Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Pauze tijdens de werkuren: recht of plicht?

Herwin jij een frisse blik op je dossiers na een korte rookpauze of koffieklets? Je last vast wel eens een rustmomentje in. Maar weet jij eigenlijk hoeveel breaks je mag nemen? En hoelang ze mogen duren? En omgekeerd: is het oké om door te werken tijdens je middagpauze als een deadline nadert? Ontdek hier al je rechten en plichten.

Bright Plus

1 min. leestijd

Pauze op het werk: moet het?

De overheid beschermt de workaholics onder ons met een aantal basisregels die je terugvindt in de Arbeidswet.

Jouw pauze

  • verdien je na zes uur ononderbroken werk
  • duurt minstens een kwartier
  • is verplicht

En dat is meteen ook alles wat de wetgever erover te zeggen heeft.

Specifieke bepalingen zoals de duur en de mogelijke tijdstippen vind je terug in een KB, de cao’s van jouw sector of je arbeidsreglement. Hoe, hoeveel en wanneer jij pauze mag nemen, hangt dus vooral af van je werkgever.

Tip
Voor bepaalde werknemers is er een aangepaste wetgeving. Zo krijg je als medewerker in een schoonmaakbedrijf al pauze na vier uur arbeid. Ben je jonger dan achttien? Dan heb je recht op een halfuur rust na vierenhalf uur werk.

Pauze op het werk: eigen keuze?

Je werk onderbreken wanneer je zin hebt, is geen recht. Zelfs niet wanneer je uitklokt en de teller niet loopt. Wanneer je bij een werkgever begint, licht hij je in over de specifieke pauzeregeling.

Heb je flexibele werkuren? Dan is de kans groot dat je (onbetaalde) pauzes mag nemen zolang je je uren presteert en je werk er niet onder lijdt. Werk je volgens vaste of glijdende uren? Dan is pauzeren weer minder evident. Zorg dus dat je de regels goed kent voor je een break inlast.

Aan de andere kant voorziet jouw baas meestal momenten waarop je pauzemoet nemen. Zo is een halfuur middagpauze in veel bedrijven verplicht. Bovendien zijn die opgelegde rustmomenten doorgaans onbetaald. Wanneer je pauze moet nemen en of je daarvoor wordt vergoed, staat in de sectorovereenkomst en je arbeidsreglement.

Tip
Gooi jij je boterhammen liever in de prullenbak en werk je hardnekkig door tijdens je onbetaalde middagpauze? Dan rekent je werkgever toch pauze aan. Je bent jouw rustmoment kwijt en je werkt dus gratis en voor niets.

Pauze op het werk: voor iedereen anders

Over rustmomenten op het werk zegt de wetgever niet veel. Je hebt recht op pauze na zes uur werk, maar daarop zijn uitzonderingen. De regels hangen vooral af van jouw sector en werkgever. Wil je weten wanneer en hoe je een break inlast? Ga het dan na in je arbeidsreglement. Of beter: klop aan bij je verantwoordelijke of personeelsdienst.