event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
De assistantfunctie is de voorbije tien jaar sterk veranderd. Zo sterk zelfs dat we ons steeds vaker de vraag stellen of de titel ‘assistant’ de uitdagende inhoud en vaardigheden van de functie nog voldoende weerspiegelt. Een erg moeilijke vraag waar we ons al enkele jaren het hoofd over breken.
Want er bestaat niet één definitie voor het assistantberoep. Dat merken we bij Bright Plus elke dag. Er komt een veelheid aan functietitels voorbij. Logisch, want elk bedrijf is vrij in de benaming van zijn functies. Bovendien zijn er assistants in alle afdelingen en sectoren en varieert de jobinvulling onder meer afhankelijk van de grootte, sector en noden van het bedrijf.
Welke functietitels zijn er dan zo allemaal? En hoe tevreden zijn assistants met hun titel? We geven je graag een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit ons recent onderzoek. Deze enquête werd afgenomen in november 2021 in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX.
Wanneer we de huidige functietitels van onze vacatures bekijken, merken we dat de term ‘assistant’ slechts in 30% van de functies voor ondersteunende medewerkers wordt gebruikt. Een groot verschil met tien jaar geleden, toen dit nog voor meer dan de helft het geval was.
Steeds meer ondersteunende medewerkers dragen een functietitel die genoemd is naar hun specialisatie. Denk hierbij aan een recruiter, boekhouder of online marketeer. Dit onderstreept de kennis en expertise waarover deze medewerkers beschikken. Daarnaast komt de term ‘bediende’ voor in 10% van de functietitels. Ook officer en coördinator zijn steeds populairder: deze verschijnen in respectievelijk 9% en 6% van de functietitels. Tot slot is ook de titel ‘consultant’ aan een opmars bezig: deze zit in maar liefst 17% van de functietitels vervat.
Assistants geven hun functietitel een 6,8 op 10. Wel geslaagd, maar toch geen erg hoge score. Wanneer we hen vragen in welke mate de functietitel weergeeft wat ze doen en wat hun job inhoudt, geven ze slechts een score van 6,2. De titel sluit dus niet helemaal aan bij hun takenpakket en bijhorende verantwoordelijkheden. Opvallend: jongeren en hoger opgeleiden hechten beduidend meer belang aan hun functietitel, maar zijn ook minder tevreden met de term ‘assistant'.
De term assistant wordt steeds minder vaak gebruikt, en ook medewerkers zelf zijn steeds minder fan van de benaming. Minder dan de helft van de respondenten identificeert zich nog met deze titel. Hiervoor worden verschillende redenen aangehaald.
Als voornaamste reden wordt de negatieve connotatie vermeld. De term heeft nog steeds een negatieve bijklank en heeft het moeilijk om bepaalde stereotypen van zich af te schudden. Daarnaast geven ze aan dat de term de verantwoordelijkheden onvoldoende weergeeft. De titel ‘assistant’ legt de focus op het ondersteunende aspect van de functie. Maar assistants werken steeds meer met in plaats van voor een manager of team. Ze beheren hun eigen projecten van A tot Z en nemen een adviserende rol op. Tot slot wekt de titel een indruk van weinig zelfstandigheid, een beeld dat helemaal niet meer strookt met de realiteit vandaag.
Als het assisteren of ondersteunen steeds minder tot de kern van het takenpakket behoort en deze medewerkers alsmaar vaker de verantwoordelijkheid krijgen over hun eigen projecten, is ‘assistant’ dan nog de juiste term?
Volgens ons alvast niet. Daarom zochten we naar een beter passende verzamelnaam voor alle gemotiveerde en getalenteerde medewerkers, M, V of X, die dit mooie beroep beoefenen. Zo kwamen we na een uitgebreide zoektocht uit bij de functietitel van ‘meertalige professional’. Een titel die perfect aangeeft waar het in deze job om draait: verantwoordelijkheid, professionaliteit, meertaligheid en groeikansen.
Deze titel blijkt uit ons onderzoek ook in de smaak te vallen bij deze medewerkers. Het heeft een positieve connotatie en het onderstreept hun professionaliteit en meertaligheid. Het voelt waarderend en duidt op hun steeds groeiende kennis, ervaring en skills.
Kijk jij uit naar een nieuwe functie? Neem dan een kijkje tussen onze openstaande jobs, onze consultants helpen jou met veel plezier verder?
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Nieuwe job
Wanneer is het tijd om van job te veranderen?
2 min. leestijd
Solliciteren
Strategisch zoeken naar een nieuwe job: zo pak je het aan
3 min. leestijd
Welke job past bij mij?
Een job in customer service: iets voor jou?
2 min. leestijd
Welke job past bij mij?
Werken als personal assistant, iets voor jou?
2 min. leestijd
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.