Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Taboe: gepest op het werk?

In 2018 wees een onderzoek van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, uit dat maar liefst 21% van de Belgische werknemers af en toe gepest wordt op het werk.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Wat moet je doen als je zelf gepest wordt op het werk of als je ziet dat een collega te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag?

Stress? Makkelijk doelwit!

Uit het onderzoek blijkt dat wie vaak gestresseerd is op het werk, een makkelijk doelwit is voor allerhande pesterijen. Stress maakt je moe en weerloos, waardoor je je jezelf moeilijker kan verdedigen. Anderzijds kan stress je ertoe aanzetten om afleiding te zoeken om je werkstress wat te verminderen. Hierdoor kunnen je collega’s de indruk krijgen dat je minder productief wordt, met als gevolg dat ze je ‘bestraffen’ door je te pesten (bv. beledigen, roddelen, vernederen, uitlachen). Andere oorzaken van pesterijen zijn een te hoge werkdruk, onduidelijkheid over je rol op het werk en onzekerheid over de toekomst van je job. Ook hierdoor word je als werknemer kwetsbaarder voor pestgedrag van collega’s.

Tips om pesterijen op het werk te vermijden

Pesten op het werk is uiteraard ‘not done’. Toch hangt het vaak in een taboesfeer. Veel mensen durven er niet meer naar buiten komen omdat ze zich schamen en een ‘mislukkeling’ voelen omdat ze gepest worden. Sommigen hebben ook schrik voor de reactie van de pesters. Toch is het belangrijk om pesten tegen te gaan of pestgedrag te voorkomen. Dit kan je eraan doen:

  1. Praat pestgedrag niet goed en probeer niet om pesters te begrijpen. Zo blijft het duren en misschien gaat het van kwaad naar erger. Pesten is niet oké, punt uit!
  2. Wees op je hoede en maak geen fouten in je werk. Pesters kunnen dit gebruiken om aan te tonen dat je je werk niet goed doet en dat hun gedrag terecht is.
  3. Spreek de pesters aan en wijs hen op de grens die ze overschrijden. Reageer verstandig en laat je niet meeslepen door hun ongepast gedrag. Gebruik geen agressie (verbaal of non-verbaal). Het maakt de situatie erger en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
  4. Blijf er niet mee zitten en zoek hulp. Zowel binnen de organisatie als daarbuiten.Schakel een collega, manager, vertrouwenspersoon of de afdeling human resources in om je te helpen tegen de pesters op te treden. Zoek indien nuttig professionele hulp bij een psycholoog.
  5. Steun een collega die gepest wordt. Zo word je zelf ook gesteund als je het eens moeilijk hebt. Doe niet mee met pesters uit schrik om zelf ook gepest te worden.

Kortom, laat het niet uit de hand lopen als je gepest wordt. Doe er iets aan en kies voor je eigen welzijn en werkplezier.

Heb je zelf al eens te maken gekregen met pesterijen op het werk? Wat deed je toen?

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur