Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

15 meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek

Mag jij binnenkort op sollicitatiegesprek? Dan kan jij je best al voorbereiden op een aantal vragen die vaak gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek.

Bright Plus

5 min. leestijd

Natuurlijk is niet elk sollicitatiegesprek hetzelfde en zijn de vragen die de recuiters kunnen stellen tijdens het gesprek steeds verschillend, toch zijn er vragen waar je je in veel gevallen aan kan verwachten. Dus waarom niet al zorgen dat je hier feilloos op kan antwoorden?

Wij geven je alvast 15 vragen die je kan verwachten als je op sollicitatiegesprek gaat en hoe je deze het best kan beantwoorden. 

1. Vertel ons eens over jezelf?

This is your time to shine! Probeer jezelf hier te onderscheiden van andere kandidaten door onmiddellijk je sterkste punten en ervaring aan te halen. Probeer voor deze vraag al een rode draad in je hoofd te hebben, zo vergeet je geen belangrijke punten.

Vermeld je hobby’s enkel indien ze relevant zijn voor de functie.

2. Waarom zoek je een nieuwe job?

Aan deze vraag mag je je zeker verwachten. Op basis van jouw antwoord kan jouw gesprekspartner inschatten of deze job wel echt aansluit bij wat he zoekt. Vermijd in elk geval om slecht te praten van jouw vorige werkgevers of collega’s.

3. Vertel eens over een project of initiatief dat je zelf hebt genomen

Denk hier op voorhand al eens over na. Het is immers moeilijk om op het moment zelf een situatie te bedenken.

Nam je in je vorige functie een initiatief om de werkwijze te verbeteren? Heb je een eigen project uitgewerkt? De recruiter zal hier polsen naar jouw concrete manier van werken en of je reflecteert achteraf.

4. Beschrijf eens een conflictsituatie waarin je bent terecht gekomen

Hier zal gepolst worden naar een concreet voorbeeld. Beschrijf de situatie, vertel hoe je hiermee omging en toon vooral dat je ook respect had voor andere meningen. Eindig met toe te lichten hoe je tot een oplossing bent gekomen waaruit blijkt dat jij geschikt bent om met verschillende type persoonlijkheden samen te werken.

5. Wat zijn je sterke en werkpunten?

Vermijd hier clichés zoals “ik ben te perfectionistisch” tenzij deze eigenschap écht op jouw lijf is geschreven en je dit duidelijk kan aantonen met een voorbeeld. Denk aan sterktes die je onderscheiden. Probeer ook je werkpunten om te zetten in iets positiefs: koppig zijn kan ook wijzen op volhardend zijn.

6. Wat weet je al over ons bedrijf?

Als je op deze vraag niet goed voorbereid bent, zullen je slaagkansen drastisch dalen. Google is je beste vriend dus gebruik het. Naast de basisinformatie over de activiteiten van je potentiële nieuwe werkgever is het ook aangeraden om eens te kijken naar hun waarden, normen en visie. Sluit dit aan bij wie jij bent? Dan kan jij laten zien dat jij echt bij het bedrijf en de functie past.

Ga daarnaast na of ze recent in de actualiteit zijn gekomen en laat dit dan vallen tijdens het gesprek, zo toon je echt interesse. Zoek tot slot naar jouw gesprekspartner op LinkedIn. Know your audience.

7. Wat spreekt je aan in de vacature?

Deze vraag test enerzijds hoe goed je de jobomschrijving hebt bestudeerd, bekijk deze zeker nog eens grondig na voordat je op gesprek gaat. Anderzijds polst de vraag naar wat de raakvlakken zijn met jouw gewenste functie. Stel jezelf hierbij de vraag: "waarom zie je jezelf in deze functie binnen dit bedrijf?"

8. Wat spreekt je minder aan in de job?

Natuurlijk is er iets dat je minder graag doet. Kies hierbij niet voor essentiële taken van de job. Als er in de functie wordt gesproken over 40% administratieve taken, zeg dan niet dat je administratief minder sterk staat. Want dan ben je niet voor de juiste functie aan het solliciteren.

9. Wat is jouw droomjob?

Moeilijke vraag! Natuurlijk bestaat de droomjob niet. Er zijn altijd mindere kantjes. Maar bedenk alvast enkele dingen die voor jou onmisbaar zijn in een fijne job.

10. Wat zijn je ambities op korte termijn? Binnen 5 jaar?

Wil je doorgroeien? Ambieer je een managersfunctie of een bepaalde specialisatie? Wil je een functie vinden die je op lange termijn gelukkig maakt? Kortom wat is je plan? Denk hierbij aan doelen die je op korte termijn wil behalen, maar ook waar je jezelf ziet binnen vijf jaar.

11. Wat verwacht je van je leidinggevende?

Maak duidelijk welke managementstijl je het beste ligt. Dit is zowel voor het bedrijf als voor jezelf belangrijk om na te gaan of de klik er zal zijn.

Doe dit in elk geval zonder je negatief uit te laten over een van je vorige bazen.

12. Welk loon verwacht je voor deze functie?

Hier begint de onderhandeling nog niet, maar wordt er wel gepolst naar hoe realistisch jouw vraag is ten opzichte van het aanbod.

Doe opzoekwerk naar de gangbare lonen voor soortgelijke profielen. De salaristool is hier geschikt voor. Zo kan je een gepast én realistisch antwoord geven aan je gesprekspartner.

13. Ben je nog voor andere bedrijven in de running?

Er is absoluut niets mis met op verschillende vacatures solliciteren. Antwoord hier dan ook zo eerlijk mogelijk op en geef ook aan of je ergens in een gevorderde fase zit. Zo weet dit bedrijf dat je mogelijks niet meer lang beschikbaar bent. Vaak wordt deze vraag ook gebruikt om nog eens te (dubbel)checken waar jouw interesses liggen.

14. Waarom moet ik nu jou kiezen en niet de andere kandidaten?

Deze vraag wordt vaak gesteld op het einde van het gesprek. Hier vat je samen wat jou kwaliteiten zijn. Benadruk nog eens jouw belangrijkste troeven en hoe jij een meerwaarde gaat zijn voor dit bedrijf.

Denk je nog aan iets dat nog niet aan bod is gekomen? Dan is dit nog die laatste kans om deze troef aan te halen.

15. Heb je zelf nog vragen over de functie?

Ja! Je hebt vragen, want je hebt interesse in deze functie! Hier kan je bijvoorbeeld polsen hoe je dag er precies uit zal zien, hoe het team eruit ziet, wat de mogelijkheden op lange termijn zijn, waar zien ze zelf de valkuilen… Zorg dat je al enkele vragen op voorhand hebt bedacht. Welke vragen ga je stellen? Wij geven je alvast 20 voorbeeldvragen die je kan stellen.

 

Heb je binnenkort je eerste gesprek? Veel succes! Wij duimen voor je!

Wil jij je een gids vol handige sollicitatietips? Dan kan je onze sollicitatiegids gratis downloaden!