event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Je maakte het misschien zelf al eens mee: ’s ochtends voelt je kind zich miserabel. Of je krijgt op het werk een telefoontje dat je partner een arbeidsongeval had. Mag je zomaar wegblijven of weggaan van je werk? En wat met je loon?
In bovenstaande gevallen mag je thuisblijven van je werk. De enige voorwaarde? Het gaat om een geval van ‘dwingende redenen’. Met andere woorden:
Ziekte van je kind of partner is een typisch voorbeeld van een dwingende reden. Een geplande ziekenhuisopname is dat niet.
Ook in deze gevallen spreken we van dwingende redenen:
Per jaar heb je recht op 10 dagen sociaal of familiaal verlof. Werk je deeltijds? Dan is je aantal dagen in verhouding met je werkregime.
Je mag niet zomaar een hele dag opnemen als dat niet nodig is. De wet specifieert dat je zolang afwezig mag zijn als nodig om de situatie op te lossen.
Wacht nog even voor je wegspurt om je oogappel te gaan ophalen. Want je moet je baas wel op voorhand laten weten dat je afwezig zult zijn. Lukt dat niet? Doe dat dan zo snel mogelijk achteraf. Hij mag je trouwens altijd om het bewijs van de situatie vragen, bijvoorbeeld een doktersbriefje van je kind.
Verwar verlof om dwingende redenen niet met klein verlet. Bij dat laatste krijg je betaald verlof bij gebeurtenissen als:
Welke gebeurtenissen geldig zijn voor klein verlet, is op voorhand vastgelegd.
Lees ook: Verlof vragen? Weet wat wel en niet mag
Ontvang je loon wanneer je niet op het werk bent door een dwingende reden? Nee. Toch is er in sommige individuele of collectieve overeenkomsten wel betaling voorzien. Je leest die er dus beter nog eens op na.
De tijd waarin je afwezig bent, telt niet als arbeidstijd. Je werkgever mag je dus niet vragen om je gemiste werktijd in te halen. Al mag je het zelf natuurlijk altijd wel voorstellen.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Work-life balance
Deconnecteren tijdens je vakantie? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Tijdelijk minder werken? Dit zijn de mogelijkheden
3 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?
1 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.