event
Meet & Greet Roeselare 4 december
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Met de zomermaanden voor de deur overweeg je misschien om wat bij te verdienen met een studentenjob. Leuk, dat bedrag op je rekening. Maar hoeveel uren mag je juist werken als jobstudent? En hoeveel kan je verdienen? We geven je een antwoord op 5 veelgestelde vragen.
Veel bedrijven zoeken wat extra ondersteuning tijdens de zomermaanden. Andere organisaties bieden dan weer het hele jaar door mogelijkheden om te werken als jobstudent. Heel wat keuze dus. Heb je voor jezelf beslist wanneer je graag aan de slag wilt en wat je graag wilt doen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar die vakantiejob.
Eerst en vooral kan je natuurlijk terecht op de website van Bright Plus. Via onze handige filters krijg je direct een overzicht van de vacatures voor studenten. Ook mag je altijd spontaan solliciteren als jobstudent zodat wij je kunnen helpen met het zoeken naar een toffe uitdaging.
Daarnaast kan je ook jouw netwerk op sociale media inschakelen. Geef aan dat je uitkijkt naar een tijdelijke job als student, wat voor functie je zoekt en zet je LinkedIn-profiel op punt zodat je opvalt voor recruiters.
Om te werken onder een studentencontract moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je ouder zijn dan 16 jaar of moet je tenminste 15 jaar oud zijn én de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs hebben afgerond. Ben je daarnaast ingeschreven bij een onderwijsinstelling? Dan mag je aan de slag als jobstudent.
Let wel: studeren moet jouw hoofdactiviteit zijn. Ben je bijvoorbeeld een werknemer die na de werkuren nog iets bijstudeert? Dan is een studentencontract niet mogelijk.
Lees ook: Jobstudent: wat zijn je rechten?
Je mag in totaal 600 uur per jaar werken, wil je genieten van de voordelen van een studentencontract. In plaats van 13,07% betaal je zo slechts 2,71% van je brutoloon als RSZ bijdrage. Ook jouw werkgever betaalt een lagere bijdrage en er wordt geen bedrijfsvoorheffing ingehouden. Zodra je dat maximum van 600 uren overschrijdt, vallen deze voordelen echter weg.
Wel kan je vrij kiezen wanneer je deze 600 uren presteert. Dat hoeft dus niet enkel tijdens de vakanties te gebeuren. Wil je graag weten hoeveel uren er al op jouw teller staan? Je kan steeds terecht op studentatwork.be om na te gaan hoeveel uren je nog exact over hebt.
Hoeveel je juist zal verdienen is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren. Denk hierbij aan de functie die je zal uitoefenen, eventuele relevante werkervaring, de regio van tewerkstelling en de sector van het bedrijf. Wel moet jouw brutoloon steeds hoger liggen dan het minimumloon, vastgelegd in de CAO van de sector waartoe de organisatie behoort.
Je hoeft geen belastingen te betalen op wat je verdient als jobstudent, zolang je op jaarbasis minder verdient dan 12.928,57 euro bruto. Let op, dit is het cijfer voor 2021 en kan dus veranderen.
Wat moet je doen als je ziek wordt? Eerst en vooral breng je je werkgever onmiddellijk op de hoogte. Bovendien moet je binnen de twee dagen een ziektebriefje bezorgen indien het zo in het arbeidsreglement staat of als je werkgever hierom vraagt.
Wat gebeurt er dan met je loon? Indien je ziek wordt tijdens de eerste maand van jouw studentenjob heb je geen recht op gewaarborgd loon. Ben je intussen langer dan een maand ononderbroken in dienst bij je werkgever en word je ziek? Dan heb je recht op een gewaarborgd loon gedurende een periode van 30 dagen.
Wil jij ook graag wat bijverdienen naast je studies? Neem dan snel een kijkje tussen onze studentenjobs. Veel succes!
Bron: https://www.vlaanderen.be/werken-als-jobstudent
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Cv
Zo maak je als jobstudent een cv dat opvalt!
2 min. leestijd
Eerste job
Wat moet je allemaal in orde brengen als je net bent afgestudeerd?
2 min. leestijd
Eerste job
Vakantie in je eerste werkjaar? Dit moet je weten
1 min. leestijd
Eerste job
Wanneer een stageplaats een vakantiejob wordt
3 min. leestijd
event
Roeselare
event
Kortrijk
event
event
Kortrijk
event
Kortrijk
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.