event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Technische werkloosheid, thuiswerken en herstructureringen alom: de huidige crisis is voor heel wat mensen een grote bron aan onzekerheid. Maar ook los van corona kan je in je professionele carrière te kampen krijgen met persoonlijke vraagstukken.
Die twijfels aankaarten bij je leidinggevenden is niet altijd gemakkelijk, maar met dit advies sta jij een pak steviger in je schoenen.
Storm het kantoor van je leidinggevende niet binnen in een impulsieve bui, maar vraag een officieel gesprek aan. Laat je leidinggevende weten dat je een probleem hebt waarover je wil praten en plan daar voldoende tijd voor in.
Een goede voorbereiding is altijd key als je complexe zaken op een vlotte manier wil bespreken. Pen de problemen of onzekerheden die je wil aankaarten voor jezelf neer in een aantal kernwoorden. Zo heb je een houvast tijdens je gesprek en kom je niet zo makkelijk met een mond vol tanden te staan.
Het kan ook helpen om moeilijke gesprekken al een keertje te oefenen met vrienden of een partner. Op die manier heb je je twijfels al een keertje luidop kunnen uiten en is de drempel minder groot.
Klop niet alleen aan met vraagstukken, maar denk op voorhand al na over mogelijke oplossingen. Zo zet jij je manager niet voor een blok en toon je meteen dat je zelf ook je steentje wil bijdragen om het probleem aan te pakken. Jij weet tenslotte het best wat je ervaart en welke zaken een impact (kunnen) hebben op dat gevoel.
Dat jij je niet goed voelt, is natuurlijk niet leuk. Maar om dat probleem op te lossen zal je moeten samenwerken met je leidinggevende. Daarom is het van groot belang dat je het gesprek constructief benadert. Blijf altijd rustig en respectvol en sta open voor een constructieve dialoog.
Wees jezelf ervan bewust dat het ook voor je leidinggevende een uitdagende periode kan zijn en dat hij of zij ook met eigen problemen en twijfels te kampen krijgt. Kaart niet alleen je probleem aan, maar geef ook aan dat je al nadacht over mogelijke oplossingen en heb ook aandacht voor de dingen die wel goed gaan.
Niemand praat graag over problemen, maar rond de pot draaien heeft ook geen zin. Kom op een beleefde manier to the point en staaf je verhaal met feiten of concrete voorbeelden. Aan veronderstellingen of theorieën kan je gesprekspartner niet veel veranderen. Alleen aan de hand van een concrete situatie kunnen jij en je leidinggevende het probleem echt onderzoeken en verbeteren.
Ook eerlijk duurt in dit geval het langst. Ben je onzeker over je jobinhoud, twijfel je aan je eigen prestaties of worden je verantwoordelijkheden te groot? Kom daar gewoon voor uit. Transparantie schept vertrouwen en dat is precies waar jij op dit moment extra behoefte aan hebt.
Zelfs wanneer je leidinggevende het beste met je voorheeft, betekent dat niet dat hij of zij altijd een kant-en-klare oplossing heeft voor jouw probleem. Soms is die er gewoon niet of vraagt een resolutie wat meer tijd. Sta open voor die dialoog en ga samen op zoek naar een compromis die voor alle partijen soelaas brengt.
De oplossing die jij in gedachte hebt, is vast ook niet de enige. Stel jezelf open voor andere suggesties. Onthou bovendien dat je leidinggevende ook maar een mens is, en dat die niet alle wijsheid in pacht heeft. Geef hem of haar de tijd en ruimte om met een goede oplossing of meer duidelijkheid te komen.
Kwamen jullie samen tot een consensus? Sluit het gesprek dan af met heldere afspraken. Leg mondeling of schriftelijk vast welke concrete stappen jullie gaan ondernemen om je probleem op te lossen
Leg tot slot een nieuw gesprek vast binnen een afzienbare periode om te evalueren of de gemaakte afspraken het gewenste resultaat hadden en je onzekerheden opgeborgen zijn.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Welzijn op het werk
Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?
2 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
event
event
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.