event
Meet & Greet Roeselare 4 december
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Je bent nog niet helemaal hersteld en wil terug aan de slag. Is dat wel verstandig? Ziek zijn is niet leuk. En al zeker niet als je nog maar pas in dienst bent. De verleiding is groot om dan vroeger terug te keren uit ziekteverlof.
‘Sinds kort werk ik als productieassistente bij een theatergezelschap, een job die me op het lijf geschreven is. We werken naar een première toe en net nu haalt een fikse verkoudheid me onderuit. Van een slechte timing gesproken! Doordat niemand mijn taken helemaal kan overnemen, ben ik bang dat alles in het honderd zal lopen. Ik voel me ondertussen al iets wat beter, maar mijn ziektebriefje loopt nog tot overmorgen. Is het een goed idee om nu al terug aan de slag te gaan?’ (Annelien, Gent)
Een geneesheer schrijft niet zomaar een afwezigheidsattest uit. Hij of zij houdt rekening met de aard van je ziekte en met de tijd die nodig is om te genezen. Als je onvoldoende herstelt, is de kans op hervallen groter. Bovendien bestaat de kans dat je je collega’s of klanten ‘aansteekt’. Om te vermijden dat de hele afdeling de volgende week uitvalt, blijf je dus best nog thuis.
Het komt er dus op neer dat je goed overlegt. In de eerste plaats met je (huis)arts, met wie je meestal toch een vertrouwelijke relatie hebt. Misschien heb je genoeg aan een week in plaats van tien werkdagen? Laat bovenal het gezond verstand spreken.
Ook een gesprek met je baas kan voor veel verheldering zorgen. Misschien kun je van thuis uit wat werken. Of - als je je helemaal beter voelt – kunnen alle papieren in orde gebracht worden zodat je al snel terug aan de slag kunt, zonder wettelijke risico’s voor beiden.
Daarom heeft de werkgever de mogelijkheid je te laten onderzoeken door een arbeidsgeneesheer om te zien of je wel degelijk in staat bent de contractueel bepaalde prestaties uit te voeren. Je kunt zo’n onderzoek weigeren, maar daarmee wek je misschien een verkeerde indruk.
Het komt er dus op neer dat je goed overlegt. In de eerste plaats met je (huis)arts, met wie je meestal toch een vertrouwelijke relatie hebt. Misschien heb je genoeg aan een week in plaats van tien werkdagen? Laat bovenal het gezond verstand spreken.
Ook een gesprek met je baas kan voor veel verheldering zorgen. Misschien kun je van thuis uit wat werken. Of - als je je helemaal beter voelt – kunnen alle papieren in orde gebracht worden zodat je al snel terug aan de slag kunt, zonder wettelijke risico’s voor beiden. Wie ziek is kan taken delegeren of van thuis uit werken.
Heb je nood aan extra tips? Neem dan een kijkje tussen onze andere artikels.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Work-life balance
Deconnecteren tijdens je vakantie? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Tijdelijk minder werken? Dit zijn de mogelijkheden
3 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?
1 min. leestijd
event
Roeselare
event
Kortrijk
event
event
Kortrijk
event
Kortrijk
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.