event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Je herkent het misschien wel: je komt je droomvacature tegen, bent enthousiast en dan zie je de vermelding “interim optie vast”. BAM! De twijfel slaat keihard toe. Maar je bent niet alleen! Toch hoef je jouw droomjob hiervoor niet te laten passeren. Laten we wat misverstanden en onduidelijkheden uit de weg helpen!
“Interim optie vast” is geen vals voorwendsel om meer instroom te krijgen op een vacature. Het is wel degelijk de bedoeling om een samenwerking op lange termijn aan te gaan. Waarom dan de ‘optie’? De bedoeling is om na een bepaalde periode – meestal na 6 maanden - over te gaan naar een vast contract. Deze periode is de uitgelezen kans om te kijken er een match is tussen beide partijen.
Sinds de afschaffing van de proefperiode wordt er wel vaker via een interimcontract opgestart. Hierbij werk je op basis van week- of maandcontracten via een derde partij, het interimkantoor. Het interimkantoor is dus jouw officiële werkgever. In deze periode kan de werkgever nagaan of je goed presteert. Maar ook jij hebt wat meer flexibiliteit: ook jij kan, indien deze functie niets voor jou blijkt, snel vrij zijn voor een nieuwe uitdaging.
Weetje: ook bij een vast contract is de opzegperiode in het begin slechts 1 week. Een interimcontract heeft op dit vlak dus aanvankelijk geen verschil met een vast contract.
Een interimcontract betekent niet dat je minder loon of voordelen krijgt. Tijdens jouw interimperiode heb je recht op dezelfde extralegale voordelen als de vaste werknemers in het bedrijf. Krijgen de vaste medewerkers maaltijdcheques? Dan krijg jij die ook.
Heb je minimum 65 dagen bij een werkgever gewerkt? Dan heb je ook recht op een eindejaarspremie. Deze wordt dan uitbetaald door het fonds voor uitzendkrachten in plaats van door jouw werkgever.
Als je werkt volgens een interimcontract, heb je ook recht op vakantiegeld, maar dit loopt wel anders dan bij een vast contract. Bij een interimcontract wordt het vakantiegeld wekelijks of maandelijks mee uitbetaald. Dit wordt duidelijk vermeld op je loonbrief. Hierdoor krijg je tijdens jouw vakantie geen uitbetaling en kan het lijken alsof je onbetaald verlof neemt. Maar in feite heb je jouw vakantiegeld geleidelijk aan al gekregen gedurende de gewerkte weken. Op het einde van de rit loopt dit dus gelijk met een vast contract.
En nog goed nieuw: ook feestdagen worden gewoon uitbetaald tijdens het interimcontract. Hello Christmasshopping!
Over pensioensparen bestaan veel misverstanden. Maar tijdens jouw periode als interimmer bouw je evenzeer pensioen op. Dit heeft dus geen negatief effect op jouw spaarpotje voor later. Ook de opbouw van jouw pensioen verschilt niet. Jouw uitzendkantoor betaalt hiervoor de nodige bijdragen, zoals in andere gevallen het bedrijf waarin je werkt dit zou doen.
Ziek tijdens jouw interimperiode? Dan val je terug op jouw mutualiteit. Het bedrag is weliswaar kleiner dan een gewerkte dag, maar je krijgt toch een compensatie op jouw bankrekening. Het bedrag dat je krijgt van de mutualiteit is ongeveer 60% van je normale brutoloon. Het verschil hierin is dat je als vaste werknemer de eerste 30 dagen van jouw ziekte 100% gewaarborgd loon ontvangt van jouw werkgever.
Een vacatureomschrijving met “optie vast” hoeft je dus niet af te schrikken. En extra pluspunt? Als je net van de schoolbanken komt, is een interimfunctie in veel gevallen dé perfecte opstap naar een vast contract. Is je interesse gewekt? Neem dan zeker contact met ons op en wij zoeken voor jou je ideale job.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Freelance werken
Tijdelijke jobs: wat zijn de mogelijkheden?
2 min. leestijd
Freelance werken
Een freelance contract opstellen: waarom en wat staat erin?
3 min. leestijd
Contractvormen
Tijd voor een nieuwe job? Vertrouw op de begeleiding van een uitzendkantoor!
3 min. leestijd
Freelance werken
Hoe bepaal je je tarief als freelancer?
3 min. leestijd
event
Kortrijk
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.