event
Evaluatiegesprek voorbereiden: zo start je zonder stress
Breekt het angstzweet je al spontaan uit bij het woord evaluatie? Bezorgen die feedbackgesprekken met je leidinggevende je stress? Nergens voor nodig. Want jij hebt alle tools in handen om dit tot een goed einde te brengen. Hoe? Dankzij een goede voorbereiding.
Hierbij enkele tips zodat jij je evaluatiegesprek met glans doorstaat.
Wat het verschilt tussen een evaluatiegesprek en functioneringsgesprek?
Heel wat mensen verwarren een evaluatiegesprek met een functioneringsgesprek. Toch is er een duidelijk verschil. Bij een functioneringsgesprek gaat je leidinggevende met jou in dialoog. Hij of zij maakt duidelijk wat de verwachtingen zijn.
Maar het is geen eenrichtingsverkeer, want jij geeft aan hoe jij je werk ervaart en wat je ambities zijn. Ben je op zoek naar een extra uitdaging? Of wil je een opleiding volgen? Dan is dat je kans om die zaken te bespreken.
Bij een evaluatiegesprek ligt de focus eerder op jouw prestaties van het voorbije jaar. Hierbij bespreek je de afgelopen periode met je leidinggevende. Samen evalueren jullie de resultaten, maar ook de afspraken en doelstellingen die jullie tijdens het vorige gesprek maakten.
Deze feedback is erg waardevol. Je leidinggevende benoemt je sterke en minder sterke punten. Heb je een job waarbij je targets of streefcijfers moet halen? Dan bekijkt je leidinggevende tijdens het evaluatiegesprek of je daarin bent geslaagd.
Let op: in de praktijk vindt vaak een combinatie van beide gesprekken plaats. In vele gevallen worden enerzijds de prestaties besproken, maar wordt er daarnaast ook gekeken naar hoe je je voelt binnen de job en hoe je verder kan groeien.
Evaluatiegesprek voorbereiden: goed begonnen, half gewonnen
Wil jij tijdens jouw evaluatiegesprek sterk in je schoenen staan? Dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. Neem de notitie van het voorbije gesprek er even bij. Wat waren de doelstellingen? En jouw werkpunten? Hoe ben je hierin de afgelopen periode gegroeid?
Je kan je alvast goed voorbereiden door deze vragen te overlopen:
- Bekijk de vooropgestelde doelen. Heb je ze niet allemaal bereikt? Ga dan na waarom dat zo is (vervanging zieke collega, ICT-problemen, tijdsgebrek, …).
- Wat zijn je sterke punten? En waar wil je verder in groeien?
- Wat zijn je zwakke punten, wat gaat minder goed? Denk ook na over een manier waarop je dit kan verbeteren.
- Vind jij dat je al je competenties voldoende hebt ingezet? Waarom (niet)?
- Hoe zorg je ervoor dat je volgend jaar nóg beter presteert? En wat heb je hiervoor nodig?
Denk vooraf ook even na of je tevreden bent over de werking van de organisatie en jouw eigen functioneren. Wat zou je zelf nog willen verbeteren? Zijn er collega s die je de afgelopen periode goed geholpen hebben? Dan kan je dit ook zeker aankaarten. Dat laat je werkgever zien dat je je goed voelt binnen het team.
Adem in. Adem uit. En blijf kalm.
Er rest je nu nog maar één ding: luisteren. Jouw taak? Complimenten aanvaarden. En kritiek proberen te plaatsen. Zie je evaluatiegesprek als een kans. Een startpunt om te groeien en aan jezelf te werken. Want feedback is breakfast for champions!
Heb je je voorbereiding klaar? Dan ben je helemaal klaar voor het evaluatiegesprek. Succes!
Zijn er daarnaast nog bepaalde onderwerpen of problemen die wilt aankaarten tijdens dit gesprek? Dan is dit de ideale gelegenheid! Lees zeker volgende tips?
Of heb je ambitie om door te groeien? Dankzij volgend artikel maak jij je wensen respectvol kenbaar.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Evaluatie
Wat is de 360 gradenfeedbackmethode?
1 min. leestijd
Evaluatie
Hoe kaart je problemen aan tijdens je evaluatiegesprek?
2 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Tips voor het stellen van heldere doelen in het nieuwe jaar
3 min. leestijd
Persoonlijke ontwikkeling
Het ABC van kantoorjargon: deze termen ken je best voor je aan de slag gaat
4 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Verbindend communiceren: assertiever communiceren kan je leren
event