loon. Maar die middelen hoeven zich niet te beperken tot het bedrag op je bankrekening. Zelfs als een pure loonsverhoging er (nu) niet in zit, kan je op andere manieren je koopkracht vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door het optimaliseren van je extralegale voordelen. Misschien kan je aanspraak maken op (meer) maaltijdcheques, een bedrijfswagen, een nettovergoeding, een telecomabonnement, een groepsverzekering en noem maar op.
Want wist je dat zo’n geoptimaliseerd pakket aan voordelen – als je het in concrete bedragen uittelt - je brutoloon zelfs bijna kan verdubbelen? Bovendien worden je maandelijkse kosten dankzij deze voordelen gedrukt. En hoe minder van je nettoloon je moet uitgeven aan pakweg voeding, benzine of internet, hoe meer geld je aan het einde van de maand overhoudt om aan andere dingen te spenderen. Ook loonkansen op een later tijdstip kunnen een belangrijke motivator zijn, net als mogelijke bonussen als je een bepaald target haalt of promotiekansen in de toekomst. Vraag ook naar die zaken, zodat je echt het totale plaatje krijgt van wat jij eigenlijk krijgt voor je goede werk.
Wil je meer weten over de gangbare lonen? Download dan gratis de nieuwe salariswijzer.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.