event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Op 30 juli is het International Friendship Day. En waar kan je beter vriendschappen smeden dan in een fijne werkomgeving? Maar werk en vriendschap mengen, werkt dat eigenlijk wel? Jazeker, tenminste als jij en je vrienden rekening houden met deze 6 gouden regels.
Als je goede vrienden bent, heb je vaak het gevoel dat je elkaar door en door kent. Daarom kan het verwarrend zijn als jullie je op het werk anders gedragen dan wat je gewend bent in de dagelijkse omgang. Dat is nochtans niet zo vreemd. Heel wat mensen gedragen zich op de werkvloer anders dan in hun privésetting omdat ze zich professioneel willen opstellen of een bepaalde leiderschapsstijl willen hanteren. Weet dat zo’n professioneel persona normaal is en geen impact hoeft te hebben op wie jullie zijn buiten de muren van het bedrijf.
Push elkaar niet om bepaalde gedragingen uit je privéleven over te nemen op het werk en respecteer elkaars professionele grenzen. Ben je zelf verward door het gedrag van je vriend(in) of heb je het gevoel dat hij of zij niet begrijpt waarom jij je op een bepaalde manier gedraagt op het werk? Bespreek dit dan met elkaar en leg het uit, zo blijven beide relaties in balans.
Als vrienden heb je soms genoeg aan één blik om elkaar te begrijpen. Wordt je vriendschap echter complexer omdat je ook collega’s bent, dan loont het om op regelmatige basis helder en transparant met elkaar te communiceren. Wees open over de leuke, maar ook de moeilijkere kanten en sta open voor feedback in beide richtingen.
Hou werk en privé daarbij zo veel als mogelijk gescheiden. Wil je werkgerelateerde zaken bespreken? Doe dit dan tijdens de werkuren. Heb je iets persoonlijks mee te delen of zit je met een privékwestie? Praat hier dan over buiten de werkuren, in de tijd die jullie als vrienden met elkaar doorbrengen.
Vrienden die op het werk dezelfde doelen nastreven, zullen soms voor uitdagingen komen te staan. Onthoud op die momenten dat je in de eerste plaats goede vrienden bent en dat die trots zijn op elkaar als de ander bepaalde doelen bereikt. Gaat je vriend(in) aan de haal met een promotie die jij ook wilde? Dan mag je dat natuurlijk jammer vinden voor jezelf, maar wees ook blij dat je vriend(in) belangrijke stappen zet in zijn of haar leven. Jaloezie is tenslotte een dealbreaker in vriendschap, dus deel liever in elkaars succes.
Jullie mogen dan wel erg close zijn in je privéleven, maar vergeet niet dat jullie niet alleen zijn op de werkvloer. Vriendjespolitiek zal niet geapprecieerd worden door je andere collega’s, en geroddel al evenmin. Onthoud dat een professionele ingesteldheid essentieel is om goed te functioneren op het werk en dat er voor alles een plaats en tijd is, ook voor jullie inside jokes dus.
Goede afspraken maken goede vrienden. Als je gaat samenwerken met een goed vriend(in) is het altijd een goed idee om op voorhand een aantal zaken kort te sluiten. Misschien zijn er bijvoorbeeld dingen uit jouw privéleven die jij niet met je andere collega’s wilt delen en die dus ook niet door je vriend(in) ter sprake gebracht hoeven te worden op het werk. Ook de manier waarop jullie met elkaar zullen communiceren of hoe jullie met bepaalde problemen willen omgaan, kan je best al eens bespreken op voorhand.
Het is leuk als je al close bent met iemand op het werk, maar laat dat andere vriendschappen of connecties op de werkvloer niet in de weg staan. Neem je tijd om ook andere collega’s beter te leren kennen en geef elkaar de ruimte om andere werkrelaties uit te bouwen.
Op zoek naar meer tips en tricks? Lees onze andere blogs.
Lees ook: Digital Teamwork: 5 tips
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Collega's
Een frisse wind op de werkvloer: de voordelen van Gen Z
4 min. leestijd
Collega's
Spontaan solliciteren: nuttig of niet?
3 min. leestijd
Collega's
Zo ga je om met collega’s van verschillende generaties
3 min. leestijd
Samenwerken
Nieuwe collega’s warm verwelkomen? Denk aan deze onboardingtips!
3 min. leestijd
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.