event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Herwin jij een frisse blik op je dossiers na een korte rookpauze of koffieklets? Je last vast wel eens een rustmomentje in. Maar weet jij eigenlijk hoeveel breaks je mag nemen? En hoelang ze mogen duren? En omgekeerd: is het oké om door te werken tijdens je middagpauze als een deadline nadert? Ontdek hier al je rechten en plichten.
De overheid beschermt de workaholics onder ons met een aantal basisregels die je terugvindt in de Arbeidswet.
Jouw pauze
En dat is meteen ook alles wat de wetgever erover te zeggen heeft.
Specifieke bepalingen zoals de duur en de mogelijke tijdstippen vind je terug in een KB, de cao’s van jouw sector of je arbeidsreglement. Hoe, hoeveel en wanneer jij pauze mag nemen, hangt dus vooral af van je werkgever.
Tip
Voor bepaalde werknemers is er een aangepaste wetgeving. Zo krijg je als medewerker in een schoonmaakbedrijf al pauze na vier uur arbeid. Ben je jonger dan achttien? Dan heb je recht op een halfuur rust na vierenhalf uur werk.
Je werk onderbreken wanneer je zin hebt, is geen recht. Zelfs niet wanneer je uitklokt en de teller niet loopt. Wanneer je bij een werkgever begint, licht hij je in over de specifieke pauzeregeling.
Heb je flexibele werkuren? Dan is de kans groot dat je (onbetaalde) pauzes mag nemen zolang je je uren presteert en je werk er niet onder lijdt. Werk je volgens vaste of glijdende uren? Dan is pauzeren weer minder evident. Zorg dus dat je de regels goed kent voor je een break inlast.
Aan de andere kant voorziet jouw baas meestal momenten waarop je pauzemoet nemen. Zo is een halfuur middagpauze in veel bedrijven verplicht. Bovendien zijn die opgelegde rustmomenten doorgaans onbetaald. Wanneer je pauze moet nemen en of je daarvoor wordt vergoed, staat in de sectorovereenkomst en je arbeidsreglement.
Tip
Gooi jij je boterhammen liever in de prullenbak en werk je hardnekkig door tijdens je onbetaalde middagpauze? Dan rekent je werkgever toch pauze aan. Je bent jouw rustmoment kwijt en je werkt dus gratis en voor niets.
Over rustmomenten op het werk zegt de wetgever niet veel. Je hebt recht op pauze na zes uur werk, maar daarop zijn uitzonderingen. De regels hangen vooral af van jouw sector en werkgever. Wil je weten wanneer en hoe je een break inlast? Ga het dan na in je arbeidsreglement. Of beter: klop aan bij je verantwoordelijke of personeelsdienst.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Work-life balance
Deconnecteren tijdens je vakantie? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Tijdelijk minder werken? Dit zijn de mogelijkheden
3 min. leestijd
Verlof en afwezigheden
Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?
1 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.