event
Meet & Greet Roeselare 28 november
Roeselare
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
De overstap van school naar de arbeidsmarkt kan zowel opwindend als intimiderend zijn voor schoolverlaters. Een belangrijk aspect van dit proces is het sollicitatiegesprek, waarin werkgevers de kans krijgen om potentiële kandidaten beter te leren kennen.
Om je te helpen je voor te bereiden, hebben we een lijst samengesteld van de meestgestelde sollicitatievragen voor schoolverlaters. Door deze vragen voor je gesprek goed voor te bereiden, kun je vol zelfvertrouwen deelnemen aan je sollicitatiegesprekken.
Deze vraag wordt vaak gebruikt als een ijsbreker om het gesprek op gang te brengen. Geef een beknopte samenvatting van je opleiding, eventuele eerdere werkervaringen (stage, studentenjob, vrijwilligerswerk) en relevante vaardigheden. Benadruk ook je enthousiasme om te leren en te groeien in je carrière.
Leg uit wat je aantrok tot je studie, zoals je interesse in het vakgebied, persoonlijke vaardigheden die je kon ontwikkelen of hoe de studie aansluit bij je toekomstplannen.
Benoem enkele sterke punten die relevant zijn voor de functie, zoals teamwerk, communicatievaardigheden of je probleemoplossend vermogen. Wees niet bang om ook eerlijk te zijn over je minpunten, maar kies er wel eentje waar je aan werkt en vertel er meteen bij hoe je dat aanpakt (bv. ‘Ik ben nog aan het werken aan mijn presentatievaardigheden door deel te nemen aan een workshop assertief communiceren.’).
Deze vraag peilt naar je langetermijnplannen en ambitie. Bespreek je carrièredoelen en hoe je hoopt te groeien in de functie en binnen het bedrijf waarbij je solliciteert. Toon aan dat je ambitieus bent en bereid bent om hard te werken, maar let er ook op dat je doelen realistisch zijn. Haal daarnaast ook enkele persoonlijke skills aan die je verder hoopt te ontwikkelen on the job. Dat toont dat je niet alleen als professional, maar ook als mens wil groeien.
Als je ervaring hebt, is het antwoord op deze vraag natuurlijk simpel. Benadruk dan je vaardigheden en prestaties en hoe en waar je die vergaarde. Als je geen ervaring hebt, benoem dan vergelijkbare ervaringen (zoals dingen die je leerde tijdens schoolprojecten of stages) en benadruk je bereidheid om nieuwe dingen te leren. Skills kan je altijd nog verwerven, maar een leergierige attitude heb je of niet.
Beschrijf een specifieke situatie waarin je effectief hebt samengewerkt met anderen, zoals tijdens een groepsproject op school of tijdens een stage. Benadruk je rol binnen het team en hoe jullie samenwerkten om een doel te bereiken. Je kan ook vrijwilligerswerk aanhalen of je inzet bij de jeugdbeweging.
Werkgevers willen weten hoe je omgaat met moeilijke situaties. Ze willen voorbeelden horen van concrete situaties waarin je blijk gaf van een goede voorbereiding, je probleemoplossend vermogen en je veerkracht en flexibiliteit. Leg hierbij de nadruk op je vermogen om samen te werken, compromissen te sluiten en oplossingen te vinden.
Bespreek wat je drijft en inspireert om succesvol te zijn in je carrière, zoals persoonlijke doelen, passie voor het vakgebied of het nastreven van uitdagingen en groei. Laat zien dat je gedreven en gemotiveerd bent om te slagen en niet alleen wil gaan werken voor de centen. Later in het sollicitatieproces mag je natuurlijk aangeven dat je loon naar werk belangrijk vindt, maar dat zou niet je enige drijfveer mogen zijn en is in een eerste kennismakingsgesprek zeker nog niet aan de orde.
Vertel over een situatie waarin je de leiding nam, zoals het organiseren van een evenement (denk: chirofuif, bonte avond, rommelmarkt…), het leiden van een groepsproject (GIP, afstudeerproject, mini-onderneming…) of het coachen van een sportteam of jeugdbeweging. Benadruk je leiderschapskwaliteiten en hoe je anderen hebt gemotiveerd.
Met een aantal goed voorbereide antwoorden zit je meteen een stuk zelfverzekerder aan tafel binnenkort. Maar ook deze do’s en don’ts kunnen je succes tijdens een sollicitatiegesprek mee bepalen.
Do:
Don’t:
Met deze tips en voorbeeldantwoorden ben je klaar om zelfverzekerd en gemotiveerd naar je sollicitatiegesprek te gaan. Veel succes!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
event
Roeselare
event
Roeselare
event
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.