event
Van uitvoerend naar onmisbaar: het verhaal van Veerle - Dag van de Meertalige Professional

In 2015 begon Veerle Smolderen aan haar eerste opdracht als meertalige professional via Bright Plus. Tien jaar en vijftien projecten later heeft ze de job al uitgeoefend in een brede waaier aan sectoren, van de advocatuur tot de medische sector.
Ondertussen is de functie in een hoog tempo geëvolueerd, maar Veerle’s werkplezier als Senior Project Consultant is nog altijd even groot.
Sinds februari 2025 is Veerle op projectmatige basis aan de slag als Office Manager bij een internationale speler in de chemiesector in de regio Antwerpen. Ze is betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen van het kantoor, ondersteunt de CEO en verzorgt het agendabeheer van het management.
“Als kind kwam ik op verjaardagsfeestjes altijd opdagen als ‘de secretaresse’, in een mantelpakje en met een bril”, lacht Veerle. “Een beetje cliché natuurlijk, want een meertalige professional is zoveel meer dan dat. En wat het beroep vandaag inhoudt, is zoveel meer dan vroeger.”
Van uitvoeren naar (snel) meedenken
Toen ze net begon als meertalige professional, ervaarde Veerle haar job als meer uitvoerend. Tegenwoordig gaat het steeds meer om actief meedenken en proactief handelen. “Er wordt echt op je gerekend. Ik denk altijd mee: hoe kan ik de werkdag van het management aangenamer maken? Hoe zorg ik dat alles vlot loopt, ook als er plots iets verandert?”
Ook een belangrijk verschil met tien jaar geleden: het hogere werktempo. “Vroeger typte je een brief en wachtte je op antwoord. Nu moet je meteen schakelen tussen verschillende kanalen: e-mail, Teams, telefoon, sms … Die snelheid wordt vaak onderschat. Gelukkig word je er als meertalige professional steeds beter in om je aan te passen aan dat ritme. Aan alle starters: blijf dus vooral rustig. Je hoeft echt niet meteen alles te kunnen, en je kan meer dan je denkt.”
Project met pit
Bovendien kan Veerle uitdagende, onvoorspelbare opdrachten wel smaken. Elke dag opnieuw geniet ze van haar diverse takenpakket. Afspraken voorbereiden, communicaties opstellen, offertes opvragen: door de afwisseling leert ze elke dag iets nieuws.
“Ik had gevraagd om een pittig project, en ik heb het gekregen”, glundert ze. “Normaal gezien maak ik bij elk project een soort handleiding voor mijn opvolger, maar dat is voor deze opdracht bijna onmogelijk. Deze job leer je echt op de werkvloer zelf, wat het erg boeiend maakt.”
Zo onderhoudt Veerle moeiteloos haar talenkennis en leert ze softwarepakketten al doende kennen. En als ze iets echt niet weet, dan vraagt ze het aan een collega – desnoods aan ChatGPT (“zeer handig bij kleine technische issues”).
Soft skills in de schaduw
Naast AI blijft technologie in het algemeen een steeds belangrijkere rol spelen in Veerle’s job. Vroeger moest je jongleren tussen verschillende Excelbestanden, die je allemaal afzonderlijk moest updaten. Nu zitten bestellingen, facturen, betalingen etc. vaak in een centraal systeem met een geautomatiseerde flow. Soms is één afvinkvakje of kleurcode voldoende om een procedure af te ronden. Kortom, je moet echt wel mee zijn en snel kunnen schakelen.
Technologie neemt de uitvoerende taken over, en vooral de menselijke soft skills worden daarom crucialer: “Je moet vooral stevig in jouw schoenen staan. Ik sta vaak dicht bij mensen met veel verantwoordelijkheden, zoals CEO’s en CFO’s – mensen die enorm onder druk staan. Als iets fout loopt, krijg ik soms de eerste misnoegde reacties. Maar ik kan dat gemakkelijk van mij afschuiven en bied graag steun ‘vanuit de schaduw’. Want ook daar kan je het verschil voor iemand maken. En ik maak graag het verschil, iedere dag opnieuw.”
Die steun blijft niet onopgemerkt. Een manager prees eerder al haar ondersteuning als ‘stille vennoot’. “Virtuele assistenten zijn handig, maar ze kunnen zo’n steun gewoonweg niet bieden”, zegt Veerle. “Of kijk nu naar internationale klantbezoeken: soms moet ik die integraal inplannen, last-minute omgooien en alle betrokkenen op de hoogte én tevreden houden. Daar heb je nog altijd een mens voor nodig.”
Geen route, wel een doel
Wanneer Veerle terugblikt op haar mooie parcours, wenst ze stiekem dat ze Bright Plus al veel eerder had ontdekt. “Toen ik afstudeerde, wist ik eigenlijk niet wat ik wilde doen. Door projectmatig te werken, heb ik van zoveel verschillende omgevingen mogen proeven: van hotels tot advocatenkantoren, van groenten en fruit tot nu de chemie. Je kan het allemaal uitproberen en zelf ondervinden wat je eigenlijk echt graag doet. Fantastisch, toch?”
Wat de toekomst brengt, dat weet Veerle nog niet. Maar van één ding is ze rotsvast overtuigd: “Ik wil wat ik doe zo goed mogelijk blijven doen – en altijd beter. Omdat ik overal maar tijdelijk ben, geef ik mezelf altijd 100%. De klant tevreden, Bright Plus tevreden, ik tevreden. Dáár haal ik mijn voldoening uit.”
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema

Werken als assistant
Van Personal Assistant naar Marketing Manager: het groeipad van Jens - Dag van de Meertalige Professional
3 min. leestijd

Werken als assistant
Debby koos 2 jaar geleden voor een carrièreswitch - Dag van de Meertalige Professional
3 min. leestijd

Werken als assistant
Françoise evolueert al 30 jaar mee met het vak - Dag van de Meertalige Professional
4 min. leestijd

Werken als assistant
Groeien zonder grenzen: de toekomst van de meertalige professional
3 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Job Day Woluwe
Sint-Pieters-Woluwe
event
Opendeurdag | Bright Plus Antwerpen & Mechelen
Antwerpen
event
Van stilte tot spotlight: de kracht van verschillende persoonlijkheden op het werk
event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare