Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Thuiswerkvergoeding: dit moet je weten

Werk je (deels) van thuis uit? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een thuiswerkvergoeding ontvangen van je werkgever. Wel moet je aan enkele voorwaarden voldoen en heeft het bedrag een limiet. Een overzicht.

Bright Plus

1 min. leestijd

Het noodgedwongen telewerk tijdens de coronacrisis heeft bij heel wat werknemers de ogen geopend. Het gevoel van vrijheid, de autonomie, de verdwenen ochtend- en avondfiles en de betere balans tussen werk en privé … voor velen behoort telewerk tot het welgekomen nieuwe normaal.

Voor je kan telewerken heb je wel de toestemming nodig van je werkgever. Eens je die hebt, kan je in onderling overleg een telewerkovereenkomst afsluiten en in bepaalde gevallen een thuiswerkvergoeding ontvangen. Deze financiële tegemoetkoming dient om in de meest optimale omstandigheden zo efficiënt en productief mogelijk in je ‘home office’ te kunnen werken.

Wie heeft er recht op?

Welke jobfunctie je ook uitoefent en wat je tewerkstellingsbreuk ook is: elke werknemer die structureel of regelmatig tijdens de kantooruren van thuis uit werkt, kan zo’n forfaitaire thuiswerkvergoeding krijgen. Concreet betekent dit dat je minstens 1 dag per week telewerkt, al wordt het op maandbasis berekend.

Hoeveel bedraagt de thuiswerkvergoeding?

Wie telewerkt moet natuurlijk over de nodige kantoorbenodigdheden en (digitale) tools beschikken om efficiënt en productief te kunnen werken. In heel wat gevallen worden die voorzien door de werkgever. Daarnaast kun je een thuiswerkvergoeding van maximaal 140,15 euro per maand ontvangen, ook tijdens je vakantieperiode. Ben je langere tijd afwezig door andere redenen? Dan wordt het forfaitaire bedrag evenredig met je afwezigheid verminderd.

Wat wordt er vergoed?

De forfaitaire thuiswerkvergoeding vergoedt alle kantoorkosten die je als werknemer moet maken om jouw takanpakket te kunnen uitvoeren.

Bijvoorbeeld:

  • Het gebruik van je kantoorruimte (inclusief huur en eventuele afschrijvingen)
  • Printer- en computermateriaal (papier, inkt,…)
  • Kantoorbenodigdheden (mappen, balpen, cursusblok,…)
  • Nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en verwarming
  • Onroerende voorheffing
  • Verzekering
  • Koffie, water, versnaperingen,…

Daarnaast kan je baas ook mee betalen in het gebruik van je eigen laptop, printer of scanner en de internetverbinding.

Hoe zit het met de belastingen?

Het goede nieuws is dat die financiële tegemoetkoming vrij is van RSZ-bijdragen: dit betekent dus dat die thuiswerkvergoeding volledig belastingvrij is.

Let wel: als je je werkelijke beroepskosten vermeldt in de aangifte van je personenbelasting, dan moet je nu het bedrag van de thuiswerkvergoeding aftrekken van de bewezen beroepskosten die betrekking hebben op het thuiswerk.

Ben jij op zoek naar een nieuwe functie waar thuiswerk mogelijk is? Neem een kijkje tussen onze jobs!