event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Sommige mensen weten in de kleuterklas al wat ze willen worden als ze later groot zijn. Anderen hebben na jarenlang jobhoppen nog steeds hun roeping niet gevonden. Maar of je nu 21 of 51 het is nooit te laat om te ontdekken welke job jou op het lijf is geschreven.
Deze 6 stappen brengen je raad over het carrièrepad dat jij wil bewandelen.
Weten wat je kan en wat je wil zijn twee heel verschillende zaken, maar het kan wel een invloed hebben op elkaar. Heb je geen idee welke richting je uit wil in je professionele leven? Dan helpt het om alvast een beter beeld te krijgen over je eigen sterktes en talenten.
Lijst de dingen die je goed kan en graag doet op. Beperk je niet tot jobgerelateerde vaardigheden. Jouw persoonlijke vaardigheden geven ook inzicht in de zoektocht naar jouw droomjob. Tast dus dieper en denk ook na over de positieve eigenschappen van jouw persoonlijkheid.
Vind je het moeilijk om je eigen sterktes te achterhalen? Dan kan je raad vragen aan goede vrienden of een collega waarmee je een vertrouwensband hebt.
Stap in een denkbeeldige teletijdmachine en blik even terug op je verleden. Denk even terug aan je kindertijd. De jobs waar je toen van droomde en die je in vriendenboekjes neerpende, zijn misschien niet zo rationeel, maar ze kunnen wel wat vertellen over hoe jij het professionele leven wil benaderen. Wilde je als kind vooral mensen helpen, zaken ondernemen, dingen maken? Dat denkproces kan duidelijkheid scheppen in welke impact jij als volwassene wil maken op de arbeidsmarkt.
Ook een blik op je voormalige (school)carrière kan je meer duidelijkheid bieden. Op welke momenten was jij het gelukkigst in je vorige jobs? Wat vond je wel en niet prettig aan de sector, de organisatie, de collega’s, het werk, je werkomgeving… Je verleden analyseren is een belangrijke stap in je zoektocht naar je ideale job en de gelukkigste jij.
Als je niet weet dat een bepaalde job bestaat, kan je er natuurlijk ook niet over dromen. Ga eens langs op een jobdag of neem een kijkje tussen de jobs van een aantal vacaturesites. Surf naar jobsites en bekijk verschillende vacatures. Mogelijks staat jouw ideale job hier wel tussen.
Merk je dat je interesse hebt in bepaalde sectoren? Praat dan met werknemers uit die gebieden. Ga op zoek naar LinkedIn-profielen, artikels of interviews van mensen die jouw potentiële droomjob uitoefenen. Op die manier krijg je een beeld over wat de job echt inhoudt.
Een carrièreswitch is een grote en vaak beangstigende stap. In plaats van meteen de sprong in het diepe te wagen, kan je ook ervaringen opdoen met (online) workshops of cursussen in het avondonderwijs. Zo heb je de kennis en vaardigheden om aan de nieuwe job te beginnen.
Er valt zoveel te leren. Jezelf aan zo’n nieuwe uitdaging wagen kan zomaar eens een opportuniteit zijn om een verborgen passie te ontdekken. Toch geen droomscenario gevonden? Dan heb je in ieder geval een nieuwe hobby of vaardigheid die je misschien kan gebruiken in je huidige carrière.
Een droomjob is meer dan een verzameling van taken die je leuk vindt. Ook bijvoorbeeld je werkomgeving, je collega’s, je leidinggevenden en je uurrooster hebben een impact op hoe gelukkig jij je voelt op de werkvloer.
Ga voor jezelf na aan welke zaken jij belang hecht en toets af welke potentiële jobs matchen met die verwachtingen. Denk: woon-werkverkeer, teamwork, telewerk, uurroosters, fulltime versus parttime, bedrijfscultuur…
Heb je alle voorgaande stappen al genomen, maar ben je nog geen stap dichter bij een antwoord? Dan kan je altijd aankloppen bij een professional zoals een job coach, loopbaanbegeleider of hr consultant. Zij beschikken over de kennis en tools die je kunnen helpen om je carrièrepad verder uit te stippelen.
Stel jij jezelf de vraag welke job bij jou past? Neem gerust contact op met een van onze kantoren. Wij gaan graag met jou op zoek naar jouw droomjob.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Nieuwe job
Wanneer is het tijd om van job te veranderen?
2 min. leestijd
Solliciteren
Strategisch zoeken naar een nieuwe job: zo pak je het aan
3 min. leestijd
Welke job past bij mij?
Een job in customer service: iets voor jou?
2 min. leestijd
Welke job past bij mij?
Werken als personal assistant, iets voor jou?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.