event
Pop-up Aalter
Aalter
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
In 2018 wees een onderzoek van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, uit dat maar liefst 21% van de Belgische werknemers af en toe gepest wordt op het werk.
Wat moet je doen als je zelf gepest wordt op het werk of als je ziet dat een collega te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag?
Uit het onderzoek blijkt dat wie vaak gestresseerd is op het werk, een makkelijk doelwit is voor allerhande pesterijen. Stress maakt je moe en weerloos, waardoor je je jezelf moeilijker kan verdedigen. Anderzijds kan stress je ertoe aanzetten om afleiding te zoeken om je werkstress wat te verminderen. Hierdoor kunnen je collega’s de indruk krijgen dat je minder productief wordt, met als gevolg dat ze je ‘bestraffen’ door je te pesten (bv. beledigen, roddelen, vernederen, uitlachen). Andere oorzaken van pesterijen zijn een te hoge werkdruk, onduidelijkheid over je rol op het werk en onzekerheid over de toekomst van je job. Ook hierdoor word je als werknemer kwetsbaarder voor pestgedrag van collega’s.
Lees ook: 5 tips om beter met stress om te gaan
Pesten op het werk is uiteraard ‘not done’. Toch hangt het vaak in een taboesfeer. Veel mensen durven er niet meer naar buiten komen omdat ze zich schamen en een ‘mislukkeling’ voelen omdat ze gepest worden. Sommigen hebben ook schrik voor de reactie van de pesters. Toch is het belangrijk om pesten tegen te gaan of pestgedrag te voorkomen. Dit kan je eraan doen:
Kortom, laat het niet uit de hand lopen als je gepest wordt. Doe er iets aan en kies voor je eigen welzijn en werkplezier.
Heb je zelf al eens te maken gekregen met pesterijen op het werk? Wat deed je toen?
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Welzijn op het werk
Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?
2 min. leestijd
event
Aalter
event
event
Roeselare
event
Roeselare
event
Roeselare
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.