event
Burn-out vs. bore-out: de verschillen

De term ‘burn-out’ is al lang geen onbekende meer. Maar wist je dat ook bore-out een veelvoorkomend probleem is? Volgens een recent onderzoek van de KU Leuven maakt 6 procent van de Vlamingen er kans op. Maar wat zijn nu juist de verschillen?
Burn-out vs. bore-out: effort zone vs. comfortzone
Het grootste verschil tussen een burn-out en een bore-out? Bij een bore-out blijf je te lang in je comfortzone hangen. Je krijgt niet genoeg prikkels op je werk en mist de uitdaging. Daardoor voel je je niet geneigd om grenzen te verleggen – vaak durf je dat zelfs niet (meer). Door die negatieve spiraal stopt je zelfontplooiing: je haalt alsmaar minder voldoening uit je job en voelt je steeds slechter in je vel.
Wie met een burn-out te kampen krijgt, is te lang tot het uiterste gegaan in de zogenoemde effort zone. Die is het tegenovergestelde van de comfortzone: je verlegt je grenzen voor een te lange periode. In tegenstelling tot een bore-out krijg je te veel prikkels: je raakt opgebrand.
Burn-out vs. bore-out: niets vs. alles voor het werk
Bore-outers willen niets meer met hun werk te maken hebben zodra ze de kantoordeur achter zich dichttrekken. Burn-outers zetten hun werk op nummer 1 en offeren er hun vrije tijd voor op.
Bore-outers missen uitdaging en zijn continu op zoek naar nieuwe prikkels. Wie een burn-out heeft, voelt zich net overbelast en overprikkeld.
Lijd je aan een burn-out? Dan ben je continu gestrest: er is te veel werk, en je vrije tijd komt in het gedrang om je taken af te krijgen. Bore-outers dóén vaak alsof ze gestrest zijn en hard moeten werken, uit angst voor de reacties van anderen. Dat zorgt dan weer voor een gelijkenis: het ‘doen alsof’ levert hen net meer stress op.
Burn-out vs. bore-out: oorzaken
De oorzaak van een burn-out is eerder in je karakter terug te vinden. Ben je er gevoelig voor? Dan worstel je vaak met perfectionisme: je legt de lat te hoog en hebt er moeite mee om grenzen te trekken. De kans is groot dat je continu naar de goedkeuring van anderen streeft.
De oorzaak van een bore-out is vooral in je omgeving terug te vinden. Je werk biedt weinig stimulans en boeit je niet meer, waardoor je slecht in je vel zit. Aangeven dat je klaar bent voor nieuwe uitdagingen? Dat durf je niet: uit angst om je werk te verliezen, of omdat je denkt dat je de nieuwe taken niet zult aankunnen. Toch speelt ook hier je persoonlijkheid een belangrijke rol: een laag zelfbeeld en faalangst belemmeren je om de stap naar zelfontplooiing te zetten.
Burn-out vs. bore-out: gelijkaardige symptomen
Burn-out en bore-out worden vaak met elkaar verward. De reden? De symptomen zijn nagenoeg dezelfde:
- irritatie
- vermoeidheid
- gebrek aan energie
- lusteloosheid
- leeg gevoel
- twijfel
Ook neerslachtigheid komt vaak voor: niets doen, bezorgt een bore-outer net zoveel stress als te veel doen bij een burn-outer.
Burn-out vs. bore-out: hou ze uit elkaar
Hoewel burn-out en bore-out een aantal uiterlijke gelijkenissen vertonen, verschillen ze wezenlijk van elkaar. Behandel je een bore-out als een burn-out? Dan maak je het alleen maar erger. Daarom is een correcte diagnose cruciaal. Alleen zo klauter je uit het dal zonder er opnieuw in te glijden.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema

Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd

Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd

Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd

Welzijn op het werk
Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Job Day Woluwe
Sint-Pieters-Woluwe
event
Opendeurdag | Bright Plus Antwerpen & Mechelen
Antwerpen
event
Van stilte tot spotlight: de kracht van verschillende persoonlijkheden op het werk
event
Opendeurdag | Bright Plus Brugge
Brugge