event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Op de werkvloer zijn diversiteit en inclusie belangrijke thema’s. Maar hoe zie jij dat zelf? Bij HR-dienstverlener Bright Plus vroegen ze aan alle collega’s wat diversiteit voor hen betekent.
“Met onze rondvraag wilden we polsen naar de vele facetten van diversiteit”, vertelt Jolien Nulens, content marketeer bij Bright Plus. Zij organiseerde de enquête die door tientallen van haar Bright Plus-collega’s ingevuld werd. Dit zijn de belangrijkste bevindingen.
Diversiteit is uitgenodigd worden op het feest, inclusie is ten dans gevraagd worden, klinkt het vaak. En die diversiteit gaat verder dan vaak wordt gedacht: niet alleen over geslacht, leeftijd of religie, maar ook over de persoonlijkheid of de competenties in iemands rugzak. Dat leeft ook duidelijk bij de medewerkers van Bright Plus: “Diversiteit betekent voor mij dat we allemaal verschillend zijn qua achtergrond, opvoeding of opinie. Inclusie betekent dat er ruimte is om die verschillen aan bod te laten komen, bespreekbaar te maken en elkaar op die manier te versterken en te inspireren.”
Heel wat respondenten in de Bright Plus-rondvraag wezen erop dat die verschillen net versterken. “Ieder heeft zijn eigen achtergrond en competenties. Maar tegelijk is iedereen complementair in ons team”, stelt een Bright Plus-medewerker. “Diversiteit verruimt de blik van een organisatie en brengt zo innovatie met zich mee.”
Uit menig onderzoek, zoals bij Great Place to Work, blijkt dat medewerkers veel belang hechten aan fairness: ze willen respectvol en eerlijk behandeld worden. Ook dat blijkt uit de rondvraag.
“Dezelfde kansen en mogelijkheden geven aan iedereen op basis van verdienste, zonder ander onderscheid”, schrijft iemand. “Het is de kwestie dat iedereen meetelt. Elk individu naar waarde schatten”, klinkt het verder. “Bij ons kan iedereen zich bijvoorbeeld kandidaat stellen om te zetelen in onze zogenaamde High Five-Board, een werkgroep over ons HR- en welzijnsbeleid, om inspraak te krijgen binnen de organisatie”, zegt Steven Cavens, HR-manager bij Bright Plus.
Het zit soms ook in de kansen zelf. “Het komt erop neer om ook de kloof te verkleinen door niet alleen de beste te belonen maar anderen de tools aan te reiken zodat ook zij vooruit geraken”, schrijft iemand. “Zelf zetten we inderdaad sterk in op groeikansen voor iedereen. Zo krijgt iedereen binnen Bright Plus een jaaropleiding en teambuilding aangeboden op maat van hun functie of behoefte”, vult Steven aan.
Sommige initiatieven lijken wat verder te gaan. “We hebben aan ons managementteam bijvoorbeeld ook een opleiding EHBPP (Eerste Hulp Bij Psychologische Problemen) gegeven. Die helpt managers en maakt hen alert om symptomen van mensen die zich minder goed voelen te detecteren en actie te ondernemen. Dat zijn handvaten om extra aandacht te geven aan de mensen die het moeilijker hebben en om hen een volwaardig onderdeel van de organisatie te laten voelen, zeker op die momenten”, vertelt Steven. “Ook organiseerden we een opleiding rond diversiteit en inclusie voor het managementteam, met als doelstelling hier voldoende bewustzijn en draagvlak te creëren.”
Diversiteit en inclusie uiten zich in de zaken die je als organisatie dagelijks doet. Of beter: die je anders doet. Sommigen halen het ook aan met concrete voorbeelden uit het eigen huis.
