Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe bepaal je je tarief als freelancer?

Als freelancer is het niet eenvoudig om een juist tarief te bepalen, zeker als je net start. We geven tips voor een marktconforme prijszetting in lijn met je ervaring en expertise.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

4 stappen om je tarief vast te leggen

1. Bepaal je netto belastbaar jaarinkomen

Maak een accurate inschatting van je jaarlijks netto-inkomen. Streef naar een inkomen dat al je kosten (zie verder) dekt en waar je comfortabel van kan leven in de huidige economische omstandigheden.

2. Breng je kosten in kaart

Op je netto belastbaar jaarinkomen betaal je ongeveer 25% sociale bijdragen. Ook je personenbelasting wordt berekend op basis van dit bedrag. Het percentage is afhankelijk van je persoonlijke situatie (samenwonend/gehuwd, kinderen ten laste, fiscale aftrekposten,…). Als freelancer ga je er best vanuit dat je de helft van je belastbare inkomsten moet afstaan aan sociale bijdragen en personenbelasting. Daarnaast sta je in voor een aantal bijkomende kosten: computer, gsm, internet, wagen, verplaatsingen, verzekeringen, boekhouder, kantoorruimte, marketing,…

3. Bepaal het aantal uren dat je per jaar zal werken

Leg vast hoeveel weken je zal werken op een jaar en hoeveel uren je werkweek gemiddeld telt. Hou rekening met verlofperiodes, feestdagen en voorzie enkele ziektedagen. Denk niet alleen aan de uren die je besteedt aan opdrachten, maar ook aan de tijd die je nodig hebt voor administratie, marketing, opleidingen,…

4. Bereken je uurtarief

Tel je netto belastbaar jaarinkomen en je kosten op, en deel dit bedrag door het aantal uren dat je op jaarbasis zal werken. Het resultaat van deze berekening is jouw uurtarief als freelancer. Maak deze oefening samen met een boekhouder. Zo ben je zeker dat je geen kosten over het hoofd ziet en later voor verrassingen komt te staan. Zouden we hier een voorbeeld van kunnen meegeven?

4 factoren die je tarief mee bepalen

1. Je ervaring en meerwaarde

Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe groter de inbreng die je aan klanten bezorgt. Maak niet de fout die veel freelancers maken, namelijk te veel in uren rekenen en je eigen waarde onvoldoende doorrekenen. Zet in de verf waarmee je je onderscheidt. Welke service lever je en voor welk ‘tikkeltje meer’ kunnen klanten bij jou terecht? Deel je expertise via social media en schrijf blogs en artikels om klanten te overtuigen waarom het de moeite waard is om met jou samen te werken.

2. Je sector

Vraag aan andere freelancers in je sector wat hun tarieven zijn. Zorg dat je prijzen in lijn liggen met wat gangbaar is in de sector en met wat bedrijven bereid zijn te betalen. Het is goed om dit regelmatig opnieuw na te gaan, want de markt evolueert mee met de economische situatie.

3. De opdracht

Bij een complexe of dringende opdracht mag je een hoger tarief vragen, uiteraard op voorwaarde dat je hier duidelijk over communiceert naar de klant.

4. De klant

Grote bedrijven hebben vaak ruimere budgetten dan kleine ondernemingen. Vraag wat hun budget is en speel erop in. De regio van de klant beïnvloedt ook je prijszetting. Hanteer gerust een hoger tarief in een ‘kapitaalkrachtigere’ regio als Brussel.

3 tips voor je prijszetting

1. Overdrijf niet

Zowel een te hoge als een te lage prijs kunnen klanten afschrikken. Lage prijzen zijn geen garantie op veel opdrachten. Streef naar een marktconform tarief dat in lijn ligt met je ervaring en service.

2. Concurreer niet op prijs maar op kwaliteit

Zoveel mogelijk opdrachten binnenhalen door zo goedkoop mogelijk te werken? Geen goede strategie voor de financiële toekomst van je bedrijf, en op termijn put het je fysiek en mentaal uit. Weet wat je waard bent en durf een correcte prijs te vragen voor de dienstverlening en de kwaliteit die je levert.

3. Evalueer jaarlijks je tarifering

Het is goed om je prijszetting jaarlijks te herbekijken en aan te passen aan de ervaring die je opdeed. Wie in loondienst werkt, krijgt vaak een loonsverhoging door de automatische indexering. Als freelancer heb je dit ‘voordeel’ niet dus zorg dat je je prijzen aanpast aan de levensduurte. Zo kan je comfortabel leven in de huidige economische omstandigheden, en blijf je tevreden en gemotiveerd aan het werk als freelancer.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur