event
Opendeurdag | Bright Plus Roeselare
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Over freelancers wordt soms gezegd dat ze niet echt deel uitmaken van het team van de bedrijven waarvoor ze werken. In zekere zin klopt dit aangezien je als freelancer niet vast in dienst bent en meestal voor een beperkte periode bij een bedrijf werkt. Toch kan je een sterke band opbouwen met je klanten en collega's, zelfs al is het tijdelijk.
Het maakt de samenwerking voor alle partijen extra aangenaam en kan leiden tot nieuwe opdrachten. Benieuwd hoe je dit aanpakt? ik geef je graag enkele tips.
Sommige bedrijven doen meer inspanningen dan andere om freelancers te laten inwerken. Daar heb je weinig vat op. Gelukkig kan je ook veel zelf doen om verbinding te creëren met je klanten en hun medewerkers. Ik deel graag mijn tips en de lessen die ik doorheen de jaren heb geleerd.
Je eigen mindset als freelancer is volgens mij het allerbelangrijkste. Toon oprecht interesse in het bedrijf en je collega's. Vraag naar de bedrijfscultuur, waarden en gewoontes. Ik positioneer mezelf nooit als ‘underdog’: het is echt niet nodig om jezelf in een hoekje weg te duwen omdat je ‘maar’ de freelancer bent. Ik neem altijd een enthousiaste en positieve houding aan. Ik merk dat klanten me hierdoor sneller zien als ‘één van hen’.
Bij het begin van een samenwerking vraag ik een kick-off meeting met het team waarmee ik zal werken. Soms gebeurt dit ‘face to face’ maar meestal doen we dit digitaal, wat makkelijker is om in te plannen. Ik vind het waardevol om op die manier iedereen eens te zien en te spreken. Het is een uitstekende basis voor een goede samenwerking.
Ik werk ook bijna altijd rechtstreeks samen met de teamleden, zonder dat alles via de manager of zaakvoerder verloopt. Dat gaat vlotter en op die manier creëer ik een leuke band met de mensen waarmee ik samenwerk. Ik beschouw hen een beetje als ‘collega’s’.
Het is niet omdat het project afgelopen is dat je geen contact meer mag/moet houden met je klant en collega's. Integendeel, ik doe net veel inspanningen om de band die we hebben opgebouwd te onderhouden. Ik laat geregeld van me horen om te polsen naar nieuwe opdrachten.
Als ik iets lees of hoor dat me doet denken aan het bedrijf (bv. in het nieuws, een artikel op internet), laat ik dit weten aan mijn klant. Dit wordt erg geappreciëerd en ik kan zeggen dat het al heeft geleid tot leuke nieuwe opdrachten!
Doordat je als freelancer los staat van het bedrijf, heb je een belangrijke signaalfunctie. Vaste medewerkers zijn zich vaak niet (meer) bewust van vastgeroeste gewoontes. Jij hebt een frisse kijk op het bedrijf net doordat je geen deel uitmaakt van het team.
Maak gebruik van jouw belangrijke signaalfunctie en geef feedback aan het bedrijf over zaken die misschien beter kunnen. Dit zal op prijs gesteld worden, op voorwaarde dat je het positief en constructief formuleert uiteraard.
Als je deze tips in je achterhoofd houdt, kan je als freelancer zeker deel uitmaken van een team, ook al is het tijdelijk. Hou er wel rekening mee dat er altijd een zekere afstand zal blijven bestaan. Je zal nooit een even sterke band hebben als collega’s die elkaar elke dag tegenkomen aan de koffieautomaat, en je zal wellicht niet tot het Whatsapp-groepje behoren waar de laatste nieuwtjes de ronde doen.
Dat is logisch: je bent en blijft freelancer. Daar heb je zelf voor gekozen, en dit statuut geeft je natuurlijk veel mooie voordelen. Het is geven en nemen en zelf vind ik het ‘the best of both worlds’. Enerzijds heb ik veel vrijheid om de dingen te doen die ik graag doe, anderzijds voel ik me erg verbonden en geapprecieerd door mijn klanten. Ik zou het niet anders meer willen!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Nieuw team
Hoe integreer je je vlot in een bestaand team?
3 min. leestijd
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
Freelance werken
Een freelance contract opstellen: waarom en wat staat erin?
3 min. leestijd
Eerste werkdag
Starten op je nieuwe job in de zomer? Zo vlieg je er goed in!
3 min. leestijd
event
Roeselare
event
Brugge
event
Gent
event
Kortrijk
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.