Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo maak je een goed cv als schoolverlater

Je cv is je professionele uithangbord. Daar besteed je dus best veel tijd en aandacht aan. Je moet namelijk snel en beknopt een goede indruk maken en onmiddellijk de belangrijkste informatie meegeven. Maar wat vermeld je nou wel en niet op een goed cv, ook als je nog niet veel werkervaring hebt?

Bright Plus

2 min. leestijd

Jouw persoonlijke gegevens

Je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres zijn onmisbaar op je cv, maar ook de link naar jouw LinkedIn-profiel en een eventuele website of blog zijn interessante persoonlijke gegevens die je kan vermelden.

Jouw profiel

Beschrijf in een korte en bondige tekst of enkele kernwoorden wie jij bent, wat je zoekt in een job en wat je ambities zijn. Zo kan je op een persoonlijke manier meegeven wat jou motiveert en drijft om te solliciteren en waarom jij een interessante kandidaat bent voor de job.

Jouw ervaring

Een recruiter weet graag of jij al werkervaring opdeed. Lijst daarom je voormalige (studenten)jobs of eventuele stageperiodes chronologisch op, van meest naar minst recent. Vermeld daarbij zeker je functietitel, de organisatie, de periode waarin je de (studenten)job beoefende en een korte, bondige samenvatting van je voornaamste taken. Boekte je bijzondere successen? Voeg dan zeker ook een online link naar die straffe verdiensten toe.

Jouw opleiding

Ook je schoolloopbaan is belangrijke informatie voor een recruiter. Behaalde je meerdere diploma’s of certificaten? Vermeld ze dan chronologisch, van meest naar minst recent. Geef mee in welke onderwijsinstelling en in welke periode je de opleiding volgde. Vermeld tot slot ook het onderwerp van jouw thesis of eindwerk. Behaalde je een onderscheiding of won je een prijs tijdens jouw studie? Dan is dit het geknipte moment om daarmee uit te pakken. Ook groepswerken kunnen handig zijn om te vermelden.

Jouw competenties

Wat zijn écht je sterke punten? En welke van jouw vaardigheden zijn het meest future proof? Denk verder dan de clichés en hou rekening met wat een recruiter nu en in de toekomst belangrijk zal vinden. Skills als digitale kennis, veerkracht en flexibiliteit worden alleen maar belangrijker, maar wat betekenen ze voor jou en hoe breng jij ze naar de praktijk?

Jouw talenkennis

Hoe beter je talenkennis, hoe meer mogelijkheden er zijn voor jou op de arbeidsmarkt. Vooral Engels en Frans blijven bijzonder belangrijk. Vermeld de talen die je beheerst, inclusief je moedertaal, en beschrijf je niveau voor spreken en schrijven.

Jouw hobby’s en interesses

Vaak vermelden sollicitanten ook hobby’s of interesses op hun cv. Dat is enkel nuttig als ze relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert of als ze bepaalde competenties aantonen. Wil je bijvoorbeeld je teamspirit en leiderschap in de verf zetten? Dan kan je vermelden dat je in je vrije tijd aanvoerder bent van een sportteam of leider bent bij de scouts. Heb je tot slot vrijwilligerswerk gedaan? Ook dat is absoluut het vermelden waard.

Referenties

Willen bijvoorbeeld jouw stagebegeleider, een docent of praktijklector een goed woordje doen voor jou? Vermeld dan ook zeker hun functie en contactgegevens. Vraag wel steeds hun toestemming zodat ze weten dat ze een telefoontje mogen verwachten.

Wil je graag meer tips om die eerste job te strikken? Download onze gratis startersgids voor schoolverlaters. Ready to start with a Plus?