“Zorgen voor een warm en fijn onthaal maakt hier het verschil op je eerste werkdag, waarbij je bureau wordt versierd”, wordt als voorbeeld gegeven. “Zelfs als je eerste werkdag nog niet gestart is en er wordt een teambuilding georganiseerd, krijg je hier een uitnodiging voor.” Steven wijst op een aantal quick winsom inclusie in te bouwen in je organisatie: “Bijvoorbeeld door regelmatig feedback te vragen aan je medewerkers.”
Inclusie begint al bij het aanwervingsproces en de manier waarop de vacature wordt uitgeschreven, met aandacht voor een inclusieve vacaturetekst.
“Denk aan het aantrekken en aannemen van medewerkers van diverse achtergronden, zoals geslacht, ras, leeftijd, seksuele geaardheid en culturele achtergrond. Als organisatie zorgen we ervoor dat processen eerlijk en objectief zijn”, klinkt het. “Medewerkers rekruteren die zich kunnen vinden in het DNA en de waarden van je organisatie is de sleutel”, stelt een andere Bright Plus-medewerker.
Wat soms een detail lijkt, kan vaak een groot verschil maken. “Tijdens onze events houden wij rekening met de voedingsvoorkeur van iedereen”, schrijft iemand. “Interne geschenken worden op maat uitgewerkt, zoals non-alcoholische alternatieven”, haalt iemand anders aan.
Het schoolvoorbeeld van zo’n ‘detail’ is de CEO van Bright Plus. Zij schrijft elk jaar naar elke collega een kerstkaartje met een persoonlijke boodschap. “En ze stuurt ook berichtjes naar moslimcollega’s naar aanleiding van bijvoorbeeld de ramadan of het Suikerfeest”, merkt iemand op.
Veel medewerkers wijzen ook op het belang van open feedback. “Ik kan volledig mezelf zijn en mocht er iets niet oké zijn, dan weet ik dat ik mijn verhaal kwijt kan”, klinkt het. “We proberen het onderwerp van diversiteit en inclusie bespreekbaar te maken”, merkt iemand anders op.
Om dit te bewerkstelligen, is vaak een specifieke aanpak vereist. “In onze eigen organisatie hebben wij bijvoorbeeld twee diversiteitsambassadeurs. Zij coördineren, vanuit een niet-leidinggevende positie, initiatieven en denken er mee over na”, haalt Steven aan als voorbeeld. “Zo organiseren we, binnen de groep RGF Staffing waartoe Bright Plus behoort, regelmatig een Curiosity Café, geïnspireerd door het tv-programma 'Durf te vragen'. Hierbij kan iedereen vragen stellen aan bepaalde doelgroepen om elkaar beter te leren kennen.”
Tot slot kun je als medewerker zelf heel wat doen zodat iedereen zich thuis voelt. Dat vertellen ook de collega’s van Bright Plus. “Vriendelijk zijn en klaarstaan om iedereen te helpen. Open staan voor feedback. En korte communicatielijnen”, schrijft iemand. “Tijd maken om dingen uit te leggen” en “blijven connecteren en communiceren met m’n team”, suggereert iemand anders. “Ik probeer direct contact te leggen met (nieuwe) collega’s en betrek hen zo veel mogelijk bij gesprekken”, gaat het verder.
De input komt van overal. “Als businessmanager kun je de collega’s de vrijheid geven om zichzelf te zijn. Ondertussen moet je ook actief luisteren naar hun behoeften en samen zorgen voor concrete stappen om tot een fijnere werkplek te komen.”
Ook hier zit het soms in kleine dingen. “Denk aan inclusief vergaderen, waarbij je ook mensen aan bod laat komen die zich wat meer op de vlakte houden”, besluit Steven Cavens. “Het maakt allemaal deel uit van de mindset dat iedereen erbij hoort en ertoe doet.”
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Persoonlijke ontwikkeling
Tips voor het stellen van heldere doelen in het nieuwe jaar
3 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Het ABC van kantoorjargon: deze termen ken je best voor je aan de slag gaat
4 min. leestijd
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.