event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Op zoek gaan naar je eerste job is een spannend proces en een behoorlijke uitdaging. Er doen bovendien heel wat fabels en onwaarheden de ronde die je sollicitatieproces nog kunnen bemoeilijken. Laat je tijdens je zoektocht niet vangen door deze clichés en ga goed geïnformeerd op zoek naar je eerste job.
Zonder voorbereiding op zoek gaan naar je eerste job is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Voor je begint te solliciteren heb je immers heel wat met jezelf af te stemmen.
- Wat zijn mijn sterktes en zwaktes?
- Welke contractvorm past bij mij?
- Welk loon kan ik verwachten?
Maar ook het solliciteren zelf vraagt heel wat tijd. Niet alleen moet je per vacature een cv en motivatiebrief opstellen op maat van de organisatie. Ook het sollicitatiegesprek is een zenuwslopende gebeurtenis waar je best op voorhand wat tijd en denkwerk in investeert. Hoe start je goed voorbereid aan het sollicitatiegesprek? En op welke veel gestelde sollicitatievragen kan je je voorbereiden?
Een takenpakket dat jou op het lijf geschreven is, is een belangrijke factor in hoe tevreden jij zal zijn met je eerste job. Maar het is niet de enige match die je moet voelen met je werk om gelukkig te blijven op de werkvloer. Naast die zogenaamde person-job fit zijn ook de fit met het team en de fit met de organisatie van groot belang voor je werkgeluk.
De person-team fit is de match die jij voelt met de collega’s en leidinggevende waarmee jij werkt. Dat moet klikken op persoonlijk, maar ook op professioneel vlak. Jouw manier van werken moet een goede aanvulling zijn op die van de andere teamleden en jullie moeten erin slagen om op een constructieve manier samen te werken.
De person-organisation fit houdt in dat jij je als medewerker kan vinden in de visie, missie en cultuur van het bedrijf waarvoor je werkt. Je job mag dan nog zo leuk zijn, maar als jouw noden en behoeften niet beantwoord worden in de organisatie, zal dat niet voldoende zijn om graag naar je werk te blijven gaan.
Tot slot kunnen ook je groeimogelijkheden in een job, team of bedrijf een grote impact hebben op hoe lekker jij in je vel zit op het werk. Dit mag dan wel je eerste job zijn, maar mooie opportuniteiten houden je werk ook op lange termijn uitdagend en plezant.
Je inzet verdelen over verschillende paarden kan, maar op de hele koers wedden houdt geen steek. Ook in je zoektocht naar een eerste job mag je best kritisch zijn over wat je wilt. Er kruipt tenslotte heel wat voorbereidingstijd in het opstellen van een goed CV en een sterke motivatiebrief, aangezien je die steeds op maat moet aanpassen voor elke sollicitatie.
Bovendien zal je niet geloofwaardig of authentiek overkomen bij een recruiter als je zomaar lukraak solliciteert. Bepaal dus liever goed wie je bent en wat je zoekt en stel je enkel kandidaat voor functies die daarbij aansluiten.
Onder recruiters en HR-medewerkers heerst een belangrijke leuze: hire for attitude, train for skills. Moderne bedrijven zoeken niet zomaar de eerste de beste werkkracht, maar zijn vooral op zoek naar medewerkers die goed in het bedrijf passen en die een gezonde dosis motivatie en enthousiasme tonen. Want de juiste attitude heb je of niet, maar vaardigheden kan je altijd bijleren.
Door de war for talent en de schaarste op de arbeidsmarkt is de lijst met vereisten van werkgevers vaak beduidend minder lang dan vroeger. De kant-en-klare kandidaat bestaat niet, ze begrijpen dat ze zelf zullen moeten investeren in coaching en opleiding om ervoor te zorgen dat hun nieuwe collega’s over de nodige skills beschikken.
Natuurlijk is loon naar werken belangrijk en moet je correct verloond worden voor wat je doet. Maar goed je boterham verdienen heeft enkel een impact op je extrinsieke (en dus niet op je intrinsieke) motivatie. Die externe vorm van motivatie werkt vaak slechts op de korte termijn.
Het is je intrinsieke motivatie, de motivatie die jij aan de binnenkant voelt omdat je zelf iets wilt, die ervoor zorgt dat je ook op lange termijn fijn kan samenwerken. Om dat voor mekaar te krijgen zal je op zoek moeten gaan naar een job die je graag doet, die je zinvol vindt, die je goed kan, die je voldoening geeft en die je samen met fijne collega’s kan beoefenen.
Tot slot is je brutoloon niet het enige wat bepaalt of je correct en voldoende verloond wordt. Vaak wordt je loonpakket aangevuld met allerlei extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en woon-werkvergoeding. Al die voordelen kunnen je brutoloon soms wel bijna verdubbelen. Het loont dus altijd de moeite om naar het hele plaatje te kijken.
Ben jij op zoek naar je eerste job? Download onze gids voor schoolverlaters en start vol zelfvertrouwen aan je carrière!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Eerste job
Klaar voor je eerste sollicitatie? Doe de fact check!
2 min. leestijd
Cv
Zo maak je een goed cv als schoolverlater
2 min. leestijd
Eerste job
Wat moet je allemaal in orde brengen als je net bent afgestudeerd?
2 min. leestijd
Eerste job
Vakantie in je eerste werkjaar? Dit moet je weten
1 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.