Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Drempelvrees bij jouw terugkeer naar kantoor?

Beetje bij beetje start het normale (werk)leven terug op. Sommigen werken al op kantoor en voor anderen ligt de fysieke terugkeer in het vooruitzicht. Dat voelt voor jou misschien wat onwennig.

Bright Plus

3 min. leestijd

Is dat wel helemaal veilig? Hoe moeten we ons gedragen? En wat met je dagelijkse routine? Een gevoel van drempelvrees is volkomen normaal, maar kan met de nodige maatregelen en communicatie zeker verholpen worden.

We zetten een aantal zaken op een rijtje.

Veiligheidsmaatregelen vanuit je werkgever

Je werkgever gaat je niet fysiek op kantoor ontvangen als ze daar niet op voorzien zijn. Bovendien zijn bedrijven verplicht om van de werkvloer een veilige werkomgeving te maken. Daarvoor werden vanuit de overheid enkele maatregelen opgelegd en adviezen gegeven.

  • Het respecteren van de social distancing: Concreet betekent dit dat werkplaatsen verspreid moeten worden, dat je niet samen in gemeenschappelijke ruimtes mag komen en dat samen lunchen enkel kan als er voldoende ruimte is. Die 1,5m afstand moet dus steeds bewaard blijven.  
  • Het proper houden van de werkplek: Regelmatige ontsmetting van bureaus en andere contactoppervlakken wordt ten sterkste aanbevolen. Veel bedrijven zetten hiervoor een extra poetsploeg in die focust op de contactoppervlakken zoals deurklinken.
  • Het respecteren van handhygiëne: Het bedrijf is verplicht te zorgen voor voldoende mogelijkheden om handhygiëne te kunnen garanderen. Voldoende zeep, papieren handdoekjes en handgels moeten op elk kantoor beschikbaar zijn.
  • Voor iedereen terug op kantoor komt, communiceert je werkgever duidelijke afspraken in verband met hygiëne en social distancing en het gebruik van  van gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken.
  • Niet- essentiële aanwezigheden op kantoor moeten zoveel mogelijk beperkt worden.
  • Werkgevers benadrukken dat thuisblijven bij elk symptoom van ziekte een must is. Zo Blijft de werkplek een zo veilig mogelijke zone.

Veel bedrijven zorgen ook zelf voor extra maatregelen, dus je werkgever heeft hier misschien nog aanvullingen op. Zit je met concrete vragen over de veiligheid op kantoor? Stel ze dan aan je manager of je HR verantwoordelijke. Zij kunnen je zeker helpen en hopelijk geruststellen.

Naast de maatregelen die je werkgever moet treffen, zijn er ook een aantal zaken die je zelf kan doen om die drempelvrees te overbruggen:

Hou je routine aan

De voorbije weken viel je reistijd weg en had je zowel ’s morgens als ’s avonds meer tijd na je werkuren. Intussen ben je gewend geraakt aan een slow-morning routine. Nu dit opnieuw verandert, is het belangrijk je heropstart dus goed in te plannen om stress te voorkomen. Was je gewend aan dat koffiemoment in de ochtendzon of dat halfuurtje lopen voor het werk? Zet je wekker dan wat vroeger, zo behoud je toch deze goede gewoontes. Probeer ook na het werk die routine aan te houden. Ging je bijvoorbeeld steevast wandelen met je kinderen? Blijf dit dan ook doen. Zo verloopt die overgang minder bruusk.

Minder fileleed

Corona heeft ook een impact op het vervoer van en naar je werk. Momenteel zal je alvast erg vlot op je werk geraken, want van files is voorlopig nog geen sprake. Moet je met het openbaar vervoer komen? Laat je dan niet afschrikken door het verplicht dragen van een mondmasker. Dat zijn maatregelen die de overheid heeft voorzien om het pendelen voor jezelf en de mensen rondom jou op veilige manier te laten verlopen. Hou dit dus zeker in je achterhoofd.

Geniet van sociaal contact

Eindelijk je collega’s terug zien, dat is natuurlijk een grote plus. Maak daar dan ook gebruik van. Het is voor iedereen een rare periode. Je hart bij elkaar luchten kan goed doen en het stressniveau onmiddellijk doen dalen. Samen een koffie (met social distance) is gelukkig terug mogelijk! Door die social distancing is het op sommige werkplekken misschien wat moeilijker om samen te lunchen. Maar je kan op andere manieren samen je lunchpauze benutten. Ga bijvoorbeeld met 2 of 3 collega’s een luchtje scheppen tijdens de middagpauze.

Bekijk het positief

De periode van thuiswerken heeft ongetwijfeld nieuwe inzichten gebracht in de manier waarop jij en je collega’s optimaal werken, zowel afzonderlijk als in team. Dat zijn nuttige inzichten die in de toekomst zeker van pas komen. Breng deze samen met je manager in kaart. Dan gaan ze niet verloren.

Communiceer

Zit je met bepaalde vragen of angsten over je terugkeer naar kantoor? Bespreek die dan open met je team en zoek samen naar oplossingen. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen en rekening houden met de bezorgdheden van de ander. Heb je specifieke vragen? Ben je bezorgd over bepaalde situaties? Ga ten rade bij je leidinggevende. Zo kan er een oplossing uit de bus komen.

 

Veel succes met je heropstart!