Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Back to work na je verlof: 8 tips voor een geslaagde heropstart

De eerste week terug na je zomervakantie. Voor veel werknemers kan dit soms heel wat energie vragen. Strakke deadlines, opgestapeld werk en een volle mailbox wachten op je. Maar hoe zet je de ‘vakantiemodus’ uit en de ‘werkmodus’ weer aan?

Bright Plus

2 min. leestijd

In dit artikel delen we acht praktische tips om een soepele overgang te verzekeren waardoor je vlot en energievol kan heropstarten.

Plan een ‘inhaaldag’

Plan op je eerste werkdag geen belangrijke vergaderingen of deadlines. Gebruik deze dag om jezelf weer bij te benen. Op deze manier kan het je helpen overzicht te krijgen en je voor te bereiden op de komende werkweek.

Organiseer je werkplek

Is je bureau een chaos door je laatste drukke werkdagen voor je verlof? Neem de tijd om je werkplek op te ruimen en te reorganiseren. Voeg persoonlijke items toe, zoals planten of foto's, om je bureau een persoonlijke toets te geven en meer rust te creëren.

Prioriteer je taken

Maak een duidelijke takenlijst en bepaal welke taken de hoogste prioriteit hebben. Om je hier wat bij te helpen kan je gebruik maken van tools en apps zoals Monday, Trello en Basecamp.

Beheer je mailbox

Een volle inbox kan overweldigend zijn. Sorteer e-mails op prioriteit en gebruik labels, filters en mappen om minder dringende berichten te ordenen. Begin met de belangrijkste berichten en werk je geleidelijk door de rest heen.

Laat je Out-Of-Office nog even aanstaan

Het kan verstandig zijn om je out-of-office nog een dag langer te laten aanstaan na je verlof. Dit geeft je de ruimte om rustiger op te starten en alle opgestapelde e-mails bij te werken zonder meteen overspoeld te worden door nieuwe verzoeken. Collega's en klanten verwachten op deze manier niet meteen een reactie, waardoor je de tijd hebt om weer in je werkritme te komen. Zo voorkom je onnodige stress en kan je je eerste werkdag na je verlof ontspannen beginnen.

Communiceer met je team

Informeer je collega’s en leidinggevenden over je terugkeer. Neem de tijd om belangrijke updates en veranderingen te bespreken die gebeurd zijn tijdens je afwezigheid.

Zorg voor een gezonde balans

Probeer de ontspanning die je op vakantie had, door te voeren in je dagelijkse werk. Zorg voor voldoende rustmomenten tijdens je werkdag en hou je aan een gezonde werk-privébalans. Maak onder de middag een korte wandeling of neem op tijd een koffiepauze.

Wees realistisch

Wees niet te hard voor jezelf over wat je in je eerste week terug kan bereiken. Schat op een realistische manier in over hoeveel tijd je nodig zal hebben voor je taken, zo voorkom je onnodige stress. Onthoud zeker dat een geleidelijke aanpak vaak effectiever is dan een onmiddellijke inhaalslag.