Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Welke impact heeft deeltijds werken voor jou?

Wil je meer tijd voor je gezin of hobby, dan brengt deeltijds werken misschien soelaas. Het stelsel zit in de lift: maar liefst 26,5%* van de actieve Belgische arbeidsbevolking werkt vandaag deeltijds. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheid. Overweeg jij het ook? Dan dien je rekening te houden met enkele belangrijke aandachtspunten.

Bright Plus

3 min. leestijd

Halftijds en deeltijds

Wil je deeltijds werken, dan kan je in verschillende stelsels tewerkgesteld worden, elk met een specifieke invloed op jouw loon en pensioen.

Deeltijds werken houdt in dat je minimum een derde, en minder dan een voltijds werkschema hanteert. Wie deeltijds werkt, is wel minimaal drie uur per werkperiode aan de slag. Zo vermijd je overtollig woon-werkverkeer.

Deeltijds werken? Dit zijn de mogelijkheden

Deeltijds werken is een veelomvattend begrip dat op meerdere manieren in de praktijk wordt gebracht.

Deeltijds werken contractueel vastgelegd

Aangezien je wekelijkse arbeidsduur verschilt van een voltijdse werkweek, is jouw werkgever verplicht om deeltijds werk contractueel vast te leggen. In dat contract bepaal je in samenspraak met je werkgever hoeveel uur je zal presteren, en wanneer.

Tijdskrediet

Wil je als werknemer in de privésector tijd nemen voor mantelzorg of een opleiding volgen, dan kan je een beroep doen op tijdskrediet. Het stelsel is onderworpen aan specifieke voorwaarden en de duur ervan varieert van 36 tot 51 maanden.

Thematisch verlof

Daarnaast zijn er verlofstelsels die – tijdelijk - deeltijds werk mogelijk maken. Omwille van je persoonlijke – of gezinssituatie kan dit interessant zijn. Ouderschapsverlof is een bekend voorbeeld, maar ook wie zorgt voor iemand met een fysieke of psychische beperking, voor iemand palliatieve zorgen nodig heeft of wie zelf een tijdje ziek is, kan er een beroep op doen.

De financiële impact

Aangezien je minder werkt, heeft deeltijds werk natuurlijk ook financiële gevolgen.

Jouw loon

Je loon wordt berekend volgens het aantal dagen dat je gewerkt hebt, net zoals je vakantiegeld. Over je uurloon hoef je je geen zorgen te maken, want dat blijft hetzelfde. Je behoudt alle rechten die een voltijdse collega heeft, maar het spreekt voor zich dat wie minder werkt, ook minder verdient.

Weet dat het loon voor deeltijds werkenden echter helaas nog steeds lager ligt, zelfs wanneer het naar voltijdse lonen wordt omgerekend. Dat komt deels omdat er nog steeds wat vooroordelen bestaan over deeltijds werken, zoals de connotatie met gebrek aan betrokkenheid of ambitie. Gelukkig geraakt dit werkregime steeds meer ingeburgerd, zodat dit cliché stilaan verdwijnt.

Jouw pensioen

De berekening van je pensioen gebeurt op basis van 45 voltijds gewerkte jaren. Werk je een periode niet voltijds, dan heeft dat op lange termijn effect op je maandelijkse pensioenbedrag. Dit in tegenstelling tot tijdskrediet, wat volledig meetelt voor het werknemerspensioen.

Jouw carrière

Als deeltijds werknemer maak je minder kans op promotie, zowel horizontaal als verticaal. Werkgevers of leidinggevenden associëren deeltijds werk namelijk nog te vaak met minder betrokkenheid of ambitie. Een jammerlijk cliché dat blijft hangen, ondanks onderzoek waaruit blijkt dat medewerkers die minder uren werken vaak productiever zijn.

Een werkweek in balans

Veel mensen werken deeltijds om meer tijd met hun gezin door te brengen. Toch staat minder uren niet altijd gelijk aan minder werk, en dat is een valkuil voor velen. Een overstap naar deeltijds werken houdt meestal in dat je takenpakket evenredig moet aangepast worden. Een valkuil is vaak dat het takenpakket net hetzelfde blijft, maar gewoon in minder uren gepresteerd moet worden. Overloop in alle transparantie je werkweek met je leidinggevende om zo tot een haalbaar werkschema en uurrooster te komen. Zo vermijd je onnodige stress en werkdruk.

Of je nu voltijds, halftijds of deeltijds aan de slag wil, één ding staat vast: deeltijds werken wint aan belang, want we hechten meer dan ooit waarde aan een goede work-life balance. Maar uiteindelijk vind je die vooral als je houdt van het werk dat je doet, en je jouw job en privéleven in overleg met je baas zo naadloos mogelijk op elkaar kan laten aansluiten.