event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Elk jaar krijg je een aantal vakantiedagen op basis van het aantal dagen dat je gewerkt hebt het jaar ervoor (vakantiedienstjaar). Het jaar waarin je de dagen opneemt, is het zogenaamde vakantiejaar. Maar over hoeveel dagen gaat het juist?
Als je voltijds werkt, heb je recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Werk je deeltijds? Dan wordt je vakantie berekend volgens het aantal dagen dat je werkt (bv. 16 dagen voor 4/5 en 12 dagen voor 3/5).
Je verlof vermindert volgens het aantal dagen dat je niet werkt in het vakantiedienstjaar. Hierop bestaan enkele uitzonderingen. Ziekte- en vakantiedagen en zwangerschapsverlof worden gelijkgesteld met arbeidsdagen, dus hiervoor verlies je geen vakantie. Daarnaast hebben jongeren tot 24 jaar, die minstens een maand gewerkt hebben in het jaar waarin ze hun studies beëindigden, het jaar nadien recht op jeugdvakantie. Ze krijgen een RVA-uitkering op de dagen dat ze vakantie nemen in het vakantiejaar.
Lees ook: Verlof aanvragen: dit moet jij weten
De exacte periode van je vakantie bepaal je in overleg met je werkgever. Die kan een collectief verlof opleggen (bv. tijdens het bouwverlof in de zomer) op voorwaarde dat dit tijdig in het arbeidsreglement opgenomen wordt.
Naast je vakantiedagen moet je ook op de wettelijke feestdagen niet werken. In België zijn dat er 10 per jaar.
Bovenop je wettelijke jaarlijkse vakantie kan je extra vakantiedagen krijgen van je werkgever. Dit wordt vastgelegd in je arbeidsovereenkomst, de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) of het arbeidsreglement. Denk aan anciënniteitsverlof (bv. 1 extra vakantiedag per 5 jaar anciënniteit) of arbeidsduurvermindering (bv. 12 ADV-dagen voor bedienden die 40 uur werken in een sector met een 38-urenstelsel). Daarnaast kan een werkgever beslissen om zijn medewerkers extralegale vakantiedagen te geven bovenop het wettelijke verlof.
Wil je graag meer weten? Neem een kijkje tussen onze blogs.
Lees ook: Kan ik onbetaald verlof nemen?
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Work-life balance
Deconnecteren tijdens je vakantie? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Eerste job
Vakantie in je eerste werkjaar? Dit moet je weten
1 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Tijdelijk minder werken? Dit zijn de mogelijkheden
3 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.