event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Hoeveel uren telt een ‘normale’ voltijdse werkweek in België? 36, 38 uur of 40 uur? En wat met inhaalrustdagen en flexibele uurroosters? Een overzicht.
Volgens de Belgische wet telt een voltijdse werkweek 38 uur. Meer uren kloppen mág, zolang het er wekelijks niet meer dan 40 zijn. Je hebt dan jaarlijks recht op maximaal 12 inhaalrustdagen, ook adv-dagen genoemd. Dankzij die arbeidsduurvermindering kom je toch uit op een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uur. Sommige paritaire comités verminderen de wekelijkse arbeidsduur van 38 uur. In de metaalverwerking telt een voltijdse week bijvoorbeeld 37,75 uur. En in de banksector is dat 35 – wie hier meer werkt, krijgt ter compensatie extra vakantie.
In België mag je maximaal 8 uur per dag aan de slag zijn, al zijn er uitzonderingen. Ben je bijvoorbeeld meer dan 14 uur van huis voor je werk? Dan mag je per dag 10 uur werken. Er is ook een ondergrens: per arbeidsprestatie moet je minimaal 3 uur werken. Maar ook daarvan kunnen bedrijven via een cao afwijken.
Moet je met een 38 urencontract elke week precies aan 38 uur komen? Nee, sinds 2017 is dat niet altijd een vereiste. De wet wendbaar werk laat toe dat je jouw werk afstemt op de drukte in je organisatie. Dat betekent: kortere dagen in kalme periodes, langere dagen bij piekmomenten (maximaal 45 uur per week). Let op: je werkgever beslist of hij die versoepeling toestaat of niet.
De vijfdaagse werkweek van maandag tot vrijdag is het best ingeburgerd. Waarom we uitgerekend zaterdag en zondag tot het weekend rekenen? Bij de introductie van de christelijke kalender werd bepaald dat zondag een rustdag is – zo staat het in de Bijbel. En in België telt sinds 1955 ook zaterdag mee als vrije dag: het resultaat van een aantal zaterdagstakingen. Ons weekend van twee dagen bestaat dus minder lang dan je zou denken.
Natuurlijk zijn er heel wat mensen wél in de weer tijdens het weekend. Zij hebben dan een of meer vrije dagen in de week. Denk bijvoorbeeld aan volcontinudiensten, de retailsector en de horeca.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Work-life balance
Deconnecteren tijdens je vakantie? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Tijdelijk minder werken? Dit zijn de mogelijkheden
3 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?
1 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.