Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe kaart je problemen aan tijdens je evaluatiegesprek?

De meeste werknemers hebben elk jaar een evaluatiegesprek met hun baas of leidinggevende. Dit is belangrijk om zo goed mogelijk je talenten te benutten in het bedrijf en de samenwerking met je werkgever te verbeteren. Toch vinden veel mensen een functioneringsgesprek lastig, vooral als er problemen ter sprake moeten komen.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

 Enkele tips voor hoe je dit kan aanpakken.

Bereid je goed voor

Preparation is key! Stel een lijst op van de gesprekspunten waarover je het wilt hebben, inclusief de issues. Licht elk punt toe met wat kernwoorden zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan tijdens het gesprek. Misschien vraagt je baas om vooraf je lijstje door te sturen. Je hoeft je hier niet voor te schamen, op voorwaarde dat je het beleefd formuleert. Tenslotte is het gesprek er om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen en is het belangrijk dat problemen uitgeklaard worden. Beter zo dan het op te kroppen!

Hou het constructief

Een evaluatiegesprek is geen gevecht. Een strijdvaardige houding, te hoge eisen of kinderachtig gedrag zijn uit den boze. Blijf rustig en vriendelijk zodat het een constructieve dialoog wordt. Als je een probleem aankaart, stel dan een oplossing voor. Benoem ook de dingen die wél goed gaan en de successen die jullie het voorbije jaar samen hebben bereikt. Geef je gesprekspartner de kans om jou van antwoord te dienen. Met een constructieve, respectvolle houding van beide kanten komen jullie het snelst tot een oplossing of compromis.

Focus op feiten

Als je ergens kritiek op uit, is het belangrijk dat je dit staaft met feiten en concrete situaties. Niet met veronderstellingen of theorieën. Alleen zo kan je gesprekspartner zich verdedigen en de situatie verbeteren.

Wees eerlijk

Een evaluatiegesprek vereist eerlijkheid. Je mag zaken aankaarten waar je niet tevreden over bent bij je leidinggevende of werkgever. Maar het is even belangrijk dat je uitkomt voor je eigen zwakke plekken en mislukkingen. Als je met een kritische blik naar jezelf kijkt, zullen je verzuchtingen en wensen meer effect hebben op je leidinggevende..

Durf te vragen

Een evaluatiegesprek is het uitgelezen moment om je arbeidsvoorwaarden te verbeteren, zeker als de evaluatie positief is. Velen vinden het moeilijk om opslag, promotie, opleiding, telewerk, extralegale voordelen etc. ter sprake te brengen. Durf te vragen en leg duidelijk uit waarom en welke voordelen het voor je afdeling kan meebrengen. Een ‘neen’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen… Wees ook niet bang om te onderhandelen. Als een loonsverhoging er niet in zit, zijn er nog altijd andere manier om beloond te worden. Ook hier geldt: wees constructief en stel jezelf open voor andere oplossingen dan hetgeen je zelf in gedachten hebt.

Maak duidelijke afspraken

Sluit het functioneringsgesprek af met heldere afspraken. Leg ze schriftelijk vast, eventueel met een handtekening van beide partijen eronder. Het is een stimulans om de gemaakte afspraken na te komen. Plan na een paar maand een nieuw gesprek in om na te gaan of de aangekaarte issues ook echt van de baan zijn en er verbetering is gekomen.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur