event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Slecht slapen heeft veel meer invloed op je werk dan je zou denken. Wil je écht beter presteren tijdens de dag? Gebruik dan liever deze 5 tips die je helpen om je goede nachtrust te bewaken.
De kwaliteit van je slaap kan het verschil maken tussen een productieve dag op kantoor of een werkdag vol frustraties en gemiste kansen. Slaap is immers dé resetknop voor je brein. Tijdens je slaap verwerk je de informatie van de dag voordien, vernieuw je je energie en geef je je lichaam de tijd om fysiek en mentaal te herstellen. Dit zijn een paar belangrijke manieren waarop slaap je werk beïnvloedt:
Een goede nachtrust maakt het makkelijker om scherp en alert te blijven. Te weinig slaap kan je aandachtsspanne met maar liefst 50% verkorten. Het is moeilijk om gefocust te blijven op die complexe taak als je de nacht ervoor maar een paar uur hebt geslapen.
Moeheid heeft een directe impact op je beoordelingsvermogen. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort je vermogen om goede beslissingen te nemen aanzienlijk vermindert. Je gaat vaker overhaaste of verkeerde beslissingen nemen.
Tijdens de REM-slaap (of de droomfase) verwerkt je brein nieuwe informatie en maakt het onverwachte connecties. Dat stimuleert het creatief denken en je probleemoplossend vermogen. Gebrek aan slaap zorgt er dus voor dat je minder creatief bent en minder snel tot oplossingen komt.
Na een slechte nacht ben je vaak prikkelbaarder en bots je sneller op conflicten met collega’s of moeilijkheden in het samenwerken.
Meestal zal één slechte nacht niet meteen rampzalige gevolgen hebben, terwijl een chronisch slaaptekort dan weer heel ernstige problemen kan veroorzaken. Denk maar aan:
Gelukkig is er heel wat dat je kunt doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, zoals ook deze 5 praktische tips:
Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond hetzelfde uur weer op, ook in het weekend. Dit helpt je lichaam om in een vast ritme te komen en verbetert de kwaliteit van je slaap aanzienlijk.
Het blauwe licht van je telefoon, tablet of laptop verstoort de productie van melatonine, het hormoon dat je helpt om in slaap te vallen. Probeer daarom minstens een uur voor het slapengaan je schermen aan de kant te leggen. Waarom niet gewoon de night shift aanzetten en verder scrollen, vraag je dan? De night shift-functie aanzetten vanaf een bepaald uur in de avond is zeker beter voor je ogen en je hoofd, maar zelfs in die modus blijven je hersenen te geprikkeld om daarna rustig in slaap te dommelen. Lezen of mediteren zijn dus betere alternatieven voor bedtijd.
Ook wat je eet en drinkt in de dag heeft een impact op je lichaam ’s nachts. Vermijd daarom cafeïne en zware maaltijden vlak voor het slapengaan. Cafeïne kan je urenlang wakker houden, en een zware maaltijd kan je lichaam te veel energie geven wanneer je juist wilt ontspannen.
Maak van je slaapkamer een oase van rust: een donkere, stille en koele kamer helpt je lichaam om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Investeren in een goed matras en comfortabele kussens kan ook wonderen doen.
Een betere nachtrust begint gek genoeg al in de dag. Eigenlijk zijn dag en nacht niet van elkaar lost te koppelen en spreken we daarom ook over de waak-slaapcyclus. Zo bevordert regelmatige lichaamsbeweging in de dag een diepe slaap in de nacht, vooral als je in de ochtend of middag beweegt.
Probeer echter zware trainingen vlak voor het slapengaan te vermijden, want die kunnen je juist wakker houden.
Heb je alleen voor bedtijd tijd om te bewegen? Doe dan liever een rustgevende yogaflow of ontspannende stretching.
Ben je op zoek naar meer tips om jouw welzijn te verbeteren? Neem een kijkje tussen onze blogs.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Persoonlijke ontwikkeling
Het ABC van kantoorjargon: deze termen ken je best voor je aan de slag gaat
4 min. leestijd
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Welzijn op het werk
Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.