event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Als zelfstandige in bijberoep heb je tijd om de markt te verkennen, ervaring op te doen en klanten te winnen. Als de combinatie met een job in loondienst te veel wordt, is het misschien tijd om over te stappen naar hoofdberoep. Wanneer ben je klaar voor de sprong?
Wie werkt als zelfstandige in bijberoep, heeft naast dit werk nog een vaste job met een arbeidscontract (minimaal halftijds). Als zelfstandige in hoofdberoep oefen je een beroepsactiviteit uit zonder dat je verbonden bent aan een werkgever met een arbeidscontract. Je bent je eigen baas en hebt enkel deze job. Er zijn 2 grote verschillen tussen bijberoep en hoofdberoep:
Als zelfstandige in hoofdberoep sta je zelf in voor je sociale rechten (bv. pensioen, gewaarborgd inkomen, kinderbijslag) door sociale bijdragen te betalen. Als bijberoeper geniet je van sociale bescherming via je werkgever.
Iedere zelfstandige moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en elk kwartaal (voorlopige) sociale bijdragen betalen. De berekening ligt voor bijberoep en hoofdberoep op 20,5% netto van het belastbaar inkomen. Er is een verschil in de minimumbijdrage voor bijberoep en hoofdberoep:
Zet in overleg met je boekhouder en/of bankier alle cijfers op een rijtje om na te gaan of je plan financieel haalbaar is. Wat is je huidig inkomen (vaste job + bijberoep)? Hoeveel uren per dag moet je in hoofdberoep werken om hetzelfde netto-inkomen (en je huidige levensstandaard) te behouden en is dit aantal uren haalbaar? Welke kosten en uitgaven heb je? Welke extra investeringen komen kijken bij de overstap? Denk aan een wagen of fiets, laptop, kantoor,… Vergeet niet dat je in hoofdberoep niks verdient op dagen dat je vakantie neemt, en dat je ook geen eindejaarspremie of andere extralegale voordelen krijgt.
Lees ook: Hoe bepaal je je tarief als freelancer?
De zekerheid die je hebt als werknemer in loondienst, geef je niet op voor één klant. Heb je verschillende klanten die regelmatig met je samenwerken, en die tevreden zijn over jouw werk? Weet je hoe en waar je nieuwe klanten kan vinden? Dan kan je misschien zelfstandige in hoofdberoep worden.
Als freelancer is het belangrijk om een netwerk uit te bouwen. Zoek contact met andere ondernemers om ervaringen uit te wisselen, bv. in netwerkverenigingen, professionele online groepen en platformen, een coworking space,… Zorg dat je aanwezig bent op LinkedIn om contacten te leggen met bedrijven en opdrachten te vinden. Kom naar buiten en praat met anderen: ze kunnen je helpen om je business te doen groeien. Als je voelt dat je netwerk stevig genoeg is, kan je overstappen.
Het is mogelijk dat je de eerste maanden tijd nodig hebt om op ‘kruissnelheid’ te komen als hoofdberoeper, en dat je nog niet zoveel verdient als je zou willen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Leg een ‘noodfonds’ aan waar je bijvoorbeeld drie maanden van kan leven en dat je ruimte geeft als klanten niet meteen betalen. Een partner met een vast inkomen geeft ook gemoedsrust als het wat minder gaat. Allemaal zaken waarover je moet nadenken voor je de switch maakt.
Voor je je contract als werknemer opzegt, moet je enkele zaken in orde brengen. Zorg dat je volledig verzekerd bent bij een ziekenfonds en dat je beschikt over een hospitalisatieverzekering. Denk na over je pensioen. Je sluit best een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen af. Meld je statuutwijziging aan je sociaal verzekeringsfonds. Zo kunnen zij je nieuwe sociale bijdragen berekenen.
Ga niet over één nacht ijs, hoezeer het ook kriebelt om te springen. Fulltime kunnen doen wat je het liefste doet, is natuurlijk fantastisch. Maar wees vooral realistisch en stel het niet te rooskleurig voor. Weet dat je hard zal moeten werken als zelfstandige in hoofdberoep. Denk na over hoe je je dagen gaat indelen, wat je gaat doen met je kinderen (als je die hebt), en hoe je ervoor gaat zorgen dat je voldoende rust kan inbouwen om je batterijen op te laden.
Ready? Go for it!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Waarom sterke klantrelaties cruciaal zijn voor freelancers
2 min. leestijd
Freelance werken
8 essentiële vaardigheden voor een freelancer
2 min. leestijd
Freelance werken
Hoe maak je een business plan als freelancer?
2 min. leestijd
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.