Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Gezonde tussendoortjes op het werk

Weerstaan aan de snoepautomaat op het werk is niet altijd eenvoudig. Om nog maar te zwijgen van de vele traktaties van jarige collega’s… Toch weten we allemaal dat het beter is om te kiezen voor gezonde snacks. Of dat moeilijk is? Helemaal niet!

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Hier zijn enkele handige tips om te kiezen voor gezonde tussendoortjes op het werk. Pluspunt: ze zijn nog lekker ook!

Sla geen tussendoortjes over

Tussendoortjes heb je nodig, op voorwaarde dat ze gezond zijn natuurlijk. De meesten onder ons eten 3 maaltijden per dag met zo’n 4 uur ertussen. Een paar uur na het eten zakt je bloedsuikerspiegel en krijg je ‘een hongerke’. Op dat moment is het belangrijk om te grijpen naar gezonde tussendoortjes die je energie geven om verder te werken en waar je niet van bijkomt. Let op: in principe luidt de regel dat je elke 2 à 3 uur iets moet eten. Maar als je geen honger hebt, hoeft het uiteraard niet. Luister vooral naar je eigen lichaam!

Wat is een gezond tussendoortje?

Helaas pindakaas voor alle snoepers: slim snacken doe je niét met een candy bar, een zak chips of een blikje frisdrank. Er bestaan heel veel gezonde tussendoortjes. De vuistregel: zorg voor een goede combinatie van trage suikers, eiwitten en gezonde vetten. Enkele voorbeelden om het concreter te maken:

  • Vers fruit is altijd een goed idee. Gecombineerd met gezonde vetten (bv. stukjes appel met pindakaas) is het nóg beter. Let op: fruit bevat veel suiker dus 2 à 3 stuks per dag volstaan.
  • Gedroogd fruit: rozijnen, dadels, abrikozen…
  • Als namiddagtussendoortje eet ik vaak magere (soja)yoghurt met vers fruit (ca. 150 gram).
  • Ook rauwe groentjes zijn een prima tussendoortje: wortel, komkommer, kerstomaatjes, radijzen, bloemkoolroosjes…
  • Een kom soep is lekker verwarmend op koude dagen.
  • Zin in iets hartigs? Beleg een rijstwafel of volkoren boterham met magere kaas, kipfilet, hummus, pindakaas of avocado.
  • Noten zitten vol goeie vetten en eiwitten. Beperk je tot een handvol (ca. 40 gram) want ze bevatten veel calorieën.
  • Een stukje donkere chocolade, da’s puur genieten! Overdrijf niet (ca. 20 gram) en zorg voor een cacaogehalte van minstens 80%.

Breng je eigen snacks mee naar het werk

Om aan de lokroep van ongezonde snacks en de snoep- en drankautomaat te weerstaan, neem je het best je eigen tussendoortjes mee naar het werk. Maak een ‘gezond pakketje’ dat bestaat uit water, fruit, een ‘homemade’ graanreep of bananenbrood,… Het internet bulkt van de recepten om zelf aan de slag te gaan voor tussendoortjes. Wedden dat je heel wat jaloerse blikken zal krijgen van je collega’s en dat ze zelfs je healthy snacks komen ‘afsnoepen’? 

Vraag gezonde snacks aan HR

Als je vindt dat er te weinig gezonde tussendoortjes en drankjes beschikbaar zijn bij jou op het werk, kan je de HR-afdeling aanspreken. Zij kunnen ervoor zorgen dat er meer gezonde snacks in de automaten zitten of dat er elke week/dag vers fruit wordt geleverd. Zo hoef je dit niet meer van thuis mee te brengen en dat maakt de ‘drempel’ om gezond te snacken alvast kleiner.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur